Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ależ Jacku dużo osób zagląda ;:108 I korzysta ;:137 Ja miałam okazję wypróbować większość z twoich rewelacyjnych przepisów ;:180
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wygląda aromatycznie ;) Może się skuszę... :P
Zastanawiam się tylko czy mogą być pomidory z puszki? Świeże ze sklepu w ogóle nie mają smaku pomidora :roll:

A co do imbiru - w telewizji często widziałam, że obierają go łyżeczką ;)
Piszesz Jacku, że on długo jest świeży... Nie wiem tylko czy u mnie wystarczająco długo taki będzie, bo jeszcze nie miałam go do czego dodać :wink: Więc może jednak go zamrożę, bo szkoda żeby się zmarnował...
Ale żeby nawet do rosołu go dawać? :shock: Ciekawe....
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zaglądamy, zaglądamy i ...korzystamy :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Anka, bardzo się cieszę :heja To daje mi motywację, by kontynuować wątek :)

Szamanko, oczywiście mogą być pomidory z puszki. Jednak powiem szczerze, że różnica smaku w potrawach gotowanych niewielka, a szybciej się rozwala w cieple. Zrobisz jak uważasz ale aromatyczny pomidor ma sens tylko na świeżo.
Myślę, że mrożenie imbiru ma sens i nie popsuje jego smaku. Ja też mrożę niektóre produkty, których nie jestem w stanie od razu zużyć, np. drożdże, grzyby itp.

Bardzo dziękuję MiCz :)

To dziś oryginalna potrawa, która po lekkiej przeróbce świetnie wpisuje się w wiosenne menu:

POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY

składniki:
- 60dag wieprzowiny
- 50dag szpinaku
2 marchewki
3/4 szklanki bulionu
5łyżek śmietany
1-2łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyzki soku z cytryny
szczypta cukru
5dag rodzynek
1-2łyżki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
2łyżki masła

sposób wyk.:
- mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką,
- usmażyć na oleju,
- szpinak oczyścić (świeży) lub rozmrozić (mrożony)
- marchewki pokroić w słupki,
- rozpuścić masło i włożyć marchewkę
- smażyć i oprószyć cukrem,
- dodawać bulion i dusić
- dodać szpinak, rodzynki, curry
- dodać śmietanę,
- przyprawić solą i pieprzem
- wrzucić mięso i poddusić na małym ogniu
- jeśli potrawka jest za rzadka zagęścić mąką ziemniaczaną
- doprawić na końcu sokiem z cytryny

rada:
- a wersja wiosenna polega na zastąpieniu szpinaku młodymi pokrzywami. Zresztą nie tylko w tej potrawie zastępuję szpinak młodymi listkami pokrzyw ;:137


Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj,
Świetne przepisy! Trafiłam tu dzięki Izie - tu.ja...Na pewno wypróbuję! Fajnie, że wiele jest bezmięsnych! Ładnie wyglądają zdjęcia! Pozdrawiam,
aga
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

To musi być pyszne! Zainspirowana - pobiegłam do ogrodu i narwałam pokrzyw na zupę, mniam.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No i zjadłam własny żołądek :;230 Dlaczego zawsze trafiam na takie fajne wątki kiedy jestem bardzo głodna. ;:14 Sporo zgapiłam i na pewno już dziś coś z tego ugotuję. W końcu moja rodzinka nie będzie narzekała, że jedzenie jest monotonne. Niewdzięcznicy :)
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Agape :!: W zasadzie wszystkie potrawy robię w wersji wegetariańskiej. Ale tu na forum staram się przedstawiać je w wersji oryginalnej. Tak samo będzie z poniższym przepisem, gdzie indyka zastępuję proteinami sojowymi :)

Olibabko, pokrzywy teraz najlepsze więc trzeba korzystać z tego daru natury :)

Giecikowa :wit Jedzenie nie może być monotonne, a to niemonotonne nie musi być trudne, drogie, czy pracochłonne. To mity chętnie powielane przez.... Zresztą wiele przepisów na tyle upraszczam (sugestie w "radach"), by tak właśnie było. Mam nadzieję, że Twoja rodzina otwarta jest na kulinarne eksperymenty ;:137

Dzisiejszy przepis prosty i wyjątkowo udany (jeśli chodzi o jego pomysłodawców):

RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI

składniki:
25dag ryżu
2szklanki rosołu
30dag mięsa z piersi indyka
1łyżka orzechów cashew
10dag groszku
nieduży por
2 pomarańcze
3łyżki oliwy
2łyżki curry
sól, pieprz

sposób wyk.:
- pokroić por i mięso
- rozgrzać oliwę
- podsmażyć mięso i por
- dodać sól, pieprz, curry i ryż
- krótko podsmażyć i zalać rosołem
- gdy ryż wchłonie większość wody, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i groszek
- osobno uprażyć orzeszki
- gotować aż ryż będzie miękki ewent. podlewając rosołem
- posypać orzeszkami przed podaniem

rada:
- dla wegetarian: proteiny sojowe uprzednio namoczone zamiast mięsa
- indyka można zastąpić kurczakiem
- orzeszki cashew można zastąpić orzeszkami ziemnymi

Obrazek
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wiem Jacku wiem. U mnie nie jest tak źle, tylko towarzystwo trochę rozpieszczone :) Dla mnie nie jest problemem coś ugotować tylko wymyślenie co to miałoby być. Ale to chyba każdy kto na codzień gotuje ma ten problem. Dlatego warto zaglądać choćby na takie wątki jak Twój. Pozdrawiam i dziękuję za nowe inspiracje ;:138
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Giecikowo, widzę, że chęci masz, rodzinka na eksperymenty otwarta więc na pewno znajdziesz niejeden pomysł tu czy gdzie indziej, by wszyscy byli zadowoleni :)

A może ktoś chce na świąteczny stół zrobić

CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY ?
Potrawa oczywiście z Chile ale składniki swojskie i wykonanie też nietrudne, choć wymaga trochę więcej czasu ;:137

składniki:
1kg kapusty białej
6 ziemniaków
2 papryki
1 bułka
3łyżki mąki ziemniaczanej
3-4łyżki śmietany
4łyżki utartego sera żółtego
sól, pieprz
zioła do smaku

sposób wyk.:
- bułkę namoczyć w mleku
- ziemniaki obrać i ugotować
- kapustę poszatkować i ugotować przez 7 minut
- paprykę pokroić i przesmażyć na oleju
- wszystkie warzywa i bułkę przepuścić przez maszynkę
- zmieszać z resztą składników
- blachę podłużną, wąską wysmarować tłuszczem i obsypać bułką
- wyłożyć ciasto i posypać serem
- piec ok. 30 minut

rada:
- można przed pieczeniem posypać słonecznikiem lub orzechami
- z ziół dobra jest kolendra, cząber, tymianek albo po prostu pieprz ziołowy :)


- Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
adamian
500p
500p
Posty: 980
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jadłem gołąbki, podłoże no klopsiki z kapusty ale budyń ? To wyzwanie. Spróbuję. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Adam :!: Wszystko, co ma konsystencję papki, może być budyniem, bądź - jak wolą Anglicy - pudingiem :) A z kolei z ziemniaków, coś podobnego to będzie suflet. Też gdzieś mam przepis na fajny suflet ale chyba bez zdjęcia więc dziś coś, co już obfociłem:

PLACKI KUKURYDZIANE

składniki:
0,5szklanki mąki pszennej
1szklanka mąki kukurydzianej
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
20dag mięsa mielonego
sól, pieprz
olej do smażenia

sposób wyk.:
- roztrzepać mąkę pszenną z wodą do gęstości śmietany
- dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać
- ewentualnie dodać śmietanę, gdy ciasto za gęste
- rozgrzać olej na patelni i kłaść łyżką ciasto
- smażyć na złoty kolor
- podawać np. z ogórkami kiszonymi

rada:
- dla wegetarian - mięso zastąpić twarogiem :)
- aby placki były bardziej kukurydziane, można dodać kukurydzę z puszki

Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

O, to na bank wypróbuję :D !!!
Dzięki Jacku!
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Mirko :!: Mam nadzieję, że smakowało :)
Jest już kapusta młoda, to może ktoś się skusi na taką oto propozycję z kapusty:

SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"

składniki:
30-50dag kapusty
jabłko
ogórek kiszony
0,5łyżeczki musztardy
1łyżeczka koncentratu pomidorowego
2łyżki śmietany lub oliwy
sok z cytryny
sól, cukier, koperek

sposób wyk:
- kapustę poszatkować i obgotować (młodą krótko)
- odcedzić i przestudzić
- drobno pokrajać jabłko i ogórek
- wymieszać razem musztardę, koncentrat, śmietanę/oliwę i przyprawy
- wszystko razem wymieszać

Obrazek
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Świetne przepisy !!! Wpisuję się aby mieć podgląd na bierząco....Pozdrawiam ;:136
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”