Kolorowo owocowo 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo 2

Post »

leszkat76 pisze: 26 paź 2025, o 12:47
Jedna jabłonka rośnie przy kościele. Za plebanią jest spory sad i tam w tym roku nie było jabłek a na tej jednej między kościołem a plebanią są jabłka. Twarde jak kamień, chyba podejrzewam że późnozimowe.

Obrazek

Obrazek
Udało się zerwać jeszcze jedno ładne jabłuszko z tej jabłoni przy kościele.
Ładny paskowany rumieniec ma od strony nasłonecznionej taki krwistoczerwony na bledszym tle i ordzawienia. Może to jakaś Reneta. Tamto jabłko leży w pokoju i jest nadal twarde, jak te świeżo zerwane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przejrzałam kilka katalogów odmian jabłoni na pdf, na ten moment stawiam na Renetę Baumana.
Czyli konsumpcja dopiero w styczniu.
Położę je do piwnicy i poczekam. ;:224
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Możliwe, że jakaś reneta, ale nie przychodzi mi do głowy jaka to może być, Jakubek to też chyba nie jest, Bauman ma chyba jabłka bardziej spłaszczone i inaczej wygląda kielich na zdjęciach, jak byś wrzuciła do wątku w owocowych, to może komuś by się bardziej skojarzyło. Miąższ jest biały, kremowy? jeszcze mam katalog z Bolestraszyc i Skierniewic.
https://jablonie.bolestraszyce.com.pl/
https://www.inhort.pl/program-wieloletn ... adownicze/
Dla zabicia czasu jeszcze wrzucę chyba największą bazę z odmianami :twisted: , sporo naszych wschodnich tam nie ma
https://www.orangepippin.com/varieties/apples
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Dzięki Kamil przejrzałam katalogi, fajne opisy, ale ciężko coś dopasować zwłaszcza że nie wiadomo czy te jabłka mają żeczywiście kształt typowy dla odmiany (miały robaka) ;:131 . Drzewo jest nieduże, korona kulista, nie wiadomo na jakiej podkładce, kiedy sadzone i tu jest też trudność w identyfikacji.
Fajny sadek jest za plebanią. Dużo jabłoni, naprawdę dużo. Nie potrafię powiedzieć ile, na pewno więcej niż 20-30 sztuk. Od ulicy murem zagrodzone ale z tyłu można wejść przez uszkodzoną siatkę. Ale czy warto brać zrazy jak wszystko NN i tak brać i nie wiedzieć co się bierze i na chybił trafił jeszcze przy takiej ilości drzew można się pomylić i 10 razy z tego samego drzewa wziąć zrazy. :lol:
Raczej sobie daruję, chyba że będę miała sposobność i z samego brzegu coś uszczknę.

Miałam usuwać krzaki pomidorów z tunelu ale owoce jeszcze wiszą i mam wrażenie że jeszcze rosną, poczekam do większego mrozu. Na razie co większe zerwałam i w domu dojrzewają.

Obrazek

Z Malachitowej Szkatółki zjadłam ostatni owoc , dała 6 sztuk, myślę że jak na taki upośledzony krzak to dobry był zbiór, zwłaszcza że owoce były dość duże.

Obrazek
Był przepyszny.

A takie są w tunelu. Krzaki nie są chore tylko zmrożone mają liście.
Obrazek

Obrazek

A, najważniejsze...Dostałam przesyłkę od Asi, mnóstwo nasionek, w tym 25 dwarfów. Zaczynam przygodę z dwarfami. ;:196 ;:196 ;:196 Asiula. :D

Lista do wysiewu się wydłuża. Siedziałam do północy , szukając opisów i kombinejszyn co wysiać.
Jeszcze nie skończyłam. Lista prawie gotowa, pewnie do marca coś się zmieni ale nieznacznie. Jak ukończę listę dwarfów to wrzucę całość.

Tyle nasion od Asi ;:oj
Obrazek

Obrazek

Wkładam do każdej dilerki kolorową karteczkę i po swojemu podpisuję.
Żeby mi było łatwiej i się nie gniotło.
Widziałam że niektórzy kupują klasery i w nich wkładają dilerki z nasionami jak znaczki pocztowe. Ja bym nie miała gdzie trzymać takiej ilości klaserów co bym musiała mieć na wszystkie nasiona. ;:306
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasia, na zdrowie.
Mam nadzieję że spodobają Ci się Dwarfy.
Podziwiam Cię , że cierpliwość, matko, jakie robótki ręczne.
Muszę i ja posegregować nasiona, bo nie wiem co mam.
Na tą chcwile powrzucałam alfabetycznie do koszulek, i powsadzałam do segregatora
Teraz muszę wykombinować jak wkleić listę
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”