Wino z Aronii - wytrawne
Składniki :
10 kg przemrożonej aronii
2 kg cukru
6 l wody ( PET)
drożdże winiarskie dedykowane do win czerwonych (ja użyłem
Saccharomyces cerevisiae)
pożywka do drożdży
Pektopol - enzym ułatwiający pozyskanie soku z owoców.
Wykonanie:
Zamrożone co najmniej 7 dni owoce aronii przesypać do pojemnika fermentacyjnego , spryskać środkiem odkażającym (ja użyłem wodnego r-ru 3 % pirosiarczynu sodu. i pozostawić na 24 h w temp.pokojowej. Następnie owoce zalać 2 l ciepłej wody z PETA , dodać pektopol i po 2 h zaczynamy miażdżyć owoce.
Następnie rozpuszczamy 2 kg cukru w 4 l wody z PETA oraz wg instrukcji na opakowaniu przygotowujemy drożdże.
Po około 2 h zmiażdżone aronie tak wyglądają :
Drożdże i pożywkę dodajemy do fermentatora i czekamy aż cały zestaw ruszy :
Po 24 h wszystko ładnie pracuje, zwiększyła się obj zestawu:
Teraz Etap najważniejszy : im dłużej zestaw pracuje razem z owocami, tym wino będzie miało bardziej ,, garbnikowy smak".tzn. przy piciu będzie szczypało w język. Niektórzy takie wina cenią, ja wolę aby lekko muskało język i
dlatego po 5 dniach pozbywam się owoców z zestawu.
Najprostsza metoda, to czystą szumówką wyciągamy owoce do osobnego pojemnika i partiami wyciskamy przez gazę.
Ja użyłem swojej elektrycznej nadziewarki do kiełbas,przerobionej na ten czas na prasę.
Całość przelałem do szklanego balona, wyszło ok 13, 5 l, co po przerobieniu całego cukru da mi wytrawne wino aroniowe o mocy 12-13 %.
W analogiczny sposób robię mocne deserowe wino aroniowe o Vol 15-16%, z tym że dodaję po wyciśnięciu owoców x 2 po 50g cukru na każdy litr płynu.
A tak sprawdza się przestawka do Zelmera z owocami aronii na sok :
oraz przerobiła trochę pomidorów na gęsty sos :