Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Grażynko - do zobaczenia i zapraszam do siebie :lol:
-----------------------------------------------------------------------------------

Nie chwaliłam się jeszcze pracami związanymi z ucywilizowaniem mojej działkowej werandy i przerobieniem jej na letnią kuchnię.
Przez ostatnie lata mojej pracy zawodowej przerobiłam to całkiem fajne miejsce na składowisko wszelkich potrzebnych i niepotrzebnych działkowych przydasi oraz na skład drewna do kominka. W związku z tym, że było tam paskudnie omijałam ją wzrokiem i aparatem fotograficznym bardzo starannie. Pomysł na letnią kuchnię urodził się w poprzednim sezonie, ale nie było czasu żeby zacząć wprowadzać go w życie. W tym roku drgnęło...
Po pierwsze opał znalazł się w zaimprowizowanej drewutni, po drugie L. zrobił ściankę. Ja zapakowałam w 120 litrowe worki wszystkie nieprzydatne graty (przydatne jeszcze tam zalegają - ale już niedługo!) Teraz będę mogła wyciągnąć mój "zabytkowy" kredens i obedrzeć go z farby olejnej a potem zastanowić się jak ucywilizować stół....No i oczywiście będziemy malować ściany. Zabawa na całe lato albo i na dłużej :;230

Obrazek - nowa ściana -to ta z płyt OSB.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A więc powiększacie przestrzeń życiową. Powodzenia :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

No to mamy miejsce na disco pod dachem, DJ mamy, płyty mamy, mamy no to hulaj dusza. Do zobaczenia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - powiedzmy.....że przywracamy powierzchnię życiową do poprzednich rozmiarów. To kiedyś był nasz letni salon, a potem zrobiło się miejsce wstydu :oops:
Grażynko - na razie z tym disco trzeba jeszcze poczekać, bo tam nadal można się potknąć o różne zalegające różności. Chociaż nie powiem, przejrzało troszeczkę :lol: Ale za miesiąc albo za dwa...czemu nie!

A taki jest widok z tej werandy - prosto na Białą Rabatkę( i działkę Kargula oraz las w tle :wink: )

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Dzieje się u Ciebie ,oj dzieje-szykuje sie piekne miejsce i widoczek jak malowany-fajnie będzie posiedzieć i posłuchać ptaków ;:224 Robota najpierw da w kość,ale jaka to satysfakcja mieć nowy łany zakątek ;:138 :wit
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

To zdjęcie u góry cudowne ;:oj . Bardzo lubię forsycję i kilka odmian i u mnie się znajdzie, a w połączeniu z kwitnącymi drzewami wychodzi miodzio ;:oj
Widzę też kuchenną rewolucję ;:306 Pozytywnie zazdroszczę, bo ja takich rzeczy nie mogę się doprosić :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Co by nie mówić męska ręka się przydaje w domu i zagrodzie :D Będziesz miała jeszcze piękniej.
Zdjęcia jak zwykle świetne! Kwitnące krzewy zawsze wzbudzają mój zachwyt. Ta przylaszczka jest taka bladoniebieska czy to tylko efekt światła?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo fajny pomysł z tą letnią kuchnią. Planujesz ją całą obstawić płytami czy zostawiasz sobie ten przyjemny widoczek?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,

z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę Tobie oraz Leszkowi szczęścia, pomyślności wszelakiej, spełnienia marzeń i dużo zdrowia ;:3
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - masz rację ...ta robota dała mojemu L nie tyle w kość ile w kręgosłup ;:oj
Iwonko - forsycję mam tylko tę najzwyklejszą, ale za to w większości przeze mnie ukorzenioną z patyczków. Też bardzo ją lubię, w ogóle lubię żółte kwiaty, szczególnie wiosną....mają taką pozytywną energię. A ja po zimie bardzo potrzebuję słońca i energii.
Kuchenna rewolucja... :;230 Dobre! Tylko ciekawe jak długo będzie trwała...
Izo - ta przylaszczka - to właśnie taki bladawiec.. Przekwitające kwiaty robią się coraz jaśniejsze.
Paulo - ta weranda miała do tej pory jedną ścianę, tę pomalowaną (dawno temu...) na biało. Ta ścianka z płyt OSB jest mi potrzebna, bo w tym miejscu chcę postawić kredens. Nic więcej nie będzie zasłonięte. Kuchnię z czterema ścianami mam w domu a tu ma być jak najwięcej powietrza :lol:
Madziu - serdecznie dziękujemy za życzenia
===================================================================================================

Kochani moi - wszystkim odwiedzającym ten wątek życzę

Świąt Wielkanocnych pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja.

Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-miło czytać,że powiększasz przestrzeń życiową!Kredens przedwojenny czy lata tuż po?Odrapujesz z białego do żywego i zabejcujesz?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotka z dzisiejszego spaceru - motyw wiosenny ze szklarnią w tle :wink:

Obrazek

To ogród w pobliżu Katedry Oliwskiej. Bardzo lubię do niego zaglądać zwłaszcza wiosną...szklarnia jest chyba poniemiecka. Pamiętam z dzieciństwa wiele podobnych przy domach w starej Oliwie. Czy muszę napisać, że już wtedy strasznie chciałam mieć taką szklarnię...
=======================================================================
Ewo - kredens na pewno powojenny, ale drewniany. Pomalowany na biało a ilość warstw farby...niepoliczalna :wink:
Chciałabym obdrapać do gołego drewna, ale zobaczymy jak mi się to uda. W zależności od tego będę decydować co z nim zrobię. Ale za to wiem co w nim znajdzie miejsce. Kaszubska ceramika z Chmielna z wytwórni p. Necla z lat 60 i 70-tych zgromadzona przez moją mamę.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Piękny widok,jeszcze nie tak dawno tęsknilismy wszyscy za takim :wit
Czy możesz się wspomagać opalarką?Są też jakies inne środki trawiące,które ułatwiają żmudną robotę
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - będę próbowała ...ale najpierw muszę zacząć. Do tej pory posługiwałam się papierem wodnym przy renowacji moich "antyków" ale nie miały takiej grubej warstwy farby na sobie. Zobaczymy...co będzie skuteczne. Na pewno zacznę od szpachelki - bo miejscami farba sama odchodzi i wystarczy ją delikatnie poskrobać. A co potem? Życie pokaże. Ponieważ będę to robić na werandzie - mogę spróbować również środków chemicznych. Ale jak już pisałam - będę podejmować decyzję w trakcie pracy :lol:
================================================
Byłam dzisiaj na spacerze w Parku Oliwskim, zajrzałam do alpinarium ( moja ulubiona część parku) i do Ogrodu Botanicznego
Wyszłam z mieszanymi uczuciami. Mam je zresztą nie od dzisiaj :(
Nędzny ten ogród botaniczny...Nie ma dosłownie żadnych interesujących roślin oprócz drzew...A alpinarium zachwaszczone...przecież oni do pioruna mają tam etatowych pracowników... A tu proszę pierwiosnek z podagrycznikiem

Obrazek

i drugi - z mniszkiem lekarskim..

Obrazek

Ja złośliwa małpa jestem, ale bym im to chyba w czynie społecznym wyplewiła :evil:

W ogrodzie naszej forumowej koleżanki Ali (nick Alka) naoglądałam się takich cudów...że słów brakuje. A u Madzi ( nick Madziagos) widziałam taką kolekcję magnolii, że klękajcie narody. I wiele jest jeszcze takich cudnych ogrodów na tym forum. Długo by wymieniać....
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Społecznie to możesz koleżance pomóc,a tam to maja ludzi od tego :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”