Domowo i zdrowo
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Tu nie kombinuj, rób tak jak ja , czyli zgodnie z przepisem, taki był i pozostańmy przy nim, ja tylko zmniejszyłem ilość soli i wielofosforanów, jestem niskosolny. Peklosól daje również smak, podobnie jak glukoza i inne przyprawy.
Szynkę robię 1 raz na miesiąc/2 , więc taka dawka może być.
Jak uda mi się we wtorek kupić ładną łopatkową pachwinę, to będę ją parzył w prasce, przedtem będzie peklowana na sucho.
			
			
									
						
										
						Szynkę robię 1 raz na miesiąc/2 , więc taka dawka może być.
Jak uda mi się we wtorek kupić ładną łopatkową pachwinę, to będę ją parzył w prasce, przedtem będzie peklowana na sucho.
- JAKUCH
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 33423
 - Od: 19 paź 2008, o 21:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Bytom
 
Re: Domowo i zdrowo
Nie będę kombinować tylko pytam z ciekawości, bo nie cierpię soli peklowniczej , jest dla mnie zbyt wyczuwalna .Jestem starej daty  dlatego wolę saletrę. Soli jest OK w sam raz, bo też nie lubię zbyt słonych .
			
			
									
						
										
						- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, byłeś ciekaw jak tam chleb. Wyszedł OK. Skórka wprawdzie wyszła ciut za twarda, ale to moja wina, bo zagapiłam się i skończyła mi się woda w piekarniku podczas pieczenia. Zapomniałam też naciąć ciasto z góry i trochę popękał z boku. Ale smak jak najbardziej Ok  
. Od tej pory zawsze będę zamiast wody używać serwatki  
 
 
			
			
									
						
										
						
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu, chlebek ok, może trochę dłużej byś go potrzymała do urośnięcia?
Widzę , że masz profesjonalny nóż do krojenia pieczywa.
Ja dziś kupiłem trochę papryczek, większość to Habanero, będzie kolejna mikstura :
 
oraz b.ładne mięso , na górze żeberka wieprzowe b/żeber, a poniżej pachwina od strony łopatki.
Idą na kilka dni do suchego peklowania, a potem do praski.
 
 
trochę zgłodniałem, więc co nieco przekąsiłem

			
			
									
						
										
						Widzę , że masz profesjonalny nóż do krojenia pieczywa.
Ja dziś kupiłem trochę papryczek, większość to Habanero, będzie kolejna mikstura :

oraz b.ładne mięso , na górze żeberka wieprzowe b/żeber, a poniżej pachwina od strony łopatki.
Idą na kilka dni do suchego peklowania, a potem do praski.
 trochę zgłodniałem, więc co nieco przekąsiłem


- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
Re: Domowo i zdrowo
Fakt, mógłby być trochę bardziej wyrośnięty, ale to może też być z powodu zbyt młodego zakwasu. Już jak ciasto sobie odpoczywało widziałam, że mało go przybywa. Ale smak bez zastrzeżeń  
 
Łososik kuszący
			
			
									
						
										
						Łososik kuszący
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze! mam pytanie odnośnie papryczek.Czy z suszonej papryki też można zrobić tę miksturę?
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Tygodniowy zakwas jest b.mocny, wcześniejszy faktycznie jest młody.mymysteryy pisze:Fakt, mógłby być trochę bardziej wyrośnięty, ale to może też być z powodu zbyt młodego zakwasu.
Wanda, ja nie robiłem, ale możesz spróbować, daj polowe wagi od świeżych.Wanda 1 pisze:Piotrze! mam pytanie odnośnie papryczek.Czy z suszonej papryki też można zrobić tę miksturę?
- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
Re: Domowo i zdrowo
Pięciodniowy, więc według Twojej teorii -młodzieniaszekBiotit pisze: Tygodniowy zakwas jest b.mocny, wcześniejszy faktycznie jest młody.
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Masło klarowane
skoro ostatnio jesteśmy w temacie serów, warto zrobić z masła które ma co najmniej 83% tłuszczu krowiego, masło klarowane.
Ekonomicznie własne masło klarowane wychodzi więcej niż 50% taniej niż kupne np. Mlekowity.
Kupiłem 4 szt Masła po 170 g o zawartości tłuszczu krowiego 83 % i wyszły mi 2 słoiczki po x 344 g masła klarowanego.
Wykonanie:
Masło powolutku podgrzewamy, doprowadzamy do 85- 90 C i wyłączamy gaz.
Szumówką zbieramy biały osad (aminokwasy) , powoli przelewamy do słoików, zostawiać na dnie osad białkowy. Prawda, że jest to proste.
W ten sposób mamy najsmaczniejszy tłuszcz zwierzęcy o lekko orzechowym smaku.
Przyznam się szczerze, że robiąc ze śmietany , masło, a potem masło klarowane smak jest dużo głębszy, ale cóż , nie zawsze ma się własną śmietanę.
 
 
 
			
			
									
						
										
						skoro ostatnio jesteśmy w temacie serów, warto zrobić z masła które ma co najmniej 83% tłuszczu krowiego, masło klarowane.
Ekonomicznie własne masło klarowane wychodzi więcej niż 50% taniej niż kupne np. Mlekowity.
Kupiłem 4 szt Masła po 170 g o zawartości tłuszczu krowiego 83 % i wyszły mi 2 słoiczki po x 344 g masła klarowanego.
Wykonanie:
Masło powolutku podgrzewamy, doprowadzamy do 85- 90 C i wyłączamy gaz.
Szumówką zbieramy biały osad (aminokwasy) , powoli przelewamy do słoików, zostawiać na dnie osad białkowy. Prawda, że jest to proste.
W ten sposób mamy najsmaczniejszy tłuszcz zwierzęcy o lekko orzechowym smaku.
Przyznam się szczerze, że robiąc ze śmietany , masło, a potem masło klarowane smak jest dużo głębszy, ale cóż , nie zawsze ma się własną śmietanę.



- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
Re: Domowo i zdrowo
A potem usmażyć na tym np. pieczarki  
  Smak o niebo lepszy niż smażone np. na oleju
			
			
									
						
										
						- MORANGO
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2414
 - Od: 4 sie 2011, o 00:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zachodniopomorskie
 - Kontakt:
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze pomysł z masłem  
 to ja muszę w takim razie tez sobie takie maselko zrobić 
			
			
									
						
										
						- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Domowo i zdrowo
Tym bardziej,że w Li,Bie,Kauf  są teraz promocje na masło.
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Z tego co widzę w gazetkach teraz wszystkie karaluchy większe i mniejsze mają tańsze masła, Rosja przestała brać, więc trzeba gdzieś sprzedać, szkoda, że tak się nie dzieje z mięsem, sporo mrożą i czekają na lepsze czasy.
Niedługo podobnie stanie się z żółtym serem.
			
			
									
						
										
						Niedługo podobnie stanie się z żółtym serem.
Re: Domowo i zdrowo
Klarowane masło niweluje również zapach ryby podczas smażenia.
			
			
									
						
										
						- JacekP
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11151
 - Od: 5 mar 2007, o 13:10
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Warszawa-Zachód
 
Re: Domowo i zdrowo
Klarowane masło 
 Jak dobrze, że przypomniałeś o nim! Gdy dawno temu uczyłem się kuchni hinduskiej - używaliśmy tylko masła klarowanego robionego z masła serwatkowego. Potem o tym zapomniałem. Czas najwyższy powrócić do tych specjałów 
			
			
									
						
										
						
 
		
