Witaj
Grażynko 
Generalnie to za grzybami nie przepadam i takich typowo grzybowych przepisów nie mam. Ale czasem jednym ze składników potrawy są grzyby i wtedy robię wyjątek. Zatem dziś wrzucę taki przepis. Jednym ze składników są pieczarki, które śmiało można zastąpić grzybami zebranymi w lesie
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
Danie pracochłonne ale pyszne i jest jedzenia na kilka dni (dla jednej osoby oczywiście

)
W zależności od potrzeb można któreś warzywo wyelimonować albo zmienić proporcje
