Smaki dzieciństwa

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

Ja jeździłem w dziecińtwie do babci w Łodzi na ul.Buczka,zawsze wtedy były faworki i pączki,a tramwajem robiłem pętle żeby Łódź poznac
A ulicy Buczka już nie ma teraz nazywa się Kamińskigo :roll: ulcę dalej na Zacisze była moja podstawówka
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Re: Smaki dzieciństwa

Post »

Ja też jeździłem kilka razy do babci na wakacje do Łodzi na ul. Buczka,pamiętam że gdzieś chodziło się po wode sodową,a żeby poznac Łódź też robiłem p etle tramwajem,mam też kuzynów wtedy mieszkali na widzewie,spijaliśmy litry butelkowego mleka
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

U mnie to chyba sernik na zimno :;230 . Niestety moja mam nieche sie nauczyc piec i nie umie.. :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

A Ty od czego masz rączki ? ;)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

:;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Tula pisze:A Ty od czego masz rączki ? ;)
No ja sie właśnie zaczynam uczyć dopiero bo poszedłem na kucharza :wink: , ciasta będziemy nie długo też piec w szkole :) .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jak już będziecie je piec, to ja poproszę przepis na jakieś szybkie, łatwe i co zawsze się udaje ;)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Chociaż sama założyłam ten wątek nie było mnie na forum przez kilka miesięcy. dziękuję Wam bardzo że jeszcze ten temat żyje ;:180
Nie napisałam o największej traumie mojego dzieciństwa. Żur i barszcz- zupy te do dziś bardzo lubię ale kiedyś po zakwas chodziło się do Babki Żurowej ktora mieszkała na tej samej ulicy kilka domów dalej. Babki Żurowej bałam sie jak diabli, wchodziło na jej podwórko przez stara drewnianą i spróchniała furtkę która skrzypiała okropnie, potem trzeba było przejść do domu przez chodnik zarośnięty chaszczami. A potem wchodziło się do starego oszklonego ganku, a tam zawsze siedziała Babka Żurkowa i wygladała jak czarownica z bajek. Stara z chustka na głowie, niewielka i krępa bezzebna pani. Tak sie jej bałam że podawałam słoik i złotówkę, i pokazywałam z którego garnka ma nalać zakwas ( barszcz albo żur) i nigdy ale przenigdy nie śmiałam jej poprosić o to żeby zamieszała i dodała gęstego" jak prosiła moja Babcia. W niedługim czasie sytuacja uległa poprawie bo moja siostra (1.5 roku młodsza) wreszcie dorosła do wieku kiedy mogła iść na dugą stronę ulicy :twisted: :twisted:
Tylko ona też sie bała. Potem to zostawało już przekupstwo albo ciagnięcie patyczków :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Super watek. Tyle przysmaków z dzieciństwa. Człowiek czytając zapomina ile ma lat :D Prawie wszystkiego próbowałam w dzieciństwie. Margaryna czekoladowa mało kto ją pamięta z mojego otoczenia . Niestety nie miałam nikogo na wsi, więc twarożek, masło, śmietana kupowana była na rynku od gospodyń. Uwielbiałam robiony przez babcię podpiwek i prawie wszystko co zostało tu wymienione.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

margaryna czekoladowa to był dopiero rarytas, oj pamietam, ale najbardziej do dzis lubie i zapamietałam chleb z woda i cukrem!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tula pisze:Amlos pod nazwą Tiki-Taki też występowało :)
Nie tiki-taki, tylko TIKI-TIKI :wink:

Śpiewali (prawie) o tym Framerowie :lol:
- http://www.youtube.com/watch?v=ntLajByfJj8
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może i tiki tiki... starzeję się...
Awatar użytkownika
ewa38
100p
100p
Od: 6 lut 2010, o 10:20

Post »

chleb z wodą i cukrem! to było coś :tan , ;:11
Ewa
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01

Post »

Żur domowy na zakwasie z żytniej mąki, który gotowała mi Babcia na śniadanie przed wyjściem do szkoły.
A potem maszerowałem przez zaspy jakieś 1.5 kilometra, "zerówiaczek" z workiem z kapciami na plecach.
Chyba w 1985 roku to było...
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Żur na śniadanie? :shock:
proszę jak to się świat zmienił, teraz na śniadanko szykuje się płatki z torebki na mleku z kartonika :lol:

Dziś przypomniały mi się wytworne dania z parówek i mortadeli :;230 Parówki nadkrawało się wzdłuż na cztery i smażyło tak, żeby wyglądały jak kraby :;230 A w plasterkach mortadeli podawało się ścięte jajka :;230 A na pierwszą rocznicę ślubu z Sz.M. poszliśmy do eleganckiej restauracji na ... omlet z groszkiem :;230 Może to już nie dzieciństwo, ale jak teraz na to patrzę, to był wtedy ze mnie straszy dzieciuch :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”