Domowo i zdrowo
Re: Domowo i zdrowo
Wymiary szynkowara 10cmx16,5cmx15,5cm.Jest napisane ,że pojemnośc 1,5 kg.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ok, czyli wszystko poza golonką i boczkiem parz 100 minut w temp. 80 C.
Re: Domowo i zdrowo
...a co z golonką i boczkiem?
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Pojemność 0,9 l 10,0 cm x 9,0 cm x 14,5 cm.
Pojemność 1,5 l 10,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 2,1 l 15,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 3,6 l 10,0 cm x 15,5 cm x 30,0 cm.
To jest kpl cena 380zł
Pojemność 1,5 l 10,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 2,1 l 15,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 3,6 l 10,0 cm x 15,5 cm x 30,0 cm.
To jest kpl cena 380zł
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Golonkę się parzy ponad 4 h, a boczek ponad 2 h. Wszytko również zależy od tego jaki ma być produkt końcowy, bo jeśli chcemy uzyskać boczek b.miękki, który nadaje sie do smarowania (prawie) to wówczas parzymy 3 h.Wanda 1 pisze:...a co z golonką i boczkiem?
Wg mnie warto kupić, tylko po co komu cały komplet. 1 zacisk to za mało w tych praskach > 2 kg wsadu.Milcia120 pisze:Pojemność 0,9 l 10,0 cm x 9,0 cm x 14,5 cm.
Pojemność 1,5 l 10,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 2,1 l 15,0 cm x 15,5 cm x 14,5 cm.
Pojemność 3,6 l 10,0 cm x 15,5 cm x 30,0 cm.
To jest kpl cena 380zł
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
z kawałkami mięsa
Składniki:
40-50% mięso wieprzowe I Klasy
40-50% mięso wieprzowe II Klasy 70/30
10-20% słoniny
Przyprawy na 1 kg wsadu:
2,5g świeżo grubo mielonego pieprzu czarnego
2g suszonego czosnku
1,5g suszonego majeranku
1g jasnej gorczycy
1g glukozy
20g mieszanki sól/pekolsól 80/20
20% wody
Wykonanie:
Mięso klasy I kroimy w kawałki 2-3cm
Mięso klasy II po zapeklowaniu mielimy sitkiem fi 2.7
Słoninę kroimy w b. małą kostkę i peklujemy samą solą
Po 48 h peklowaniu w temp lodówki Klasę II po zmieleniu mieszamy ręcznie lub maszynowo razem z wodą i przyprawami, po 5-10 min dodajemy Klasę I , mieszamy do uzyskania kleju. Dodajemy słoninę.
Wkładamy do namoczonej wcześniej osłonki, wiążemy, masujemy, aby pozbyć się powietrza i parzymy w temp. 80 C przez 90 min w osłonce fi 90, a 100 min w osłonce fi 100.



Z własnym chlebkiem i ogórkiem żydowskim smakuje wyśmienicie:

Re: Domowo i zdrowo
Pięknie to wygląda.Z ogórkiem żydowskim?
Jest gdzieś przepis?
Jest gdzieś przepis?
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Domowo i zdrowo
Kiełbasa drobiowa parzona
Składniki:
70% udziec indyczy bez skóry
30% udka kurze bez skóry
Przyprawy na 1 kg:
sól 16g <wersja dla małosolnych>
pieprz biały świeżo mielony 2g
czosnek suszony 1g
kminek świeżo mielony 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,5g
glukoza 1g
Witam Piotrze,
pozwoliłam sobie zacytować Twój przepis z nadzieją, że odpowiesz mi na pytanie:
Czy ów wyrób zrobiony w szynkowarze będzie smaczny, tzn czy jest sens zamiast w osłonce poliamidowej zrobić go właśnie dokładnie w takim szynkowarze jak pokazywała Milcia ?
Pytam z ciekawością, ponieważ domowe wyroby już od jakiegoś czasu u nas goszczą, jednak mąż do wyrabianej masy dodaje żelatynę. Wychodzi coś w stylu konserwowej, też smaczne, ale ja wolałabym spróbować bez tej żelatyny...
Składniki:
70% udziec indyczy bez skóry
30% udka kurze bez skóry
Przyprawy na 1 kg:
sól 16g <wersja dla małosolnych>
pieprz biały świeżo mielony 2g
czosnek suszony 1g
kminek świeżo mielony 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,5g
glukoza 1g
Witam Piotrze,
pozwoliłam sobie zacytować Twój przepis z nadzieją, że odpowiesz mi na pytanie:
Czy ów wyrób zrobiony w szynkowarze będzie smaczny, tzn czy jest sens zamiast w osłonce poliamidowej zrobić go właśnie dokładnie w takim szynkowarze jak pokazywała Milcia ?
Pytam z ciekawością, ponieważ domowe wyroby już od jakiegoś czasu u nas goszczą, jednak mąż do wyrabianej masy dodaje żelatynę. Wychodzi coś w stylu konserwowej, też smaczne, ale ja wolałabym spróbować bez tej żelatyny...
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ja żelatyny nie stosuję, zdrowotne skóry wieprzowe dają świetny klej.
Trzymaj się przepisu i wyjdzie ok.

Trzymaj się przepisu i wyjdzie ok.

- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Napiszę do sprzedawcy czy dodatkową klamrę sprzeda, za dwie zapłacę tyle co za kpl dlatego rozważam zakup zestawu.
Re: Domowo i zdrowo
Piotrek,już raz robiłam wieprzową z piersią kurczaka,bazując się na przepisie drobiowej parzonej,a tu widzę wieprzową
Fajnie wygląda,a smakuje na pewno jeszcze lepiej i bez wątpienia wypróbuję.Z twoich przepisów można robić w ciemno,zawsze wychodzi
pyszne
Mam tylko małe pytanko,czy można zrobić bez dodatku słoniny,albo dać coś w zamian,bo jakoś u nas nikt nie znosi tłustych kawałków?

Fajnie wygląda,a smakuje na pewno jeszcze lepiej i bez wątpienia wypróbuję.Z twoich przepisów można robić w ciemno,zawsze wychodzi
pyszne

Mam tylko małe pytanko,czy można zrobić bez dodatku słoniny,albo dać coś w zamian,bo jakoś u nas nikt nie znosi tłustych kawałków?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewa, tutaj tłuszczu jest niewiele , w sumie ok 25%, jak go pominiesz wyjdzie sucha, zmiejsz o 10%, a w zamian dodaj golonkę lub wołowinę.
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze-czy robiłeś szynkę wołową.Jeżeli tak,to bardzo proszę o przepis.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, dziękuję Ci bardzo za dokładny przepis na mielonkę wieprzową i temperaturę parzenia dla fi90
A to szyneczka (mały kawałek na próbę, następny będzie większy), parzona według Twoich wytycznych. Smakuje wyśmienicie


A to szyneczka (mały kawałek na próbę, następny będzie większy), parzona według Twoich wytycznych. Smakuje wyśmienicie


Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu, dochodzisz do perfekcji
.
Soczysta, równomiernie zapeklowana, pełen szacun.
Następnym razem kup biodrówkę i ogonówkę z okładem tkanki tłuszczowej. To dopiero będzie cymes.

Soczysta, równomiernie zapeklowana, pełen szacun.

Następnym razem kup biodrówkę i ogonówkę z okładem tkanki tłuszczowej. To dopiero będzie cymes.

Wanda, robiłem i nie polecam, gdyż wychodzi zbyt sucha.Wanda 1 pisze:Piotrze-czy robiłeś szynkę wołową.Jeżeli tak,to bardzo proszę o przepis.