Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja po cichutku podglądam i inspiruje się, choć w domu mam tradycjonalistę, czasem coś upichce innego :)

Pozdrawiam i dodam, że naprawde piękne fotki robisz tych swoich potraw ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Zapewniam Cię, że nie jestem autorem tych przepisów. Ja je tylko testuję, czasem upraszczam i serwuję Wam jako już wypróbowane i tak jak w tytule tego wątku jako "to, co mi smakuje" :)
Dla jednych "dziwne" będzie oznaczało tajemnicze, kuszące, pociągające, warte spróbowania, a dla innych - niepewne, ryzykowne, podejrzane. Ja należę do pierwszej kategorii ludzi. Mam nadzieję, że Ty też :)

MiCz, trudno mi uwierzyć, że nie lubisz gotować, a jednocześnie wcielasz w życie przepisy, jakie podaję :wink: Bo żeby się bawić w taką niekonwencjonalną kuchnię, to trzeba to - lubić :) A może nie lubiłaś monotonnych i banalnych potraw :?: To jestem w stanie zrozumieć.
W każdym razie lejesz miód na moje serce. Dziękuję ;:196

Anpio7, rozumiem Cię - co innego eksperymentować dla własnej przyjemności i podniebienia, a co innego naginać rodzinkę. Ale może uda Ci się coś przemycić z nowinek, jakie serwuję; najpierw jako dodatek, w małej ilości, a nóż zaskoczą :) Nic na siłę. Powodzenia :wit
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ha! O tym nie pomyślałam, że to zwykłe gotowanie mogło mnie znudzić. Ale jednak, jak przepis jest bardziej skomplikowany, to mnie zniechęca od razu :oops:
Za to fotografie dań, to ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, bo...kuszą :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Mirko :!: Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Dzisiejszy przepis będzie wymagał większej ilości składników, zwłaszcza przypraw ale warto spróbować (ewentualnie zmniejszyć ich ilość :) )

SABDŻI (z kuchni indyjskiej)

składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
kalafior (teraz zimą może być mrożony)
puszka groszku
2 pomidory
1łyżeczka czarnej gorczycy
1łyżeczka kminku indyjskiego
0,5łyżeczki anyżu
kilka goździków
szczypta cynamonu
0,5łyżeczki imbiru
0,5łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5łyżeczki mielonej kolendry
1łyżeczka soli
olej do smażenia

sposób wyk.:
- ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę
- kalafior podzielić na małe różyczki
- smażyć w gorącym oleju osobno ziemniaki, marchew, kalafior
- przekładać usmażone i odsączone warzywa do osobnego naczynia
- dodać groszek i pokrojone pomidory
- wymieszać z solą i kolendrą
- pozostawić 3 łyżki oleju, na którym smażyły się warzywa na patelni
- na gorący olej wrzucić gorczycę, kminek, anyż i goździki
- jak zaczną "strzelać" dodać imbir, kurkumę, paprykę a na samym końcu cynamon
- usmażone przyprawy wrzucić do warzyw i wymieszać
- posypać zieleniną i podawać ciepłe albo w temp. pokojowej


Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No cóż muszę Mirce przyznać rację- zdjęcia kuszą :lol: ale cóż- będziemy gotować ;:36 Teraz tylko spis przypraw i do sklepu ;:108
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Witaj Mirko :!: Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Nie Jacku, to nie są zwyczajne zdjęcia ;)
Pomijając ciekawe przepisy, to jeszcze pięknie to pokazujesz ;)
Aż prawie... prawie czuję zapach przez szklany monitor :wink: :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Risotto!!! To jest to!!!

Dzięki za inspirację :) Dziś będzie jakieś risotto, jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno jakieś :lol:

Niestety, Sz.M. oprócz kaszy gryczanej żadnych innych kasz, czy dań z ryżu nie chce jeść, dziubnie widelcem i zaraz po obiedzie leci po do kuchni po kanapkę :evil: Ale risotto zrobię sobie na lunch (przepraszam za słowo :lol: ), będzie całe tylko dla mnie :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Anka, dzięki :) Zapomniałem dodać, że z braku kminku indyjskiego (inna nazwa - kumin rzymski) można użyć zwykłego pół na pół z anyżem. Gorczycę czarną też można zastąpić białą ale ta pierwsza lepsza i drobniejsza (jest z sklepach zielarskich)

Szamanko, miło czytać takie opinie :) Szkoda, że internetem nie możemy przesyłać zapachów, a kuchnia indyjska jest wyjątkowo aromatyczna.

Nalewko, to smutne, co piszesz o braku zainteresowania innymi kaszami a szczególnie ryżem w Twojej rodzinie :( Kaszę jadam na co dzień, często zamiast pieczywa, a ryż znajduje się w niemal wszystkich kuchniach świata. Dobrze, że chociaż Ty go lubisz :)

A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:

MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM

składniki:
2-3 marchewki
1 długi ogórek
2łyżki masła
3łyżki śmietany
natka pietruszki lub koperku
1łyżka mąki
sól, cukier

wykonanie:
- marchew i ogórek obrać i pokroić w kostkę
- marchew zalać niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem
- ugotować do miękkości
- stopić masło i poddusić na nim ogórek
- dodać do marchwi
- mąkę roztrzepać ze śmietaną i zagęścić warzywa
- doprawić, zagotować i posypać natką

Obrazek
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zrobione :), mnie bardzo smakuje, ciekawe, jak będzie smakowało rodzinie...
Dopisuję dzień później: dzięki Jacku - wszystkim bardzo smakowało ;:196 ( tylko zamiast śmietany dałam jogurt, bo tylko to miałam)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No to się cieszę Marysiu :D Najważniejsze, że smakowało, a jak zrobisz w sezonie ze świeżymi ogórkami i młodą marchwią a do tego świeżutki koperek, to będzie jeszcze lepsze ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witajcie! Wiosna za pasem, to może coś na tę porę:

SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI

składniki:
2-3 kromki chleba
2 pomidory
1 ogórek
pęczek rzodkiewek
natka pietruszki lub koperku
3łyżki oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
mięta świeża lub suszona
kolendra
czosnek granulowany

sposób wyk.:
- z chleba zrobić złociste grzanki (najlepiej upiec w piekarniku)
- warzywa pokroić
- zrobić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw
- wymieszać warzywa wraz z natką i polać sosem
- posypać grzankami

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mmmm...super, mam ślinotok :) To na pewno przetestuję :P

Jacku, mam pytanie - zaczytując się przepisami różnymi po internecie skusiłam się ostatnio w sklepie na zakup korzenia imbiru. Nigdy nie miałam z nim do czynienia i muszę przyznać, że zupełnie mnie zaskoczył jego smak... Ostry i wyrazisty...nie wiem co teraz z nim zrobić :P W smaku jak dla mnie jest paskudny...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Bo to tylko przyprawa, trzeba go dodawać po troszeczku do dań... Ale nadaje im cudny zapach...

Najlepiej umyj, osusz i zapakuj do zamrażalnika, a potem w miarę potrzeby będziesz go sobie ścierała na tarce do potrawy, albo skrawała plasterki, czy co tam jeszcze. Nawet obierać go nie trzeba :)

Zdarzyło mi się ugotować z dodatkiem imbiru rosół, zupę pomidorową, dyniową, krupnik, makarony z sosami mięsnymi czy warzywnymi, nie mówiąc już o nalewce imbirowej, a też o pasztecie czy pierniku z dodatkiem imbiru kandyzowanego. Uwielbiam imbir, ale po troszeczku :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Właściwie Nalewka odpowiedziała w temacie imbiru :) Dodam tylko, że można go również przechowywać luzem, bez mrożenia czy nawet chłodzenia. Zachowuje bardzo długo świeżość, i staram się zawsze kawałek imbiru mieć pod ręką. W przeciwieństwie do Nalewki zawsze imbir obieram. Łatwo się cienko obiera i straty są minimalne.

Dziś przepis z kuchni egipskiej ale raczej pseudoegipski. Po prostu ktoś go tak nazwał.

GULASZ EGIPSKI

składniki:
1 zielona papryka
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka fasoli
2 pomidory
1 mała cukinia
zielona pietruszka
1 cebula
olej
sól, pieprz

sposób wyk.:
- fasolę wcześniej namoczyć i ugotować
- posiekać paprykę i cebulę
- rozgrzać w rondlu olej i podsmażyć paprykę i cebulę
- pokroić w kostkę cukinię i dodać do rondla
- dodać resztę warzyw, a na końcu posiekane pomidory
- doprawić
- przed podaniem posypać natką

rada:
- tak jak na zdjęciu używam latem fasolki szparagowej
- można zamiast pomidorów użyć koncentratu pomidorowego

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam! Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ale może zachęcę kogoś nowym przepisem. Dziś z kuchni bałkańskiej. Trudno powiedzieć dokładnie, z którego kraju, bo to stare przepisy opatrzone tytułem "Kuchnia Jugosłowiańska" ;:137

DUSZONE PORY

składniki:
2-3 pory (ok.50dag)
10dag ryżu
2-3 pomidory
1mała ostra papryka (ewent. pół łyżeczki sproszkowanej)
oliwa
cytryna
sól
natka pietruszki

sposób przyrządzania:
- pory oczyścić, przekroić na pół i posiekać (grubiej niż na sałatkę)
- w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć pory
- dodać ostrą paprykę
- dodać ryż i zalać wrzątkiem (dwa razy więcej niż ryżu)
- jak wchłonie część wody, dodać pokrojone pomidory
- bardzo wolno gotować lub wstawić do piekarnika
- doprawić solą i skropić sokiem z cytryny
- posypać natką przed podaniem

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”