Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, do dzisiaj nie wypróbowałam placków kukurydzianych, a to z tej przyczyny, że nie ma u nas mąki kukurydzianej :( Gdzie Ty to kupujesz?
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj BarWo :!: Dziękuję i zapraszam częściej, to i przepisów będzie więcej :)

MiCz, mąka kukurydziana jest w każdym hipermarkecie, jeśli nie na dziale mącznym to na dziale dla bezglutenowców lub ze zdrową żywnością. W mniejszych sklepach może być problem ale warto pytać.

Dziś potrawa indyjska. Można ją zrobić z soczewicy lub ciecierzycy. Mi osobiście bardziej smakuje ciecierzyca.

CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM

składniki:
1szklanka ciecierzycy/soczewicy
1 cebula
1 ostra papryka
1łyżeczka kminku
1łyżeczka gorczycy
3łyżki wiórek kokosu
nać kolendry
sól, olej

sposób wyk.:
- soczewicę/ciecierzycę namoczyć i ugotować
- paprykę i cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- dodać pozostałe przyprawy
- dodać soczewicę/ciecierzycę i dusić ok.10min.
- dodać kokos i pokrojoną kolendrę i dusić kolejne 10min
- w razie potrzeby podlać wodą

rada:
- ostrą paprykę można użyć w proszku
- z braku zielonej kolendry użyć 0,5łyżeczki kolendry zmielonej

Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki Jacku za podpowiedź, że też sama nie pomyślałam o żywności bezglutenowej ;:14 .Nasza miejscowość niewielka, pytałam w marketach, kiedyś taką mąkę mieli, ale "nie schodziła" :(
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

MiCz, to prawda, w Polsce mąka kukurydziana mało popularna ale mam kilka przepisów z nią, dlatego kupuję. Piekę nawet chlebki z takiej mąki.

Prosty przepis, jak można inaczej zrobić naleśniki :)
PASZTECIK NOWOJORSKI

składniki:
kilka naleśników
kilka różyczek kalafiora lub brokuła
1 marchewka
2-3liście czerwonej kapusty
nieduży (10-20dag) kabaczek
nieduża cebula
kilka liści sałaty
majonez
sól, przyprawy do smaku (np. kolendra, imbir)

sposób wyk.:
- zrobić naleśniki
- kalafior ugotować i rozdrobnić
- cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- zetrzeć na tarce marchew, kabaczek i kapustę czerwoną
- sałatę, awokado drobno pokroić
- wszystkie warzywa wymieszać i dodać przyprawy
- smarować przestudzone naleśniki majonezem i nakładać farsz
- zwijać w rulon i schłodzić

Obrazek
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

O, faktycznie ciekawy przepis. A to awokado konieczne? I kabaczek na surowo? Ciekawe, nie jadłam surowego :? .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fajniutki przepis.Ja osobiście naleśniki cienko smażone traktuje jak tortille i wszystkie składniki jakie są w lodówce od wędlin ,po warzywka i kukurydzę z puszki wędrują na naleśniki.Wszystko smarowane jest keczupem ,majonezem ,sosem słodko-kwaśnym...po prostu co kto lubi.Najwiekszą uciechę mają dzieci,bo komponują sobie same :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Olibabko, kabaczek na surowo. A dlaczego nie :idea: Robię także surówki z cukinii/kabaczka. Byleby były młode. Najlepsze to takie wielkości ogórka gruntowego.
Awokado jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać.

Pestko, ja też robię naleśniki na różne sposoby. Tu akurat taki przepis znalazłem i mi się spodobał ;:137

Przepis prosty, choć uważam oryginalny i bardzo udany

SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI

składniki:
20dag czereśni
kilka liści sałaty
2-3 pomidory
bazylia
1łyżka oliwy
sól, sok z cytryny

sposób wyk.:
- czereśnie wydrylować i pokroić na połówki
- pomidory pokroić w kostkę
- sałatę i bazylię porwać drobno
- składniki wymieszać z oliwą, odrobiną soli i soku cytrynowego

rada:
- można wzbogacić rodzynkami, orzechami

Obrazek
Awatar użytkownika
Ediii
50p
50p
Posty: 55
Od: 12 gru 2007, o 11:03
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki za te cudowne przepisy.
Same pyszności. Rewelacyjne przepisy. Nareszcie moje smaki. Dużo warzyw. Proste przygotowanie.
Poproszę jeszcze więcej przepisów. Może jeszcze więcej rarytasów z cukinii (o chociażby wspomniane surówki), dyni i innych warzyw. Ooo i na naleśniki w nietypowym wydaniu.
Pozdrawiam
Ediii
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziękuję Ediii za tyle miłych słów :) To jeszcze nie czas na zbiory cukinii a tym bardziej dyni, dlatego będą takie przepisy później. Ja też na pierwszym miejscu stawiam na różne kombinacje warzyw z wykorzystaniem zieleniny, która rośnie w moim ogródku. Teraz mam ogromne ilości kopru więc kolejny przepis z wykorzystaniem jego naci ;:137

RÓŻOWA ZUPA

składniki:
1 kalarepa
2-3 kiszone ogórki
2 buraki
ząbek czosnku
pęczek koperku
500ml bulionu z warzyw
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz

sposób wyk.:
- kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę
- zalać gorącym bulionem (lub wrzątkiem z "jarzynką")
- buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce
- dodać do zupy i lekko gotować, by buraki nie straciły koloru
- pokroić drobno ogórki i dodać do zupy
- mleko/kefir roztrzepać i wlewać do ciepłej ale nie gotującej się zupy (można wcześniej zahartować wywarem)
- ugotować osobno jajka, obrać i pokroić na cząstki
- posiekać koperek i dodać połowę do zupy
- zmiażdżyć czosnek i dodać wraz z solą i pieprzem
- podawać z jajkiem i resztą koperku

rada:
- można zagęścić zupę łyżeczką mąki roztrzepanej z wodą
- jak ktoś ma porzeczki, warto dodać do zupy; nawet takie słodkie ze słoika (tak jest w oryginale)

Obrazek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Posty: 1495
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ummm mniam, mniam...czerwona zupka apetycznie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje.
Jacku ;:138

Pozdrawiam Tomek :wit
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Bardzo pyszna Obrazek
Ja już próbowałam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Aniu, Tomku, cieszę się, że do mnie zaglądacie :) Tak, chłodniki latem to super sprawa :!: Tego lubię najbardziej.

Dziś kulinarna podróż do Gruzji:
FASOLA PO GRUZIŃSKU

składniki:
25dag suchej fasoli
2 cebule
3łyżki oleju
3łyżki octu winnego
2-3ząbki czosnku
3 pomidory
5dag orzechów włoskich
trochę bryndzy albo innego słonego sera
pieprz, sól
przyprawy do smaku (do wyboru lub wszystkie: mięta, cząber, bazylia, zielona pietruszka, cynamon, szafran, goździki, kolendra)

sposób wyk.:
- fasolę namoczyć i ugotować
- cebulę posiekać i podsmażyć na oleju
- dodać pokrojone pomidory i utłuczone orzechy
- czosnek przepuścić przez praskę i dodać z resztą przypraw
- dodać fasolę
- przed podaniem posypać serem i zieleniną

rada:
- w oryginale całość zapieka się w piekarniku (mi smakuje takie podduszone no i jest dużo szybciej :) )

Obrazek
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:...
A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
Po raz kolejny robiłam, trochę z pamięci, bo nie miałam dostępu do netu, i oczywiście nie dokładnie pamiętałam, ale i tak bardzo polecam, mniam :) . Tym bardziej, że teraz młode i z ogrodu można :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Marysiu :!: Tak, z własnych ogórków i młodej marchwi ta potrawa będzie jeszcze lepsza ;:108
A skoro już tu jestem, podrzucę Wam kolejny przepis ;:137 :

KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)

składniki:
kapusta biała (do 1kg)
1łyżeczka curry
2łyżeczki gorczycy czarnej
0,5łyżeczki kozieradki
2łyżki soku z cytryny
sól
olej do smażenia

sposób wyk.:
- kapustę poszatkować
- w rondlu rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- gdy zacznie strzelać dodać pozostałe przyprawy i na końcu kapustę
- dusić na wolnym ogniu, ewentualnie podlewając wodą
- na końcu dodać sok z cytryny

Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Co to "kozieradka"? :oops:
Pozdrawiam Mirka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”