Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ależ Jacku dużo osób zagląda
I korzysta
Ja miałam okazję wypróbować większość z twoich rewelacyjnych przepisów 
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wygląda aromatycznie ;) Może się skuszę... :P
Zastanawiam się tylko czy mogą być pomidory z puszki? Świeże ze sklepu w ogóle nie mają smaku pomidora
A co do imbiru - w telewizji często widziałam, że obierają go łyżeczką ;)
Piszesz Jacku, że on długo jest świeży... Nie wiem tylko czy u mnie wystarczająco długo taki będzie, bo jeszcze nie miałam go do czego dodać
Więc może jednak go zamrożę, bo szkoda żeby się zmarnował...
Ale żeby nawet do rosołu go dawać?
Ciekawe....
Zastanawiam się tylko czy mogą być pomidory z puszki? Świeże ze sklepu w ogóle nie mają smaku pomidora
A co do imbiru - w telewizji często widziałam, że obierają go łyżeczką ;)
Piszesz Jacku, że on długo jest świeży... Nie wiem tylko czy u mnie wystarczająco długo taki będzie, bo jeszcze nie miałam go do czego dodać
Ale żeby nawet do rosołu go dawać?
- MiCz
- 200p

- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zaglądamy, zaglądamy i ...korzystamy 
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Anka, bardzo się cieszę
To daje mi motywację, by kontynuować wątek
Szamanko, oczywiście mogą być pomidory z puszki. Jednak powiem szczerze, że różnica smaku w potrawach gotowanych niewielka, a szybciej się rozwala w cieple. Zrobisz jak uważasz ale aromatyczny pomidor ma sens tylko na świeżo.
Myślę, że mrożenie imbiru ma sens i nie popsuje jego smaku. Ja też mrożę niektóre produkty, których nie jestem w stanie od razu zużyć, np. drożdże, grzyby itp.
Bardzo dziękuję MiCz
To dziś oryginalna potrawa, która po lekkiej przeróbce świetnie wpisuje się w wiosenne menu:
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
składniki:
- 60dag wieprzowiny
- 50dag szpinaku
2 marchewki
3/4 szklanki bulionu
5łyżek śmietany
1-2łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyzki soku z cytryny
szczypta cukru
5dag rodzynek
1-2łyżki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
2łyżki masła
sposób wyk.:
- mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką,
- usmażyć na oleju,
- szpinak oczyścić (świeży) lub rozmrozić (mrożony)
- marchewki pokroić w słupki,
- rozpuścić masło i włożyć marchewkę
- smażyć i oprószyć cukrem,
- dodawać bulion i dusić
- dodać szpinak, rodzynki, curry
- dodać śmietanę,
- przyprawić solą i pieprzem
- wrzucić mięso i poddusić na małym ogniu
- jeśli potrawka jest za rzadka zagęścić mąką ziemniaczaną
- doprawić na końcu sokiem z cytryny
rada:
- a wersja wiosenna polega na zastąpieniu szpinaku młodymi pokrzywami. Zresztą nie tylko w tej potrawie zastępuję szpinak młodymi listkami pokrzyw

Szamanko, oczywiście mogą być pomidory z puszki. Jednak powiem szczerze, że różnica smaku w potrawach gotowanych niewielka, a szybciej się rozwala w cieple. Zrobisz jak uważasz ale aromatyczny pomidor ma sens tylko na świeżo.
Myślę, że mrożenie imbiru ma sens i nie popsuje jego smaku. Ja też mrożę niektóre produkty, których nie jestem w stanie od razu zużyć, np. drożdże, grzyby itp.
Bardzo dziękuję MiCz
To dziś oryginalna potrawa, która po lekkiej przeróbce świetnie wpisuje się w wiosenne menu:
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
składniki:
- 60dag wieprzowiny
- 50dag szpinaku
2 marchewki
3/4 szklanki bulionu
5łyżek śmietany
1-2łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyzki soku z cytryny
szczypta cukru
5dag rodzynek
1-2łyżki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
2łyżki masła
sposób wyk.:
- mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką,
- usmażyć na oleju,
- szpinak oczyścić (świeży) lub rozmrozić (mrożony)
- marchewki pokroić w słupki,
- rozpuścić masło i włożyć marchewkę
- smażyć i oprószyć cukrem,
- dodawać bulion i dusić
- dodać szpinak, rodzynki, curry
- dodać śmietanę,
- przyprawić solą i pieprzem
- wrzucić mięso i poddusić na małym ogniu
- jeśli potrawka jest za rzadka zagęścić mąką ziemniaczaną
- doprawić na końcu sokiem z cytryny
rada:
- a wersja wiosenna polega na zastąpieniu szpinaku młodymi pokrzywami. Zresztą nie tylko w tej potrawie zastępuję szpinak młodymi listkami pokrzyw

- agape
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2127
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj,
Świetne przepisy! Trafiłam tu dzięki Izie - tu.ja...Na pewno wypróbuję! Fajnie, że wiele jest bezmięsnych! Ładnie wyglądają zdjęcia! Pozdrawiam,
aga
Świetne przepisy! Trafiłam tu dzięki Izie - tu.ja...Na pewno wypróbuję! Fajnie, że wiele jest bezmięsnych! Ładnie wyglądają zdjęcia! Pozdrawiam,
aga
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
To musi być pyszne! Zainspirowana - pobiegłam do ogrodu i narwałam pokrzyw na zupę, mniam.
- Giecikowa
- 200p

- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No i zjadłam własny żołądek
Dlaczego zawsze trafiam na takie fajne wątki kiedy jestem bardzo głodna.
Sporo zgapiłam i na pewno już dziś coś z tego ugotuję. W końcu moja rodzinka nie będzie narzekała, że jedzenie jest monotonne. Niewdzięcznicy 
Pozdrawiam Dorota
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Agape
W zasadzie wszystkie potrawy robię w wersji wegetariańskiej. Ale tu na forum staram się przedstawiać je w wersji oryginalnej. Tak samo będzie z poniższym przepisem, gdzie indyka zastępuję proteinami sojowymi
Olibabko, pokrzywy teraz najlepsze więc trzeba korzystać z tego daru natury
Giecikowa
Jedzenie nie może być monotonne, a to niemonotonne nie musi być trudne, drogie, czy pracochłonne. To mity chętnie powielane przez.... Zresztą wiele przepisów na tyle upraszczam (sugestie w "radach"), by tak właśnie było. Mam nadzieję, że Twoja rodzina otwarta jest na kulinarne eksperymenty
Dzisiejszy przepis prosty i wyjątkowo udany (jeśli chodzi o jego pomysłodawców):
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
składniki:
25dag ryżu
2szklanki rosołu
30dag mięsa z piersi indyka
1łyżka orzechów cashew
10dag groszku
nieduży por
2 pomarańcze
3łyżki oliwy
2łyżki curry
sól, pieprz
sposób wyk.:
- pokroić por i mięso
- rozgrzać oliwę
- podsmażyć mięso i por
- dodać sól, pieprz, curry i ryż
- krótko podsmażyć i zalać rosołem
- gdy ryż wchłonie większość wody, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i groszek
- osobno uprażyć orzeszki
- gotować aż ryż będzie miękki ewent. podlewając rosołem
- posypać orzeszkami przed podaniem
rada:
- dla wegetarian: proteiny sojowe uprzednio namoczone zamiast mięsa
- indyka można zastąpić kurczakiem
- orzeszki cashew można zastąpić orzeszkami ziemnymi

Olibabko, pokrzywy teraz najlepsze więc trzeba korzystać z tego daru natury
Giecikowa
Dzisiejszy przepis prosty i wyjątkowo udany (jeśli chodzi o jego pomysłodawców):
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
składniki:
25dag ryżu
2szklanki rosołu
30dag mięsa z piersi indyka
1łyżka orzechów cashew
10dag groszku
nieduży por
2 pomarańcze
3łyżki oliwy
2łyżki curry
sól, pieprz
sposób wyk.:
- pokroić por i mięso
- rozgrzać oliwę
- podsmażyć mięso i por
- dodać sól, pieprz, curry i ryż
- krótko podsmażyć i zalać rosołem
- gdy ryż wchłonie większość wody, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i groszek
- osobno uprażyć orzeszki
- gotować aż ryż będzie miękki ewent. podlewając rosołem
- posypać orzeszkami przed podaniem
rada:
- dla wegetarian: proteiny sojowe uprzednio namoczone zamiast mięsa
- indyka można zastąpić kurczakiem
- orzeszki cashew można zastąpić orzeszkami ziemnymi

- Giecikowa
- 200p

- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wiem Jacku wiem. U mnie nie jest tak źle, tylko towarzystwo trochę rozpieszczone
Dla mnie nie jest problemem coś ugotować tylko wymyślenie co to miałoby być. Ale to chyba każdy kto na codzień gotuje ma ten problem. Dlatego warto zaglądać choćby na takie wątki jak Twój. Pozdrawiam i dziękuję za nowe inspiracje 
Pozdrawiam Dorota
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Giecikowo, widzę, że chęci masz, rodzinka na eksperymenty otwarta więc na pewno znajdziesz niejeden pomysł tu czy gdzie indziej, by wszyscy byli zadowoleni
A może ktoś chce na świąteczny stół zrobić
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY ?
Potrawa oczywiście z Chile ale składniki swojskie i wykonanie też nietrudne, choć wymaga trochę więcej czasu
składniki:
1kg kapusty białej
6 ziemniaków
2 papryki
1 bułka
3łyżki mąki ziemniaczanej
3-4łyżki śmietany
4łyżki utartego sera żółtego
sól, pieprz
zioła do smaku
sposób wyk.:
- bułkę namoczyć w mleku
- ziemniaki obrać i ugotować
- kapustę poszatkować i ugotować przez 7 minut
- paprykę pokroić i przesmażyć na oleju
- wszystkie warzywa i bułkę przepuścić przez maszynkę
- zmieszać z resztą składników
- blachę podłużną, wąską wysmarować tłuszczem i obsypać bułką
- wyłożyć ciasto i posypać serem
- piec ok. 30 minut
rada:
- można przed pieczeniem posypać słonecznikiem lub orzechami
- z ziół dobra jest kolendra, cząber, tymianek albo po prostu pieprz ziołowy
-
A może ktoś chce na świąteczny stół zrobić
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY ?
Potrawa oczywiście z Chile ale składniki swojskie i wykonanie też nietrudne, choć wymaga trochę więcej czasu
składniki:
1kg kapusty białej
6 ziemniaków
2 papryki
1 bułka
3łyżki mąki ziemniaczanej
3-4łyżki śmietany
4łyżki utartego sera żółtego
sól, pieprz
zioła do smaku
sposób wyk.:
- bułkę namoczyć w mleku
- ziemniaki obrać i ugotować
- kapustę poszatkować i ugotować przez 7 minut
- paprykę pokroić i przesmażyć na oleju
- wszystkie warzywa i bułkę przepuścić przez maszynkę
- zmieszać z resztą składników
- blachę podłużną, wąską wysmarować tłuszczem i obsypać bułką
- wyłożyć ciasto i posypać serem
- piec ok. 30 minut
rada:
- można przed pieczeniem posypać słonecznikiem lub orzechami
- z ziół dobra jest kolendra, cząber, tymianek albo po prostu pieprz ziołowy
-

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jadłem gołąbki, podłoże no klopsiki z kapusty ale budyń ? To wyzwanie. Spróbuję. 
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Adam
Wszystko, co ma konsystencję papki, może być budyniem, bądź - jak wolą Anglicy - pudingiem
A z kolei z ziemniaków, coś podobnego to będzie suflet. Też gdzieś mam przepis na fajny suflet ale chyba bez zdjęcia więc dziś coś, co już obfociłem:
PLACKI KUKURYDZIANE
składniki:
0,5szklanki mąki pszennej
1szklanka mąki kukurydzianej
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
20dag mięsa mielonego
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- roztrzepać mąkę pszenną z wodą do gęstości śmietany
- dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać
- ewentualnie dodać śmietanę, gdy ciasto za gęste
- rozgrzać olej na patelni i kłaść łyżką ciasto
- smażyć na złoty kolor
- podawać np. z ogórkami kiszonymi
rada:
- dla wegetarian - mięso zastąpić twarogiem
- aby placki były bardziej kukurydziane, można dodać kukurydzę z puszki

PLACKI KUKURYDZIANE
składniki:
0,5szklanki mąki pszennej
1szklanka mąki kukurydzianej
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
20dag mięsa mielonego
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- roztrzepać mąkę pszenną z wodą do gęstości śmietany
- dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać
- ewentualnie dodać śmietanę, gdy ciasto za gęste
- rozgrzać olej na patelni i kłaść łyżką ciasto
- smażyć na złoty kolor
- podawać np. z ogórkami kiszonymi
rada:
- dla wegetarian - mięso zastąpić twarogiem
- aby placki były bardziej kukurydziane, można dodać kukurydzę z puszki

- MiCz
- 200p

- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
O, to na bank wypróbuję
!!!
Dzięki Jacku!
Dzięki Jacku!
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Mirko
Mam nadzieję, że smakowało
Jest już kapusta młoda, to może ktoś się skusi na taką oto propozycję z kapusty:
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
składniki:
30-50dag kapusty
jabłko
ogórek kiszony
0,5łyżeczki musztardy
1łyżeczka koncentratu pomidorowego
2łyżki śmietany lub oliwy
sok z cytryny
sól, cukier, koperek
sposób wyk:
- kapustę poszatkować i obgotować (młodą krótko)
- odcedzić i przestudzić
- drobno pokrajać jabłko i ogórek
- wymieszać razem musztardę, koncentrat, śmietanę/oliwę i przyprawy
- wszystko razem wymieszać

Jest już kapusta młoda, to może ktoś się skusi na taką oto propozycję z kapusty:
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
składniki:
30-50dag kapusty
jabłko
ogórek kiszony
0,5łyżeczki musztardy
1łyżeczka koncentratu pomidorowego
2łyżki śmietany lub oliwy
sok z cytryny
sól, cukier, koperek
sposób wyk:
- kapustę poszatkować i obgotować (młodą krótko)
- odcedzić i przestudzić
- drobno pokrajać jabłko i ogórek
- wymieszać razem musztardę, koncentrat, śmietanę/oliwę i przyprawy
- wszystko razem wymieszać

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Świetne przepisy !!! Wpisuję się aby mieć podgląd na bierząco....Pozdrawiam 
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku




