
Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, do dzisiaj nie wypróbowałam placków kukurydzianych, a to z tej przyczyny, że nie ma u nas mąki kukurydzianej
Gdzie Ty to kupujesz?

Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj BarWo
Dziękuję i zapraszam częściej, to i przepisów będzie więcej
MiCz, mąka kukurydziana jest w każdym hipermarkecie, jeśli nie na dziale mącznym to na dziale dla bezglutenowców lub ze zdrową żywnością. W mniejszych sklepach może być problem ale warto pytać.
Dziś potrawa indyjska. Można ją zrobić z soczewicy lub ciecierzycy. Mi osobiście bardziej smakuje ciecierzyca.
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
składniki:
1szklanka ciecierzycy/soczewicy
1 cebula
1 ostra papryka
1łyżeczka kminku
1łyżeczka gorczycy
3łyżki wiórek kokosu
nać kolendry
sól, olej
sposób wyk.:
- soczewicę/ciecierzycę namoczyć i ugotować
- paprykę i cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- dodać pozostałe przyprawy
- dodać soczewicę/ciecierzycę i dusić ok.10min.
- dodać kokos i pokrojoną kolendrę i dusić kolejne 10min
- w razie potrzeby podlać wodą
rada:
- ostrą paprykę można użyć w proszku
- z braku zielonej kolendry użyć 0,5łyżeczki kolendry zmielonej



MiCz, mąka kukurydziana jest w każdym hipermarkecie, jeśli nie na dziale mącznym to na dziale dla bezglutenowców lub ze zdrową żywnością. W mniejszych sklepach może być problem ale warto pytać.
Dziś potrawa indyjska. Można ją zrobić z soczewicy lub ciecierzycy. Mi osobiście bardziej smakuje ciecierzyca.
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
składniki:
1szklanka ciecierzycy/soczewicy
1 cebula
1 ostra papryka
1łyżeczka kminku
1łyżeczka gorczycy
3łyżki wiórek kokosu
nać kolendry
sól, olej
sposób wyk.:
- soczewicę/ciecierzycę namoczyć i ugotować
- paprykę i cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- dodać pozostałe przyprawy
- dodać soczewicę/ciecierzycę i dusić ok.10min.
- dodać kokos i pokrojoną kolendrę i dusić kolejne 10min
- w razie potrzeby podlać wodą
rada:
- ostrą paprykę można użyć w proszku
- z braku zielonej kolendry użyć 0,5łyżeczki kolendry zmielonej

- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki Jacku za podpowiedź, że też sama nie pomyślałam o żywności bezglutenowej
.Nasza miejscowość niewielka, pytałam w marketach, kiedyś taką mąkę mieli, ale "nie schodziła" 


Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
MiCz, to prawda, w Polsce mąka kukurydziana mało popularna ale mam kilka przepisów z nią, dlatego kupuję. Piekę nawet chlebki z takiej mąki.
Prosty przepis, jak można inaczej zrobić naleśniki
PASZTECIK NOWOJORSKI
składniki:
kilka naleśników
kilka różyczek kalafiora lub brokuła
1 marchewka
2-3liście czerwonej kapusty
nieduży (10-20dag) kabaczek
nieduża cebula
kilka liści sałaty
majonez
sól, przyprawy do smaku (np. kolendra, imbir)
sposób wyk.:
- zrobić naleśniki
- kalafior ugotować i rozdrobnić
- cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- zetrzeć na tarce marchew, kabaczek i kapustę czerwoną
- sałatę, awokado drobno pokroić
- wszystkie warzywa wymieszać i dodać przyprawy
- smarować przestudzone naleśniki majonezem i nakładać farsz
- zwijać w rulon i schłodzić

Prosty przepis, jak można inaczej zrobić naleśniki

PASZTECIK NOWOJORSKI
składniki:
kilka naleśników
kilka różyczek kalafiora lub brokuła
1 marchewka
2-3liście czerwonej kapusty
nieduży (10-20dag) kabaczek
nieduża cebula
kilka liści sałaty
majonez
sól, przyprawy do smaku (np. kolendra, imbir)
sposób wyk.:
- zrobić naleśniki
- kalafior ugotować i rozdrobnić
- cebulę pokroić drobno i podsmażyć
- zetrzeć na tarce marchew, kabaczek i kapustę czerwoną
- sałatę, awokado drobno pokroić
- wszystkie warzywa wymieszać i dodać przyprawy
- smarować przestudzone naleśniki majonezem i nakładać farsz
- zwijać w rulon i schłodzić

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
O, faktycznie ciekawy przepis. A to awokado konieczne? I kabaczek na surowo? Ciekawe, nie jadłam surowego
.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Fajniutki przepis.Ja osobiście naleśniki cienko smażone traktuje jak tortille i wszystkie składniki jakie są w lodówce od wędlin ,po warzywka i kukurydzę z puszki wędrują na naleśniki.Wszystko smarowane jest keczupem ,majonezem ,sosem słodko-kwaśnym...po prostu co kto lubi.Najwiekszą uciechę mają dzieci,bo komponują sobie same 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Olibabko, kabaczek na surowo. A dlaczego nie
Robię także surówki z cukinii/kabaczka. Byleby były młode. Najlepsze to takie wielkości ogórka gruntowego.
Awokado jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać.
Pestko, ja też robię naleśniki na różne sposoby. Tu akurat taki przepis znalazłem i mi się spodobał
Przepis prosty, choć uważam oryginalny i bardzo udany
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
składniki:
20dag czereśni
kilka liści sałaty
2-3 pomidory
bazylia
1łyżka oliwy
sól, sok z cytryny
sposób wyk.:
- czereśnie wydrylować i pokroić na połówki
- pomidory pokroić w kostkę
- sałatę i bazylię porwać drobno
- składniki wymieszać z oliwą, odrobiną soli i soku cytrynowego
rada:
- można wzbogacić rodzynkami, orzechami


Awokado jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać.
Pestko, ja też robię naleśniki na różne sposoby. Tu akurat taki przepis znalazłem i mi się spodobał

Przepis prosty, choć uważam oryginalny i bardzo udany
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
składniki:
20dag czereśni
kilka liści sałaty
2-3 pomidory
bazylia
1łyżka oliwy
sól, sok z cytryny
sposób wyk.:
- czereśnie wydrylować i pokroić na połówki
- pomidory pokroić w kostkę
- sałatę i bazylię porwać drobno
- składniki wymieszać z oliwą, odrobiną soli i soku cytrynowego
rada:
- można wzbogacić rodzynkami, orzechami

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki za te cudowne przepisy.
Same pyszności. Rewelacyjne przepisy. Nareszcie moje smaki. Dużo warzyw. Proste przygotowanie.
Poproszę jeszcze więcej przepisów. Może jeszcze więcej rarytasów z cukinii (o chociażby wspomniane surówki), dyni i innych warzyw. Ooo i na naleśniki w nietypowym wydaniu.
Same pyszności. Rewelacyjne przepisy. Nareszcie moje smaki. Dużo warzyw. Proste przygotowanie.
Poproszę jeszcze więcej przepisów. Może jeszcze więcej rarytasów z cukinii (o chociażby wspomniane surówki), dyni i innych warzyw. Ooo i na naleśniki w nietypowym wydaniu.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziękuję Ediii za tyle miłych słów
To jeszcze nie czas na zbiory cukinii a tym bardziej dyni, dlatego będą takie przepisy później. Ja też na pierwszym miejscu stawiam na różne kombinacje warzyw z wykorzystaniem zieleniny, która rośnie w moim ogródku. Teraz mam ogromne ilości kopru więc kolejny przepis z wykorzystaniem jego naci
RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kiszone ogórki
2 buraki
ząbek czosnku
pęczek koperku
500ml bulionu z warzyw
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
sposób wyk.:
- kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę
- zalać gorącym bulionem (lub wrzątkiem z "jarzynką")
- buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce
- dodać do zupy i lekko gotować, by buraki nie straciły koloru
- pokroić drobno ogórki i dodać do zupy
- mleko/kefir roztrzepać i wlewać do ciepłej ale nie gotującej się zupy (można wcześniej zahartować wywarem)
- ugotować osobno jajka, obrać i pokroić na cząstki
- posiekać koperek i dodać połowę do zupy
- zmiażdżyć czosnek i dodać wraz z solą i pieprzem
- podawać z jajkiem i resztą koperku
rada:
- można zagęścić zupę łyżeczką mąki roztrzepanej z wodą
- jak ktoś ma porzeczki, warto dodać do zupy; nawet takie słodkie ze słoika (tak jest w oryginale)



RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kiszone ogórki
2 buraki
ząbek czosnku
pęczek koperku
500ml bulionu z warzyw
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
sposób wyk.:
- kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę
- zalać gorącym bulionem (lub wrzątkiem z "jarzynką")
- buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce
- dodać do zupy i lekko gotować, by buraki nie straciły koloru
- pokroić drobno ogórki i dodać do zupy
- mleko/kefir roztrzepać i wlewać do ciepłej ale nie gotującej się zupy (można wcześniej zahartować wywarem)
- ugotować osobno jajka, obrać i pokroić na cząstki
- posiekać koperek i dodać połowę do zupy
- zmiażdżyć czosnek i dodać wraz z solą i pieprzem
- podawać z jajkiem i resztą koperku
rada:
- można zagęścić zupę łyżeczką mąki roztrzepanej z wodą
- jak ktoś ma porzeczki, warto dodać do zupy; nawet takie słodkie ze słoika (tak jest w oryginale)

- piofigiel
- 1000p
- Posty: 1495
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ummm mniam, mniam...czerwona zupka apetycznie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje.
Jacku
Pozdrawiam Tomek
Jacku

Pozdrawiam Tomek

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Aniu, Tomku, cieszę się, że do mnie zaglądacie
Tak, chłodniki latem to super sprawa
Tego lubię najbardziej.
Dziś kulinarna podróż do Gruzji:
FASOLA PO GRUZIŃSKU
składniki:
25dag suchej fasoli
2 cebule
3łyżki oleju
3łyżki octu winnego
2-3ząbki czosnku
3 pomidory
5dag orzechów włoskich
trochę bryndzy albo innego słonego sera
pieprz, sól
przyprawy do smaku (do wyboru lub wszystkie: mięta, cząber, bazylia, zielona pietruszka, cynamon, szafran, goździki, kolendra)
sposób wyk.:
- fasolę namoczyć i ugotować
- cebulę posiekać i podsmażyć na oleju
- dodać pokrojone pomidory i utłuczone orzechy
- czosnek przepuścić przez praskę i dodać z resztą przypraw
- dodać fasolę
- przed podaniem posypać serem i zieleniną
rada:
- w oryginale całość zapieka się w piekarniku (mi smakuje takie podduszone no i jest dużo szybciej
)



Dziś kulinarna podróż do Gruzji:
FASOLA PO GRUZIŃSKU
składniki:
25dag suchej fasoli
2 cebule
3łyżki oleju
3łyżki octu winnego
2-3ząbki czosnku
3 pomidory
5dag orzechów włoskich
trochę bryndzy albo innego słonego sera
pieprz, sól
przyprawy do smaku (do wyboru lub wszystkie: mięta, cząber, bazylia, zielona pietruszka, cynamon, szafran, goździki, kolendra)
sposób wyk.:
- fasolę namoczyć i ugotować
- cebulę posiekać i podsmażyć na oleju
- dodać pokrojone pomidory i utłuczone orzechy
- czosnek przepuścić przez praskę i dodać z resztą przypraw
- dodać fasolę
- przed podaniem posypać serem i zieleniną
rada:
- w oryginale całość zapieka się w piekarniku (mi smakuje takie podduszone no i jest dużo szybciej


Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Po raz kolejny robiłam, trochę z pamięci, bo nie miałam dostępu do netu, i oczywiście nie dokładnie pamiętałam, ale i tak bardzo polecam, mniamJacekP pisze:...
A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM


- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Marysiu
Tak, z własnych ogórków i młodej marchwi ta potrawa będzie jeszcze lepsza
A skoro już tu jestem, podrzucę Wam kolejny przepis
:
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
składniki:
kapusta biała (do 1kg)
1łyżeczka curry
2łyżeczki gorczycy czarnej
0,5łyżeczki kozieradki
2łyżki soku z cytryny
sól
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kapustę poszatkować
- w rondlu rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- gdy zacznie strzelać dodać pozostałe przyprawy i na końcu kapustę
- dusić na wolnym ogniu, ewentualnie podlewając wodą
- na końcu dodać sok z cytryny



A skoro już tu jestem, podrzucę Wam kolejny przepis

KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
składniki:
kapusta biała (do 1kg)
1łyżeczka curry
2łyżeczki gorczycy czarnej
0,5łyżeczki kozieradki
2łyżki soku z cytryny
sól
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kapustę poszatkować
- w rondlu rozgrzać olej i wrzucić gorczycę
- gdy zacznie strzelać dodać pozostałe przyprawy i na końcu kapustę
- dusić na wolnym ogniu, ewentualnie podlewając wodą
- na końcu dodać sok z cytryny
