Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotr, bardzo dziękuję za przepis na konserwę rybną ;:180 Mam własny sos pomidorowy i sos słodko-kwaśny, choć lekko pikantny, więc nie dodam już habanero. Wypróbuję w najbliższym czasie.

Korzystając z Twojego przepisu na mielonkę wieprzową, (z drobną modyfikacją: klasę I-część pokroiłam drobno, a część zmieliłam na sitku 8 i nie dodałam gorczycy), zrobiłam kiełbaskę parzoną w jelitach kal.28/30. Nie jest wędzona, więc nie wygląda jak "prawdziwa" kiełbasa, ale pachnie i smakuję bardzo dobrze i dobrze się kroi. Smakowała i na ciepło i na zimno. A tak wygląda Obrazek
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Wygląda ;:224 .
Zdolniacha z Ciebie.
Jutro pokażę przekrój wybitnie chudej kiełbasy, którą ostatnio wędziłem.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję za słowa uznania, dopiero się uczę a Twoje przepisy jako drogowskaz :D Parę rzeczy już robiłam, ale takie wędliny i mięska parzone (o, te mi pasują) po raz pierwszy.
Trzeba szybko postarać się o własną wędzarnię, wtedy można robić pewnie wiele różnych kiełbas. Tą robiłam trochę na próbę, by zobaczyć czy dam radę, czy będzie w miarę zwarta, "nie sypiąca" i nie sucha. Jest fajna, jestem zadowolona :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

kaLo pisze:Piotrze,dlaczego w starszych przepisach (książka "Chemia praktyczna" z lat '60) jogurt robi się z mleka zagęszczonego?
Janusz, pewno wówczas mieli takie normy, że jogurt musi być gęsty i nie za tłusty.
Teraz ładują mąkę i Ludzie się cieszą, że taki gęsty, jak przed laty. ;:111
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ser czosnkowy
ser mojego pomysłu, klony już widziałem w Sieci 8-)
Jest to rodzaj sera półtwardego

Składniki:

10 l świeżego, pełnego mleka krowiego
podpuszczka
kultury wspomagające Lactoccocus Lactis i Cremonis (nazwa handlowa Omega)
CaCl 2

Kultury wspomagające przede wszystkim uzupełniają w okresie zimowym naturalną mikroflorę mleka

Wykonanie:


Mleko pasteryzujemy w 60 C przez 30 min, w ten sposób pozbywamy się ewentualnych niepożądanych bakterii

Obrazek

Schładzamy do 20-25 C

Obrazek

i zaszczepiamy bakteriami Lectoccocus i dodajemy 2g CaCl2.
Czas inkubacji 2 h.



W tym czasie sprawdziłem jakość podpuszczki.
W tym celu odlałem 200ml mleka o temp 33 C i wlałem podpuszczkę w ilości 0,5 ml,
po 30 min miałem ładny przełom, a po dalszych 30 min obraz wyglądał tak :

Obrazek

Jest b. ważny zabieg, gdyż mam pewność , że podpuszczka jest aktywna.


Podnoszę temp. do 33 C, zadaję podpuszczkę (moja jest płynna cielęca o nazwie handlowej Beaugel 50)
Inkubacja 30 min, po tym czasie sprawdzam przełom ,
jeśli jest właściwy kroję skrzep wszerz i wzdłuż na 4cm pasy , zostawiam na 15 min,
ponownie kroję na mniejsze kawałki, pozostawiam na 10 min.
W ten sposób krajanka się wzmacnia, mniej białka dostaje się do serwatki.


Obrazek
Obrazek
Obrazek

W tym czasie przygotowuję czosnek, taka ilość wystarczy na 1 kg gomółkę:


Obrazek


Delikatnie obracam Skrzep i zaczynam uzyskać ziarna serowe.
Rózgą , cały czas delikatnie (nie rozbijam ziarna na małe drobiny, gdyż nie chcę uzyskać sera twardego)

Obrazek


Podnoszę temp. do 35 C i dalej mieszając osuszam ziarna przez 15 min.

Następnie powoli podnoszę do temp 45 C i dalej delikatnie osuszam , mieszając rózga przez 30 min .

Obrazek
Obrazek


do uzyskania takiego ziarna :

Obrazek
Obrazek


Przekładam do formy, masę serową przekładam 3 warstwami wyciśniętego czosnku :

Obrazek

i obciążamy :

Obrazek

najpierw przekładamy co 10, 20, 30 , 60 min i obciążamy samym ciężarek pokrywy formy :

Obrazek
Obrazek

Następnie obciążam wagą 6 kg przekładając ser co 2 h przez 12 h.

Obrazek

Ważymy i odstawiamy w temp. pokojowej do dalszego ukwaszenia:

Obrazek

Solenie 2 % , czyli 20g na tą gomółkę w dawkach 4g dobowo, czyli po 5 dniach ser będzie w pełni przygotowany do miesięcznego leżakowania, potem nastąpi rozkrojenie i konsumpcja.

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze wspaniały ser Ci wyszedł. Przymierzam się do zrobienia wg Twojej receptury, martwi mnie tylko to obciążenie. U Ciebie jest profesjonalna prasa. Muszę jeszcze przemyśleć temat.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Szynka parzona zrobiona-Dzięki za pomoc

Obrazek
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

cyganka77 pisze:Piotrze wspaniały ser Ci wyszedł. Przymierzam się do zrobienia wg Twojej receptury, martwi mnie tylko to obciążenie. U Ciebie jest profesjonalna prasa. Muszę jeszcze przemyśleć temat.
Aśka
ja podobnie zaczynałem, prasy dorobiłem się później, podobnie jak teflonowej formy, która długo trzyma ciepło, przez co ser jest lepszy smakowo.

Wówczas wymyśliłem tak, w plastikowym 5 l wiaderku sprawdziłem jak wchodzi 5 l butla z wodą, opakowanie po śledziach było ok, w dnie zrobiłem dziurki rozgrzanym gwoździem . Do kubełka wstawiałem formę na to butla z wodą i tak powstała moja pierwsza prasa. Sposób tani i praktyczny. Tak zrób i będzie ok.


Ricotta

Jest to tzw.ser zwarowy, czyli otrzymany z obróbki termicznej serwatki uzyskanej przy produkcji sera podpuszczkowego.

Zrobienie ricotty jest bardzo proste.
Serwatkę z 10% dodatkiem mleka świeżego podgrzewamy do temp 95 C i zakwaszamy.
Najlepiej kwasem mlekowym 80% lub sokiem z cytryny, octem winnym lub kwaskiem cytrynowym.

Ja zakwaszam 10 l serwatki 20 ml kwasu mlekowego:



Obrazek

Po wlaniu kwasu mlekowego mieszam energicznie rózgą, wzorem piwowarów tworze tzw Whirlpool.

Obrazek

Po chwili gar wynoszę na balkon i po 12 h odcedzam serwatkę, aż ukaże się przy dnie ser:


Obrazek

Przenoszę na chustę tetrową :

Obrazek

Ricotta wstępnie odcieka z serwatki na chuście tetrowej, następnie przenoszę ją do formy
i prasuję obciążeniem 2 kg. Ma być miękka, ale nie sucha.

Obrazek

Oto i ona : bogata w immunoglobuliny, frakcje białkowe bardzo dobrze przyswajalne przez Nasz organizm.
Do tego mamy ok 30% tłuszczu, jeśli robimy ser z mleka pełnego.


Obrazek
Obrazek


A pozostałą serwatkę zużywam do :

Obrazek

1. pieczenia chleba
2. zup
3. sosów
4. do oczyszczenia organizmu w ilości 0,5 l dobowo przez 7 dni

Nic z mleka się nie marnuje. Kiedyś ktoś napisał na moim wątku serowym na WD, ze zrobienie sera z mleka to magia.
Coś w tym jest, dlatego tak chętnie robię sery, chociaż jest to długotrwałe zajęcie.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję za radę dotyczącą prasy, rzeczywiście prosty sposób. Wychodzi na to, że brakuje mi takiej formy na ser. Przy okazji zakupu bakterii trzeba będzie się zaopatrzyć.
Piotrze możesz podpowiedzieć, która będzie najlepsza? Mam 10 l mleka na raz.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Wszytko zależy od finansów, jakimi dysponujesz. Ja już cen nie pamiętam, formy mam kilka lat.
Ta w której prasowałem ser śmietanowy, czy czosnkowy wg mnie jest świetna, ser długo jest ciepły.
Jest na ok 1-1,2 kg sera.

Tańsza, ale również do przyjęcia jest ta w której prasuję ricottę. Jest na 1,5 kg sera.

Średnio z 10 l mleka wyjdzie 1 kg sera prawidłowo zrobionego.
Moje wątki
Festina Lente
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Nie wiem Piotrze,ile masz lat,ale kiedyś jak produkty mleczne były sprzedawane w szklanych butelkach,to każdy z nich miał inny kolor kapsla.Wtedy to można było czasami kupić "serwowit" ,musujący napój z serwatki.Kapselek koloru zielonego z bezbarwnym paskiem,chyba.To taki mój smak dzieciństwa. http://www.smakizpolski.com.pl/przepisy ... -ambrozja/
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

No powiedzmy, że średnie zasoby finansowe.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Janusz, trochę już wiosen przeżyłem i pamiętam kapsle złote i srebrne na szklanych butelkach, Mleczarnię Wolską, gdzie teraz na Towarowej stoi koreański ..dziesto piętrowy drapacz chmur. Ale serowitu nie kojarzę. Śmietanka była w mniejszych szklanych butelkach, ale to było dawno, dawno temu. Mleko odbierało się spod drzwi, a nad ranem pod sklepami stały pojemniki z mlekiem i nic nie ginęło.

Teraz serwatką karmią świnie, te mają dobrze.Szkoda, że firmom się nie opłaca sprzedawać za grosze serwatki.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”