Wiesz, prosiłam o przepis, nie o ocenę moich możliwości i umiejętności... Ale na tak uprzejmą odpowiedź nie pozostaje mi nic innego, tylko się do niej zastosować.Biotit pisze:Agniecha, w rurze Ci nie wyjdzie, więc na razie nie porywaj się z motyką na słońce, parz mięso wzorem Kasi i też będzie dobrze. Przepis kiedyś wystawiłem na WD i tam dla niektórych był niezrozumiały. Dla laika nie jest to łatwy proces produkcyjny, podstawa mięsień bółbłoniasty , a z niego wykrojona Klasa I.
Pseudo przepisów w Sieci jest full, może od tego zacznij, jak masz parcie.
![]()
Domowo i zdrowo
- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
Re: Domowo i zdrowo
Pozdrawiam - BabajAGA
			
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Później na pw dostaniesz link z moim przepisem umieszczonym na WD.
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Dobra , niech będzie dla Wszystkich:
[url=http://-wlasne-wyroby/page-13]Szynka Konserwowa Polish Ham[/url]
			
			
									
						
										
						[url=http://-wlasne-wyroby/page-13]Szynka Konserwowa Polish Ham[/url]
- JAKUCH
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 33423
 - Od: 19 paź 2008, o 21:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Bytom
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze ,czy te 2 komponenty muszą być ???? inaczej szynka nie wyjdzie taka jak powinna .Wiem ,że masowanie to podstawa ,żeby porządnie skleiły się  wszystkie kawałki .Spróbuję się z tym uporać i nie omieszkam się pochwalić  
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Konserwa rybna dla niewędzących
Krysiu
Specjal for You
Składniki:
4 duże makrele wędzone, po obraniu ma być ok 1 kg odfiletowanego mięsa
500g sosu słodko-kwaśnego (mój w smaku podobny jest do Łowicza łagodnego)
800g (słój) własnego sosu pomidorowego lub 2-3 puszki pomidorów w zalewie.
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku lub 2-3 g suszonego
3 g zmielonej na zimno gorczycy czarnej
2g białego zmielonego pieprzu
100-150g 30% koncentratu pomidorowego
100 ml (1/2 szklanki) octu winnego 6%
szczypta Habanero, nie za dużo bo stracimy smak wędzonej ryby
sól do smaku
2 -3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebulę kroimy na średnią kratkę, smażymy na złoty kolor na oliwie ,
dodajemy sos pomidorowy gotujemy ( wszytko gotujemy tak, aby potrawa lekko pyrkała)
do czasu aż sos straci 1/3 swojej obj.
 
 

W tym czasie obieramy rybkę:
 
 
Do zredukowanego sosu dodajemy sos słodko-kwaśny, resztę składników (bez ziela i liścia)
 
Gotujemy 10-15 min, cały czas mieszamy.
Za pomącą blendera wszystko miksujemy krótko, gdyż nie chcemy uzyskać gładkiej masy:
 
Chwilkę gotujemy i dodajemy rybkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
 
 
 
Pasteryzujemy 10 min, tzn. czas liczymy od momentu zagotowania .

Smacznego :
  

			
			
									
						
										
						Krysiu
Specjal for You
Składniki:
4 duże makrele wędzone, po obraniu ma być ok 1 kg odfiletowanego mięsa
500g sosu słodko-kwaśnego (mój w smaku podobny jest do Łowicza łagodnego)
800g (słój) własnego sosu pomidorowego lub 2-3 puszki pomidorów w zalewie.
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku lub 2-3 g suszonego
3 g zmielonej na zimno gorczycy czarnej
2g białego zmielonego pieprzu
100-150g 30% koncentratu pomidorowego
100 ml (1/2 szklanki) octu winnego 6%
szczypta Habanero, nie za dużo bo stracimy smak wędzonej ryby
sól do smaku
2 -3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cebulę kroimy na średnią kratkę, smażymy na złoty kolor na oliwie ,
dodajemy sos pomidorowy gotujemy ( wszytko gotujemy tak, aby potrawa lekko pyrkała)
do czasu aż sos straci 1/3 swojej obj.
 
W tym czasie obieramy rybkę:
 Do zredukowanego sosu dodajemy sos słodko-kwaśny, resztę składników (bez ziela i liścia)

Gotujemy 10-15 min, cały czas mieszamy.
Za pomącą blendera wszystko miksujemy krótko, gdyż nie chcemy uzyskać gładkiej masy:

Chwilkę gotujemy i dodajemy rybkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
 
 Pasteryzujemy 10 min, tzn. czas liczymy od momentu zagotowania .

Smacznego :

Re: Domowo i zdrowo
Też podpinam się pod tą prośbę.ainat pisze:A ja poproszę o przepis na musztardę - informacja o niej ( że własnej roboty z czarnej gorczycy) pojawiła się przy przepisie na majonez. Jak robię majonez, to z takiego samego przepisu a musztarda mi nie wyszła.Wątek tak naprawdę odkryłam dzisiaj - jest super.
Majonez robię w ten sam sposób i jeśli ktoś jeszcze nie próbował, szczerze polecam
Pozdrawiam serdecznie 
			
						- cyganka77
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2062
 - Od: 21 sie 2012, o 14:52
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: mazowieckie
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze pisałeś o jogurcie. Jogurt robię od dawna. Kiedyś z kupnym jogurtem, teraz z kulturami bakterii. Mam jeszcze chęć na kefir, ale czy też jest to proste, czy robiłeś kiedyś?
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Joanna
kefir robię latem, kultury Vital kupisz w Agrovisie. Dostaniesz od Nich całą rozpiskę.
Łatwy w produkcji produkt.
 
			
			
									
						
										
						kefir robię latem, kultury Vital kupisz w Agrovisie. Dostaniesz od Nich całą rozpiskę.
Łatwy w produkcji produkt.
- cyganka77
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2062
 - Od: 21 sie 2012, o 14:52
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: mazowieckie
 
Re: Domowo i zdrowo
Do lata to ja chyba nie będę czekać 
, bo codziennie wypijam butelkę kupnego, a wolałabym taki swój.
			
			
									
						
										
						- gaura
 - 500p

 - Posty: 860
 - Od: 14 lut 2013, o 15:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: zachodniopomorskie
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, bardzo dziękuję za przepis na konserwę rybną  
  Mam własny sos pomidorowy i sos słodko-kwaśny, choć lekko pikantny, więc nie dodam już habanero. Wypróbuję w najbliższym czasie.
Korzystając z Twojego przepisu na mielonkę wieprzową, (z drobną modyfikacją: klasę I-część pokroiłam drobno, a część zmieliłam na sitku 8 i nie dodałam gorczycy), zrobiłam kiełbaskę parzoną w jelitach kal.28/30. Nie jest wędzona, więc nie wygląda jak "prawdziwa" kiełbasa, ale pachnie i smakuję bardzo dobrze i dobrze się kroi. Smakowała i na ciepło i na zimno. A tak wygląda
			
			
									
						
							Korzystając z Twojego przepisu na mielonkę wieprzową, (z drobną modyfikacją: klasę I-część pokroiłam drobno, a część zmieliłam na sitku 8 i nie dodałam gorczycy), zrobiłam kiełbaskę parzoną w jelitach kal.28/30. Nie jest wędzona, więc nie wygląda jak "prawdziwa" kiełbasa, ale pachnie i smakuję bardzo dobrze i dobrze się kroi. Smakowała i na ciepło i na zimno. A tak wygląda

Pozdrawiam, Kasia
			
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Wygląda 
 .
Zdolniacha z Ciebie.
Jutro pokażę przekrój wybitnie chudej kiełbasy, którą ostatnio wędziłem.
			
			
									
						
										
						Zdolniacha z Ciebie.
Jutro pokażę przekrój wybitnie chudej kiełbasy, którą ostatnio wędziłem.
- gaura
 - 500p

 - Posty: 860
 - Od: 14 lut 2013, o 15:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: zachodniopomorskie
 
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za słowa uznania, dopiero się uczę a Twoje przepisy jako drogowskaz 
 Parę rzeczy już robiłam, ale takie wędliny i mięska parzone (o, te mi pasują) po raz pierwszy.
Trzeba szybko postarać się o własną wędzarnię, wtedy można robić pewnie wiele różnych kiełbas. Tą robiłam trochę na próbę, by zobaczyć czy dam radę, czy będzie w miarę zwarta, "nie sypiąca" i nie sucha. Jest fajna, jestem zadowolona
			
			
									
						
							Trzeba szybko postarać się o własną wędzarnię, wtedy można robić pewnie wiele różnych kiełbas. Tą robiłam trochę na próbę, by zobaczyć czy dam radę, czy będzie w miarę zwarta, "nie sypiąca" i nie sucha. Jest fajna, jestem zadowolona
Pozdrawiam, Kasia
			
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Janusz, pewno wówczas mieli takie normy, że jogurt musi być gęsty i nie za tłusty.kaLo pisze:Piotrze,dlaczego w starszych przepisach (książka "Chemia praktyczna" z lat '60) jogurt robi się z mleka zagęszczonego?
Teraz ładują mąkę i Ludzie się cieszą, że taki gęsty, jak przed laty.
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Ser czosnkowy
ser mojego pomysłu, klony już widziałem w Sieci
 
Jest to rodzaj sera półtwardego
Składniki:
10 l świeżego, pełnego mleka krowiego
podpuszczka
kultury wspomagające Lactoccocus Lactis i Cremonis (nazwa handlowa Omega)
CaCl 2
Kultury wspomagające przede wszystkim uzupełniają w okresie zimowym naturalną mikroflorę mleka
Wykonanie:
Mleko pasteryzujemy w 60 C przez 30 min, w ten sposób pozbywamy się ewentualnych niepożądanych bakterii
 
Schładzamy do 20-25 C

i zaszczepiamy bakteriami Lectoccocus i dodajemy 2g CaCl2.
Czas inkubacji 2 h.
W tym czasie sprawdziłem jakość podpuszczki.
W tym celu odlałem 200ml mleka o temp 33 C i wlałem podpuszczkę w ilości 0,5 ml,
po 30 min miałem ładny przełom, a po dalszych 30 min obraz wyglądał tak :
 
 
Jest b. ważny zabieg, gdyż mam pewność , że podpuszczka jest aktywna.
Podnoszę temp. do 33 C, zadaję podpuszczkę (moja jest płynna cielęca o nazwie handlowej Beaugel 50)
Inkubacja 30 min, po tym czasie sprawdzam przełom ,
jeśli jest właściwy kroję skrzep wszerz i wzdłuż na 4cm pasy , zostawiam na 15 min,
ponownie kroję na mniejsze kawałki, pozostawiam na 10 min.
W ten sposób krajanka się wzmacnia, mniej białka dostaje się do serwatki.
 
 
 

W tym czasie przygotowuję czosnek, taka ilość wystarczy na 1 kg gomółkę:
 
Delikatnie obracam Skrzep i zaczynam uzyskać ziarna serowe.
Rózgą , cały czas delikatnie (nie rozbijam ziarna na małe drobiny, gdyż nie chcę uzyskać sera twardego)
 
 
Podnoszę temp. do 35 C i dalej mieszając osuszam ziarna przez 15 min.
Następnie powoli podnoszę do temp 45 C i dalej delikatnie osuszam , mieszając rózga przez 30 min .


do uzyskania takiego ziarna :
 

Przekładam do formy, masę serową przekładam 3 warstwami wyciśniętego czosnku :
 
 
i obciążamy :
 
najpierw przekładamy co 10, 20, 30 , 60 min i obciążamy samym ciężarek pokrywy formy :
 

Następnie obciążam wagą 6 kg przekładając ser co 2 h przez 12 h.
 
 
Ważymy i odstawiamy w temp. pokojowej do dalszego ukwaszenia:

Solenie 2 % , czyli 20g na tą gomółkę w dawkach 4g dobowo, czyli po 5 dniach ser będzie w pełni przygotowany do miesięcznego leżakowania, potem nastąpi rozkrojenie i konsumpcja.
 
			
			
									
						
										
						ser mojego pomysłu, klony już widziałem w Sieci
Jest to rodzaj sera półtwardego
Składniki:
10 l świeżego, pełnego mleka krowiego
podpuszczka
kultury wspomagające Lactoccocus Lactis i Cremonis (nazwa handlowa Omega)
CaCl 2
Kultury wspomagające przede wszystkim uzupełniają w okresie zimowym naturalną mikroflorę mleka
Wykonanie:
Mleko pasteryzujemy w 60 C przez 30 min, w ten sposób pozbywamy się ewentualnych niepożądanych bakterii

Schładzamy do 20-25 C

i zaszczepiamy bakteriami Lectoccocus i dodajemy 2g CaCl2.
Czas inkubacji 2 h.
W tym czasie sprawdziłem jakość podpuszczki.
W tym celu odlałem 200ml mleka o temp 33 C i wlałem podpuszczkę w ilości 0,5 ml,
po 30 min miałem ładny przełom, a po dalszych 30 min obraz wyglądał tak :
 Jest b. ważny zabieg, gdyż mam pewność , że podpuszczka jest aktywna.
Podnoszę temp. do 33 C, zadaję podpuszczkę (moja jest płynna cielęca o nazwie handlowej Beaugel 50)
Inkubacja 30 min, po tym czasie sprawdzam przełom ,
jeśli jest właściwy kroję skrzep wszerz i wzdłuż na 4cm pasy , zostawiam na 15 min,
ponownie kroję na mniejsze kawałki, pozostawiam na 10 min.
W ten sposób krajanka się wzmacnia, mniej białka dostaje się do serwatki.
 
 
W tym czasie przygotowuję czosnek, taka ilość wystarczy na 1 kg gomółkę:

Delikatnie obracam Skrzep i zaczynam uzyskać ziarna serowe.
Rózgą , cały czas delikatnie (nie rozbijam ziarna na małe drobiny, gdyż nie chcę uzyskać sera twardego)
 Podnoszę temp. do 35 C i dalej mieszając osuszam ziarna przez 15 min.
Następnie powoli podnoszę do temp 45 C i dalej delikatnie osuszam , mieszając rózga przez 30 min .


do uzyskania takiego ziarna :


Przekładam do formy, masę serową przekładam 3 warstwami wyciśniętego czosnku :
 i obciążamy :

najpierw przekładamy co 10, 20, 30 , 60 min i obciążamy samym ciężarek pokrywy formy :
 
Następnie obciążam wagą 6 kg przekładając ser co 2 h przez 12 h.
 Ważymy i odstawiamy w temp. pokojowej do dalszego ukwaszenia:

Solenie 2 % , czyli 20g na tą gomółkę w dawkach 4g dobowo, czyli po 5 dniach ser będzie w pełni przygotowany do miesięcznego leżakowania, potem nastąpi rozkrojenie i konsumpcja.



 
		
