Kolorowo owocowo 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo 2

Post »

leszkat76 pisze: 26 paź 2025, o 12:47
Jedna jabłonka rośnie przy kościele. Za plebanią jest spory sad i tam w tym roku nie było jabłek a na tej jednej między kościołem a plebanią są jabłka. Twarde jak kamień, chyba podejrzewam że późnozimowe.

Obrazek

Obrazek
Udało się zerwać jeszcze jedno ładne jabłuszko z tej jabłoni przy kościele.
Ładny paskowany rumieniec ma od strony nasłonecznionej taki krwistoczerwony na bledszym tle i ordzawienia. Może to jakaś Reneta. Tamto jabłko leży w pokoju i jest nadal twarde, jak te świeżo zerwane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przejrzałam kilka katalogów odmian jabłoni na pdf, na ten moment stawiam na Renetę Baumana.
Czyli konsumpcja dopiero w styczniu.
Położę je do piwnicy i poczekam. ;:224
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Możliwe, że jakaś reneta, ale nie przychodzi mi do głowy jaka to może być, Jakubek to też chyba nie jest, Bauman ma chyba jabłka bardziej spłaszczone i inaczej wygląda kielich na zdjęciach, jak byś wrzuciła do wątku w owocowych, to może komuś by się bardziej skojarzyło. Miąższ jest biały, kremowy? jeszcze mam katalog z Bolestraszyc i Skierniewic.
https://jablonie.bolestraszyce.com.pl/
https://www.inhort.pl/program-wieloletn ... adownicze/
Dla zabicia czasu jeszcze wrzucę chyba największą bazę z odmianami :twisted: , sporo naszych wschodnich tam nie ma
https://www.orangepippin.com/varieties/apples
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kamil przejrzałam katalogi, fajne opisy, ale ciężko coś dopasować zwłaszcza że nie wiadomo czy te jabłka mają żeczywiście kształt typowy dla odmiany (miały robaka) ;:131 . Drzewo jest nieduże, korona kulista, nie wiadomo na jakiej podkładce, kiedy sadzone i tu jest też trudność w identyfikacji.
Fajny sadek jest za plebanią. Dużo jabłoni, naprawdę dużo. Nie potrafię powiedzieć ile, na pewno więcej niż 20-30 sztuk. Od ulicy murem zagrodzone ale z tyłu można wejść przez uszkodzoną siatkę. Ale czy warto brać zrazy jak wszystko NN i tak brać i nie wiedzieć co się bierze i na chybił trafił jeszcze przy takiej ilości drzew można się pomylić i 10 razy z tego samego drzewa wziąć zrazy. :lol:
Raczej sobie daruję, chyba że będę miała sposobność i z samego brzegu coś uszczknę.

Miałam usuwać krzaki pomidorów z tunelu ale owoce jeszcze wiszą i mam wrażenie że jeszcze rosną, poczekam do większego mrozu. Na razie co większe zerwałam i w domu dojrzewają.

Obrazek

Z Malachitowej Szkatółki zjadłam ostatni owoc , dała 6 sztuk, myślę że jak na taki upośledzony krzak to dobry był zbiór, zwłaszcza że owoce były dość duże.

Obrazek
Był przepyszny.

A takie są w tunelu. Krzaki nie są chore tylko zmrożone mają liście.
Obrazek

Obrazek

A, najważniejsze...Dostałam przesyłkę od Asi, mnóstwo nasionek, w tym 25 dwarfów. Zaczynam przygodę z dwarfami. ;:196 ;:196 ;:196 Asiula. :D

Lista do wysiewu się wydłuża. Siedziałam do północy , szukając opisów i kombinejszyn co wysiać.
Jeszcze nie skończyłam. Lista prawie gotowa, pewnie do marca coś się zmieni ale nieznacznie. Jak ukończę listę dwarfów to wrzucę całość.

Tyle nasion od Asi ;:oj
Obrazek

Obrazek

Wkładam do każdej dilerki kolorową karteczkę i po swojemu podpisuję.
Żeby mi było łatwiej i się nie gniotło.
Widziałam że niektórzy kupują klasery i w nich wkładają dilerki z nasionami jak znaczki pocztowe. Ja bym nie miała gdzie trzymać takiej ilości klaserów co bym musiała mieć na wszystkie nasiona. ;:306
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasia, na zdrowie.
Mam nadzieję że spodobają Ci się Dwarfy.
Podziwiam Cię , że cierpliwość, matko, jakie robótki ręczne.
Muszę i ja posegregować nasiona, bo nie wiem co mam.
Na tą chcwile powrzucałam alfabetycznie do koszulek, i powsadzałam do segregatora
Teraz muszę wykombinować jak wkleić listę
Asia
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia fajne dwarfy, ;:333 wybrałam 15 odmian na przyszły sezon. Koło 10 wsadzę do tunelu a resztę do worków pod chmurkę.
Odmiany które wybrałam na kolejny sezon:

Dwarfy.
Obrazek

Obrazek

Na wczesny zbiór do tunelu.
Obrazek

Koktajlówki i odmiany o niedużych owocach, do jedzenia w pracy i na soki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na przeciery i do suszenia.
Obrazek

Obrazek

Krzyżówki.
Obrazek

Wielkoowocowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mam tylko nadzieję że wszystko mi się zmieści w ogrodzie. ;:oj
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Odważna decyzja z listą pomidorów, jesteś pewna że nie zmieni się jeszcze o 180* ;:183
Mój nr 2 już F5 :D
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil ty dowcipnisiu :lol:
Wypisuję już znaczniki żeby nie kusiło, a zmyć je potem ciężko jest. Po tym sezonie to się namęczyłam żeby zmyć z nich napisy jak ...nie powiem. ;:55

Obrazek
Te są zrobione na wczesne do tunelu.

Niektóre odmiany muszę wysiać żeby odnowić stare nasiona, a niektóre żeby rozmnożyć bo mam takie co tylko jedno nasionko. Korci mnie żeby jeszcze jakąś krzyżówkę wysiać np Kam12 ale boję się że nie ogarnę zbyt dużą ilość krzyżówek i się popierniczy. ;:60
Muszę też trochę pod kątem gustu moich klientek siać, żeby cośkolwiek mieć zysku z tej harówy . ;:224

Mam już tyle odmian że zaczynam już się gubić co mam a czego nie mam.
Musiałam kupić większy zeszyt do notowania odmian bo w starym już się nie mieszczę. Znalazłam w Biedr..
Superancki.

Obrazek

Obrazek
Ma takie plastikowe karty z kieszonką.

Obrazek

Bardzo to ułatwia szukanie opisów.

Obrazek

Na końcu ma taką plastikową kopertę na rzep. Można chować jakieś notatki. Ja tam chowam takie co np komuś mam wysłać nasiona to zapisuję co i komu i wrzucam do tej koperty, i wiem że się nigdzie nie zawieruszy. Inne notatki co zrobię i chcę żeby mi gdzieś nie zaginęły też tam wsadzam.

Obrazek

Czyż nie jest zajeb..sty? ;:oj
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doskonały zeszyt, u siebie całą ewidencję pomidorów mam w exelu, ale nie wbiłem jeszcze tegorocznych krzyżówek :oops:
Nr 12 mam nasiona F2 był biały befsztyk/ serce o ile dobrze pamiętam całkiem dobry, warto może by posiać coś co jeszcze nie było testowane dajmy na to 21, 22. :D Albo tegoroczne nowości.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Kasiu - ja swoje prowadzę w Open Office. Ułatwia mi wpisywanie odmian i inne uwagi ,prawie jak nasz katalog z AWN. Można jeszcze wpisywać własne spostrzeżenia, podklejać zdjęcie. W woreczkach strunowych mam posortowane alfabetycznie, każdy woreczek na 1 literkę. Na szczęście nie mam aż tyle odmian :D I tak Ciebie podziwiam , że dajesz radę ogarnąć tyle odmian ;:138
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil nie mam takich, mam 10, 12,13,14,16 i 23. Ale doznałam olśnienia ;:oj
Wysieję 23 może będę selekcjonerką nowego dwarfa. ;:oj :lol:

Jola ja nie mam niestety komputera, tylko telefon ale też wpisuję sobie w Arkuszach Gogle swoje odmiany.
Jednak najszybciej jest zajrzeć do zeszytu.
Muszę też zaktualizować swoją listę bo dużo odmian doszło. Te odmiany co uprawiałam, zmieniam nazwę na inny kolor.
Tak to wygląda.
Obrazek

Ale ta zabawa zajmuje duuużo czasu, pochłania też mocno baterię w telefonie.

Jeszcze się pochwalę, zakwitł u mnie Grudnik. ;:173
Mam 6 Grudników i wszstkie mają pączki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, ja też Cię podziwiam z taką ilością odmian pomidorów i to bez komputera ;:oj
Dobry zeszyt, to przydatna rzecz. Przed laty, jak pracowałam w zakładzie krawieckim na miarówce, to szefowa miała zeszyt z wymiarami klientek - w skoroszycie. Też zdawało to egzamin. Dobre i uporządkowane notatki, to podstawa. :)
Grudniki piękne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”