Domowo i zdrowo cz. II
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Domowo i zdrowo cz. II
Witam w drugiej części mojego wątku.
Poprzednią znajdziemy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79538
Przepisy z części 1:
podłoże Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Domowy antybiotyk - przepis
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli
Oraz 2 - aktualnej:
Borówka do mięs białych
Domowy Antybiotyk: upgrade
Cytryniec Chiński - nalewka
Golonka po warszawsku
Kiszka ziemniaczana
Kotlety pożarskie z kurcząt
Kugel z wędzonym kurczakiem
Metka cebulowa słoikowa
Nalewka z Rokitnika
Nalewka z tarniny
Opieńki marynowane w occie jabłkowym
Pachwina z praski
Pasztet smarowany z indyka
Piernik Bożonarodzeniowy
Polędwica długodojrzewająca
Sałatka warzywno-jęczmienna
Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)
Poprzednią znajdziemy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79538
Przepisy z części 1:
podłoże Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Domowy antybiotyk - przepis
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli
Oraz 2 - aktualnej:
Borówka do mięs białych
Domowy Antybiotyk: upgrade
Cytryniec Chiński - nalewka
Golonka po warszawsku
Kiszka ziemniaczana
Kotlety pożarskie z kurcząt
Kugel z wędzonym kurczakiem
Metka cebulowa słoikowa
Nalewka z Rokitnika
Nalewka z tarniny
Opieńki marynowane w occie jabłkowym
Pachwina z praski
Pasztet smarowany z indyka
Piernik Bożonarodzeniowy
Polędwica długodojrzewająca
Sałatka warzywno-jęczmienna
Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II

Z dużym zainteresowaniem śledzę Twój wątek.
Kilka przepisów wypróbowałam, część była inspiracją, ale sporo przede mną.
Zawsze warto nauczyć się coś nowego.

- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witaj Piotrze
Zobaczyłam nowy watek i zaznaczam .Takie umiejętności kulinarne jak Twoje są bardzo cenne
Zobaczyłam nowy watek i zaznaczam .Takie umiejętności kulinarne jak Twoje są bardzo cenne

Pozdrawiam Alicja
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje

Pozdrawiam Alicja
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrek witaj w drugiej części.Dużo Twoich przepisów wypróbowałam,a wiele jeszcze przede mną...wciąż zaskakujesz nowymi.
Wiem,że nie lubisz "słodzenia",ale nie mogę się powstrzymać,żeby Ci podziękować za dzielenie się Swoją wiedzą i doświadczeniem,za pomoc w wielu "sprawach"i wielkie
Wino wg.Twoich instrukcji pracuje prawidłowo
Słucham Twoich rad i dobrze na tm wychodzę
Wędzonki wyglądają wspaniale i na pewno tak smakują,czekam na takie widoki i maki u mnie
Pozdrawiam.
Wiem,że nie lubisz "słodzenia",ale nie mogę się powstrzymać,żeby Ci podziękować za dzielenie się Swoją wiedzą i doświadczeniem,za pomoc w wielu "sprawach"i wielkie


Wino wg.Twoich instrukcji pracuje prawidłowo

Słucham Twoich rad i dobrze na tm wychodzę

Wędzonki wyglądają wspaniale i na pewno tak smakują,czekam na takie widoki i maki u mnie

Pozdrawiam.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Małe sprostowanie ; mąż jest na diecie i mięsko gotuję ,żeby wygotować puryny ,a ,że nie mam czasu na osobne gotowanie to często dostosowuje sie do diety męża .alicjad31 pisze:Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje
Pozdrawiam Alicja
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze, wskakuję w drugą część wątku. Robię dzisiaj eksperymentalne przetwory. Zwykła słodka papryka czerwona, ostre zielone i niedojrzałe papryczki z Chorwacji (wiesz które), małe cebulki, przyprawy, ocet, olej i wszystko do słoików. Zobaczymy co wyjdzie
.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Domowo i zdrowo cz. II
A wiecie (pewnie wiecie
),że do białej kiełbasy (wielkanocnej) wołowinę można zastąpić gęsiną .Wypróbowałam ,zrobiłam osobiście , pyszna ,polecam.

- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze
Ja też melduję się w drugiej części Twojego świetnego wątku .

Ja też melduję się w drugiej części Twojego świetnego wątku .

Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witam Wszystkich serdecznie w II części mojego wątku Domowo i Zdrowo
Na początek proponuję chudy pasztet smarowany z indyka.
Pasztet smarowany z indyka
składniki:
1 część :pierś b/skóry
1 część : udziec b/skóry i b/kości
1 część : podgardle wieprzowe ze skórą
1/4 część : wątroba indycza




Wykonanie:
Mięsa parzymy z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim w minimalnej ilości wody w temp max 80C przez około 1 h, a dla tych co mają termometr z sondą do 70 C w środku mięśnia piersi indyka. Wkładamy do wody o temp ok 75-80C .Zimne kroimy.
Skórę z podgardla ściągamy i parzymy w minimalnej ilości wody (temp max 90C) przez około 1h, jak będzie miękka to przy pomocy blendera robimy z niej gładką masę.
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Wszytkie składniki mielimy x 2 na sitku 2,7 i dodajemy :
zblenderowane skórki
rosół z parzonych mięs w ilości 10% ogólnej wagi zmielonych mięs
wagowo 5% kaszy mannej.Mieszamy i zostawiamy na 1 h w temp.pokojowej.
Jeszcze raz wszytko dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy na 1 kg wyrobu:
pieprz biały 2,5g
sól 18g
glukoza 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,3g
czosnek suszony 1g
majeranek otarty w dłoniach 1,5g
Przekładamy do słoików i 3 x pasteryzujemy w odstępie 24h i w czasie odpowiednim do używanych słoików.
Ja mam słoiki proste 334 ml i pasteryzuję od zagotowania się wody:
1 raz 60 min
2 raz 40 min
3 raz 30 min
smacznego.
Na początek proponuję chudy pasztet smarowany z indyka.
Pasztet smarowany z indyka
składniki:
1 część :pierś b/skóry
1 część : udziec b/skóry i b/kości
1 część : podgardle wieprzowe ze skórą
1/4 część : wątroba indycza




Wykonanie:
Mięsa parzymy z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim w minimalnej ilości wody w temp max 80C przez około 1 h, a dla tych co mają termometr z sondą do 70 C w środku mięśnia piersi indyka. Wkładamy do wody o temp ok 75-80C .Zimne kroimy.
Skórę z podgardla ściągamy i parzymy w minimalnej ilości wody (temp max 90C) przez około 1h, jak będzie miękka to przy pomocy blendera robimy z niej gładką masę.
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Wszytkie składniki mielimy x 2 na sitku 2,7 i dodajemy :
zblenderowane skórki
rosół z parzonych mięs w ilości 10% ogólnej wagi zmielonych mięs
wagowo 5% kaszy mannej.Mieszamy i zostawiamy na 1 h w temp.pokojowej.
Jeszcze raz wszytko dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy na 1 kg wyrobu:
pieprz biały 2,5g
sól 18g
glukoza 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,3g
czosnek suszony 1g
majeranek otarty w dłoniach 1,5g
Przekładamy do słoików i 3 x pasteryzujemy w odstępie 24h i w czasie odpowiednim do używanych słoików.
Ja mam słoiki proste 334 ml i pasteryzuję od zagotowania się wody:
1 raz 60 min
2 raz 40 min
3 raz 30 min
smacznego.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE
Cieszę się na następną część ,bo przepisy są dla mnie inspiracją a czasem udaje mi się coś z Twoich przepisów ugotować 


Pozdrawiam Ewula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7718
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE zapisuję się w następnym watku aby nie przegapić Twoich pyszności.
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia, kiedys chyba u Ciebie czytałam i mi umknęło----schab panieruję w ziołach, trzymam w lodowce i następnie suszę, ale to tylko moja pobieżna teoria, czy możesz na ten temat wskazówek mi udzielić.
pozdrawiam
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia, kiedys chyba u Ciebie czytałam i mi umknęło----schab panieruję w ziołach, trzymam w lodowce i następnie suszę, ale to tylko moja pobieżna teoria, czy możesz na ten temat wskazówek mi udzielić.
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Czyli po 1 godzinie tą zimną wodę odlewamy a wkładamy wątrobę do wrzątku? Czy podgrzewamy wodę, w której się moczyła?Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Możesz wstępnie zapeklować, a potem parzyć, chyba, że chodzi Ci o surową polędwicę długo dojrzewającą?leszczyna pisze:PIOTRZE zapisuję się w następnym watku aby nie przegapić Twoich pyszności.
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia,
pozdrawiam
Beata, wodę oczywiście wylewamy, wątrobę wkładamy do gorącej, nowej wody i po 10 min parzenia wyjmujemy.whitedame pisze:Czyli po 1 godzinie tą zimną wodę odlewamy a wkładamy wątrobę do wrzątku? Czy podgrzewamy wodę, w której się moczyła?Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Po tym czasie po przekrojeniu przekrój nie będzie czerwony.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7718
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE tak chodzi mi o długo dojrzewajacą



Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna