Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Wiem, Asiu, mam je na RODos. Na wsi miejsca im nie zabraknie :)

Byłam wczoraj na RODos. Przywiozłam znów jabłek 2 wielkie torby z IKEI, więc znów będzie robota :lol:

Naszczepiłam wiele lat temu Koksę na odrost starej jabłoni. Stara jabłoń została wycięta, bo grzyb toczył jej pień, ale wcześniej puściła odrost tuż nad ziemią. Ponaszczepiałam na nim, co popadło i nawet sama nie wiedziałam, co tam jest, bo słabo owocowało na kiepskiej podkładce. Dopiero w tym roku obfitość owocowania wszelakich jabłoni przypomniała mi, że mam Koksę :D ;:138 :heja
Wreszcie nażrę się mojej ulubionej Koksy pomarańczowej - po kokardkę :lol:

Przeszczepię ją na wieś :D ;:138 :heja

...a tymczasem na balkonie...
Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu
U mnie też na okrągło piekę jabłecznik i przerabiam zerwane przez męża jabłka.
Dobrze, że robię go w różnych wersjach, np. raz z kruszonką, raz z biszkoptem a raz z pianą z białek
toteż na razie domownikom się nie nudzi.Blacha idzie codziennie. Nie wiem kiedy u nich nastąpi przesyt.
Kiedyś też miałam szał na szafirki i te niebieskie, te zwykłe najbardziej mi się rozrosły (faktycznie są ekspansywne).
Natomiast te biało-fioletowe czy niebiesko-granatowe już skąpo się rozmnażają, białe mi natomiast wyginęły.
Pokaż cebulowe wiosną.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu widzę że i Ciebie dopadło sadzenie cebulek. Wiosną będzie kolorowa.
Też w zeszłym tygodniu bawiłam się w sadzenie cebulek, w sumie 120 sztuk poszlo do ziemi. Zobaczymy ile wiosną wyrosnie z tego.
Pojechaliśmy z mężem po piasek do LM a nakupilismy cebulek .
Jabłka, tak u mnie też ich ogrom, ale zrywamy do skrzynek i mam nadzieję że uda się je przechować tak żeby było co w zimie jeść.
Miłego reszty tygodnia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

kuneg pisze: 19 paź 2025, o 14:01
Nakupiłam ostatnio tyle cebulek kwiatowych, że wczoraj przy sadzeniu pukałam się w głowę
Skąd ja to znam Małgorzato :;230
Niedawno przyszła paczka z zamówieniem i ... nogi bolały od chodzenia po ogrodzie i szukania miejsca - zwłaszcza na cebule lilii bo tych zamówiłem najwięcej.
Posegregowałem je gatunkowo i wg wysokości, a potem chodziłem z patykami i znakowałem gdzie mogłyby być. Po kilku zmianach układu patyków, cebule zakopałem ... będzie ciasno, oj będzie :;230 a za rok, dwa jak cebule przyrosną ;:oj ale tym będę się martwił później :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja zachowałem zdrowy rozsądek – posadziłem tylko kilkadziesiąt cebul szachownic, wszystkie do donic, bo w gruncie większość utrzymuje mi się max dwa sezony, jak utrzyma się dłużej, to niekoniecznie kwitnie (mam jedną szachownicę perską od kilkunastu lat, zakwitła tylko raz), i w zasadzie jedynie Fritillaria acmopetala trzyma się dzielnie, nie wypada, rośnie dorodna i co roku kwitnie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu
Widzę, że do Ciebie tak jak i do mnie przylatuje sikorka. U mnie stołują się różne ptaki bo zostawiłam im różne smakołyki w ogrodzie
m. in. aronie, winogrona, jabłka, wysypaną kaszę czy orzechy. Ostatnio często u mnie goszczą sroki, sójki, dzięcioł zielony i średni i inne przesiadujące u mnie w ogrodzie. Wiewiórki też do mnie przychodzą jak i jeże.
A co w nocy się pałęta tego nie wiem bo albo śpię albo jestem w pracy.
Muszę ptakom niedługo zrobić kule z ziarnami bo jak dziś wyszłam na ogród to ziąb był niemiłosierny.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ewuniu, pewnie, że pokażę, jak to wszystko zakwitnie. Na razie pokażę tylko opakowania.
Sikorki zaglądają na balkon, bo zostawiłam dla nich słonecznik na parapecie. Jak znudziło nam się skubanie, to wylądował na balkonie. Mam jeszcze mnóstwo wyłuskanych nasion z zeszłego roku. Muszę im jakiś karmnik zamontować, zamiast wiszących doniczek. :)

Kasiu, no chyba po to sadzimy te cebulki, żeby kolorowo było :D
Ja też wrzuciłam kilka skrzyneczek jabłek do piwniczki, ale u mnie jest jeszcze za ciepło, bo 12 st.C. Zobaczymy, jak to będzie. Już podjęłam decyzję o przeszczepieniu części jabłoni na odmiany zimowe, żeby rozciągnąć w czasie konsumpcję :)

Andrzeju, no nie mam pojęcia, skąd to znasz ;:306 :;230
Na lilie na razie się nie porywam, bo między warzywa ich nie wsadzę, a gdzie indziej są bardziej narażone na zeżarcie przez gryzonie.
Może i ciasno u Ciebie, ale za to potem jak bujnie i kolorowo będzie :D

Loki, szachownice, to jest mój plan na następny sezon. Ponoć one potrzebują kwaśnej i wilgotnej gleby, a co najlepsze, to gryzonie ich nie ruszają, bo są trujące :)
Szachownice muszą być! :D

Cebulkowe szaleństwo, w większości nabyte na wyprzedaży (czyli po niższej cenie, niż na opakowaniu):

Obrazek
Narcyzy: 25 szt
+ Śnieżyce: 36 szt (3 opakowania)
+ Hiacynty: 15 + 6 szt
+ Camasje: 16 szt
+ Szafirki: 50 szt
+ czosnek
+ cebula zimowa
= pierdylion cebulek posadzone :;230

W weekend miałam gości. Była też wymiana prezentów. Jeden z prezentów nie pojechał do miejsca przeznaczenia, bo nieporęczny w pociągu i taki obraz tymczasowo wisi u mnie w depozycie. :)
Mam więc kawałek lata, bo naprzeciwległej ścianie wiszą na stałe sierpniowe bele słomy i ściernisko - tej samej autorki :)

https://i.postimg.cc/sxZ2DHjn/IMG-3402.jpg
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. :idea:/Iwona

Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Małgosia jakie fajne te cebulki kupiłaś. ;:138
Narcyzów też bym jeszcze dosadziła u siebie, niby są w miksie ale to tylko kilka cebulek.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zazdroszczę narcyzów, będą pięknie kwitnąć, a gryzonie ich nie pożrą. Sadzić jeszcze można, cały listopad mają być dodatnie temperatury. ;:215
Zdolną masz znajomą, piękny widok. ;:oj Też mam znajomą malarkę, więc w domu kolorowo. Na prezenty też zamawiam. :)
Małgosiu spokojnego świętowania. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”