Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Ja bym tak zrobił skoro woreczki już założone. Do owocowych nie używam woreczków do zimozielonych czy iglastych już tak i jak na razie nie zauważyłem żeby się zaparzyły. Ważne gdy woreczki będą zdejmowane robić to stopniowo zahartować delikatne listki i nowe przyrosty.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie cytuj postu jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim/K
Zrobię jak piszesz.
Stopniowo będę hartował.

Zrobię jak piszesz.
Stopniowo będę hartował.

Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Byłem wczoraj u sąsiada któremu naszczepiłem nadmiar moich zrazów starych odmian, wszystkie metodą na przystawke boczną. Nie wiem jak to się udało ale wszystkie u niego ruszyły. 

- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
U mnie też ruszyły ale niewiadomo czy nastąpił wzrost 
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taśmy jeszcze nie ściągaj. Po 2 tygodniach to dopiero kalus zaczyna się wytwarzać. Czas potrzebny na zrośnięcie, to minimum 6 tygodni. Mnie zdarzyło się trzymać dłużej. Jak zraz zacznie przybierać na grubości, to już jest konieczne zdjęcie opatrunku.comandos21 pisze: ↑28 kwie 2023, o 21:02 Tydzień temu zaszczepiłem metoda w "szparę" i też kilka zrazów przy użyciu sekatora do szczepień.
Wstępnie widzę, że te zrazy w "szparę" puszczają listki. Zrazy te zabezpieczyłem maścią do szczepień i całość nakryłem woreczkiem (taka metodę widziałem na kanale jakiegoś Rosjanina).
Kiedy już będę mógł zdjąć woreczek i kiedy okaże się czy się przyjęło? Minęło już ok 10dni.
-
- 200p
Mi Stary ogrodnik mówił że jak przyrosty mają już po około 10cm można ściągać folię/taśmy/paskikuneg pisze: ↑29 kwie 2023, o 16:25Taśmy jeszcze nie ściągaj. Po 2 tygodniach to dopiero kalus zaczyna się wytwarzać. Czas potrzebny na zrośnięcie, to minimum 6 tygodni. Mnie zdarzyło się trzymać dłużej. Jak zraz zacznie przybierać na grubości, to już jest konieczne zdjęcie opatrunku.comandos21 pisze: ↑28 kwie 2023, o 21:02 Tydzień temu zaszczepiłem metoda w "szparę" i też kilka zrazów przy użyciu sekatora do szczepień.
Wstępnie widzę, że te zrazy w "szparę" puszczają listki. Zrazy te zabezpieczyłem maścią do szczepień i całość nakryłem woreczkiem (taka metodę widziałem na kanale jakiegoś Rosjanina).
Kiedy już będę mógł zdjąć woreczek i kiedy okaże się czy się przyjęło? Minęło już ok 10dni.
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
Szczepiłem rok temu przez stosowanie jabłonie na antonówce przyrosty od 60-180cm a teraz kilka sztuk ma kwiaty
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
U mnie eksperyment się udał. Już od tygodnia niektóre są na miejscu docelowym. Było trochę zabawy z hartowanie ale się udało. Taśmę będę usuwał w przyszłym tygodniu. Wydaje się że już dobrze się zrosły, ale wolę jeszcze poczekać.

To i owo opuncjowo Marcina
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To szybko pąki ruszyły jeżeli to z tego roku. U mnie po szczepieniu na przełomie zima/wiosna to te szczepione z miesiąc później ruszają niż na reszcie drzewa.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
U gruszki to dobry prognostyk, ja robiłem w tym roku 4 gruszki jedną właśnie niedawno wywaliłem, bo nie ruszała 
Pousuwał bym gałązki podkładki z tej gruszy, żeby wszystko pchało w naszczepione.

Pousuwał bym gałązki podkładki z tej gruszy, żeby wszystko pchało w naszczepione.
-
- 200p
[youtube]https://youtube.com/shorts/8QD5ZcvFReY[/youtube] Sąsiad sobie przy koszeniu uszkodził sadzonkę gruszy jakiejś i odbiła mu obok podkładka. Miałem nadwyżke zrazów gruszy azjatyckiej i mu zalozulem trzy zrazy za korę. Wczoraj poszedłem zobaczyć czy ruszyły