Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Iwa, ślimak won z ogrodu :evil: pożre wszystkie hosty i nie tylko :roll: Grzyb wygląda na koźlaka szarego ale o tej porze roku to szybciej czerwone koźlaki rosną :roll: Pięknie wyglądają donice na tle kamyczków - super :lol:
Czekam na zdjęcia nowego sklaniaka
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

a ja się właśnie dowiedziałam, że na ślimaki to dobre piwo jest...
ponoć to piwosze 8) :wink:
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

sisi
pojemniczek po jogurcie + piwko i wkopać w ziemie żeby mogły powpadać sobie... a później dobić nieutopce i na kompost :P
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak najbardziej musisz pozbyć się ślimaków. Jak najdalej od działki.
Najgorzej jest po deszcze, kiedy wyłażą ze swoich ukryć. Wtedy też możesz je łatwiej wyzbierać.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
Wercia
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 11:41

Post »

Ślicznie u Ciebie :-) Widać dokładnie jak co raz gęściej u Ciebie od nowych okazów :-)
Będę zaglądać i podglądać Twoją dalszą pracę :-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Hihi czyli mam podzielić się piwkiem z ślimakami ;:136 mam nadzieję, że wszystkie gatunki piwa lubią ;:112 Witajcie moi mili.
Przemku miło mi, że mogłeś coś u mnie podpatrzeć :lol: ,
Gosieńko te kamyczki to konieczność - trzeba było zrobić drenaż całego budynku, choć nie powiem, ładnie to wyglada - tak czyściutko,
Aniu i Dianku Wioletko - to piwko to wolałabym z wami wypić, ale niech już stracę :lol:
Werko miło mi że podoba ci się u mnie i zapraszam jak najczęściej, a ty bierz ze mnie przykład i też załóż swoją swój wątek :D

Ja znowu tak z doskoku i szybciutko. Opowiem wam jaki mi wpadł ostatni do głowy pomysł odlotowy ;:113 Za domem jest najmniej atrakcyjna część ogrodu, składamy tam drzewo, materiały na remont, czyli piasek, żwir itp. Stoi tez ta wspomniana już przeze mnie sterta cegieł.

Obrazek

Jeszcze jesienią Tadek wykopał tam dół - w celach osuszenia terenu za domem. 30 cm ziemi, a potem już ok 1.5 metra gliny. Na samym dole piach, dzięki któremu tam zgromadzona woda odpływa w głąb. Mamy w planie - w bliżej nieokreślonej przyszłości, zrobić w tym miejscu oczko wodne. Za tym "oczkiem" jest górka na której rośnie gruszka i dwa orzechy włoskie, a w głębi jeszcze wiśnie i śliwki oraz mały krzak porzeczki czerwonej. Dosadziliśmy tam jeszcze dwa drzewka czereśni. No i tak sobie wymyśliłam, że zanim powstanie oczko to już część roślinności moznaby posadzić. Całą sobotę karczowałąm,wydarniowałam i przekopałam skarpę, wkopałam kamienie tworząc coś na rodzaj tarasów. Dostałam od sąsiada duże krzaczki trzmieliny więc je posadziłam najwyżej jako tło ro reszty. Poniżej posadziłam wszystkie krzaczki, które nie przyjęły mi się w innych miejscach - nie wyrzucałam ich tylko dałam w donicach w zacienione miejsce i dbałam by nie miały sucho - nie uschły, a co niektóre zaczynaja pokazywać oznaki życia. I tak sa tam dwa ogniki, zimnozielony berberys, żółta forsycja i dwie machonie. Posadziłam tam także na honorowym miejscu małego klonika palmowego Orange Dream, no i jeszcze dwie malutkie i marniutkie sadzonki funki. Wyszło tak

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz proszę się skupić i oczami wyobraźni zobaczyć kamienne schodki prowadzące wzdłuż tej rabaty w głąb sadu np w celu narwania porzeczki czerwonej ;:112

Obrazek Obrazek

Co powiecie na ten mój pomysł :?: :?: Mam tylko obawy jak to wszystko zafunkcjonuje w chwili opadu owoców, a później liści :roll: Proszę o krytyczne uwagi, może to głupie, może cos poprawić :?: :?: Bardzo liczę na wasze doświadczenie i czekam na komentarze
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:D

Super, widzę wenę twórczą!! :D No, tylko jak tam ma być kiedyś woda, to współczuję wybierania owoców i liści z wody.... :?
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

witaj ,podstawa to pomysłowość i wyobraźnia ,ładne fotki pokazujesz ten grzybek super,klona też kupiłem tego co Ty ,ale ja wsadziłem do donicy na taras,na zdjęciu u góry kwitnie tawuła ,nie tawułka to takie małe sprostowanie ponieważ tawułka to bylina i inaczej kwitnie,pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witajcie Kasiu, Tomku :lol: Dzięki za odwiedziny i wpadajcie częściej bo czuję się tu trochę samotna :roll:

Mam znowu prośbę :D Planuję wybrać się na większe zakupy i zakończyć obsadzanie klombu przy wielkim korzeniu. Klomb ten ma za zadanie osłonic od ulicy „miejsce na biesiadowanie”. Ale nie chciałabym żeby wyrosły jakieś wielkie drzewa czy krzewy, no i żeby było ładnie cały rok. Przed korzeniem dominuje czerwień i żółć, więc myślę czy by nie powtórzyć tych kolorów z tyłu. Już jest trochę żółto – posadziłam te płożące jałowce. Blisko korzenia, mniej więcej w środku rabaty myślałam o posadzeniu buka pospolitego „Purpurea Pendula”, po lewej stronie korzenia (patrząc od pola) kalinę koralową „Compactum” – ponoć ma duże kremowo-białe kwiaty, a jesienią liście przebarwiają się na pomarańczowo, no i są duże czerwone owoce :D Nie wiem co by tam jeszcze posadzić. Gulek ma taką piękną trzmielinę uskrzydloną, ale nie wiem, jaka duża urośnie i czy podobało by jej się tam. Uwielbiam też klony. No i może jeszcze jakiś iglak, albo zimozielony krzew?? Jakieś bylinki by się przydały, choć sama nie wiem jak się będą komponować z tymi jałowcami?? Proszę, więc o pomoc i propozycje. Wklejam zdjęcia, które pokazują ten klomb z różnych stron. Liczę na waszą pomoc

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Za korzeniem na razie położyłam duże płaty kory pozyskane z wiadomych źródeł ;:113 - piszę bo zauważyłam, że to dość dziwnie wygląda na zdjęciach ;:109
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Hej Iwa to znowu ja,trzmielina oskrzydlona(nie uskrzydlona,znowu się czepiam :lol: )dorasta u nas do 3-4 m,pytanie jaka u Ciebie jest ta rabata bo ze zdjęcia nie mogę rozszyfrować,polecam Klona jesionolistnego ,rośnie też duży ale można go sobie formować bez żadnego problemu ,możesz też posadzić Klon palmowy Butterfly niewymagający ,nieduży krzew o kolorowych liściach
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!Przyszłam na spacer do twojego ogrodu,bardzo uroczego.Masz piękne nasadzanie ,kompozycje z korzeniami ,które zawsze mi się marzą.Naprawdę dużo pracy włożyliście aby doprowadzić ogród do obecnego stanu.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj sterlizjo36. Bardzo lubię nowych gości w swoim ogrodzie, dziękuję za miłe słowa

Czepiaj się Tomku czepiaj, ja nie jestem obrażalska i przyjmuje wszystkie uwagi , jak się mylę to się mylę i wręcz oczekuję żeby mi tu wszelkie moje niedociągnięcia pokazać ;:101
Nie rozumiem o co mnie pytasz - "jaka jest ta rabata"?? Pytasz o jej wielkość?? Do obsadzenia zostało ok 1.5 m szerokość 2,5 m długość. Ziemia jest dobra - Tadek wybrał mi stamtąd całe to gruzowisko co było i nawiózł ziemi - czarnej i tłustej z głębi ogrodu. Stanowisko jest słoneczne - cały dzień pełne słońce. Trafiłeś w móg gust bo ja uwielbiam klony. Już robię listę :lol: Robi sę z tego rabata pełna krzewów i drzew o kolorowych liściach. Może by dosadzić jeszcze jakiegoś iglaka na pniu albo o takich płaczących gałązkach - u kogoś takie cudo widziałam i bardzo mi się spodobało. Jedyny problem - niebieskawy kolor igiełek... a może jednak nie jest to problem, bo przecież rosna tam już moje dwa czupiradełka o niebieskawym "upierzeniu". Nazywam tak moje dwa śmiesznie przystrzyżone iglaki - bo nie wiem czy to są jałowce czy co innego :roll: :?:

Obrazek Obrazek

To moje drugie czupidarełko ma nawet dwa rodzaje igiełek na sobie

Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Całkiem przyzwoite te twoje czupiradełka :)

Mam nawet chyba podobne i też nie wiem jak się zwą :)
Kupiłam bo ładne były :)
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj Lamio :D Miło mi cię gościć. Do tej pory tylko żeśmy się mijały w ogrodach innych forumowiczy :lol: :lol: :lol: . Na pewno wpadnę z rewizytą :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Iwuś a to nie jest Jałowiec łuskowaty 'Blue Star'?
Albo Cyprysik groszkowy Boulevard :wink:
zobacz sobie w google, bo zdjęcia mogą przekłamywać ten kolor jak świeci słońce :wink:

Ja mam z takiego uformowane bonzai :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”