Anka, bardzo się cieszę

To daje mi motywację, by kontynuować wątek
Szamanko, oczywiście mogą być pomidory z puszki. Jednak powiem szczerze, że różnica smaku w potrawach gotowanych niewielka, a szybciej się rozwala w cieple. Zrobisz jak uważasz ale aromatyczny pomidor ma sens tylko na świeżo.
Myślę, że mrożenie imbiru ma sens i nie popsuje jego smaku. Ja też mrożę niektóre produkty, których nie jestem w stanie od razu zużyć, np. drożdże, grzyby itp.
Bardzo dziękuję
MiCz
To dziś oryginalna potrawa, która po lekkiej przeróbce świetnie wpisuje się w wiosenne menu:
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
składniki:
- 60dag wieprzowiny
- 50dag szpinaku
2 marchewki
3/4 szklanki bulionu
5łyżek śmietany
1-2łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyzki soku z cytryny
szczypta cukru
5dag rodzynek
1-2łyżki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
2łyżki masła
sposób wyk.:
- mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką,
- usmażyć na oleju,
- szpinak oczyścić (świeży) lub rozmrozić (mrożony)
- marchewki pokroić w słupki,
- rozpuścić masło i włożyć marchewkę
- smażyć i oprószyć cukrem,
- dodawać bulion i dusić
- dodać szpinak, rodzynki, curry
- dodać śmietanę,
- przyprawić solą i pieprzem
- wrzucić mięso i poddusić na małym ogniu
- jeśli potrawka jest za rzadka zagęścić mąką ziemniaczaną
- doprawić na końcu sokiem z cytryny
rada:
- a wersja wiosenna polega na zastąpieniu szpinaku młodymi pokrzywami. Zresztą nie tylko w tej potrawie zastępuję szpinak młodymi listkami pokrzyw
