Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p
Od: 19 sie 2012, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziwaczek - Mirabilis jalapa

Post »

Witam podłączam się pod wątek :) Sam na balkonie mam dziwaczka i szczerze powiem że ma najprzeróżniejsze kolory na jednym krzaczku :) Czy ja mam wyjątkowego?! Chyba nie.... :heja
Dowiedziałam się ciekawostek :) Nie wiedziałam że można go przezimować :) Do tej pory zbierałam nasionka i wysiewałam na nowo a tu okazuję się że mogę na przyszły sezon przenieś go na działeczkę a nasionka jak co rok na balkon :) Już zaczęłam właśnie zbierać i mam 8 a będzie tego jeszcze więcej....ale się cieszę ;:oj Proszę opiszcie mi jak przygotowujecie kłącza do zimowania? W jakich warunkach przechowujecie? Nigdy żadnej roślinki nie zimowałam więc nie wiem właściwie jak to się robi...tulipany zostawiam też w gruncie, może doprowadzę kogoś do śmiechu ale mam to gdzieś. Proszę o szczegółowe informację krok po kroku jak dla ułomka ;:219 i kiedy to zrobić najlepiej. Pozdrawiam serdecznie.
Historia mojej działeczki: Ogród-moja pasja

Balkonowa rewolucja: BALKON - podniebny ogród
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja przechowywałam dziwaczki bez problemu, przewaznie gdy przymrozki zważą liście ale nawet przed przymrozkiem wykopuję je,osuszam ,a potem czyszczę z ziemi. Wsadzam do trocin,do pudełeczka i zostawiam do przyszłego roku ;D

Czy są osoby które chciałbyby się wymienic nasionami,albo podarować?
Mam ciemny róż, róż ciemny ale w dwóch kolorach,żólty i biały-szukam innych :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Agrafka ? Ano to jest właśnie u dziwaczka niesamowite (i temu zawdzięcza on swoją nazwę), że kwiaty na jednej i tej samej roślinie mogą mieć różne kolory. Co do przechowywania korzeni spichrzowych ? postępowałem dokładnie tak, jak pisała Zeberka i zakończyło się to stuprocentowym sukcesem. A poniżej jeszcze dwie fotki:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Mam dziwaczki wysiane z nasion. Po jednym krzaczku: biały, żółty, ciemno-różowy, dwa krzaki jasno-różowe i kilka czerwono-bordowych. Jak wysadzę z bulw to kolor się powtórzy.

Z nasion mam szansę na takie różnobarwne. Ale to chyba za rok - w tym roku późno zaczęły kwitnąć - nie wiem czy doczekam się nasion.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zwykłe, białe na skwerku przed blokiem córki, a jednak efektowne. :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo dziwczek zawsze będzie dziwaczkiem ;D Nazwa sama to wskazuje, ta roslina jest bezproblemowa. :D
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Wiosną posiałem nasiona oraz posadziłem przechowane korzenie. Jedne i drugie pięknie wyrosły, obficie kwitną. Chyba jednak ograniczę się tylko do nasion na przyszły sezon. Zawsze to mniejszy problem. :D

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja z kolei ograniczę się do korzeni ? już w tym sezonie nic nie siałem, bo miałem korzenie roślin posianych w zeszłym roku ? i przechowały się jak marzenie, mimo że nie miałem dla nich specjalnie dobrych warunków (centralnie ogrzewane mieszkanie z wystawą południową, bardzo suche powietrze, a kupa trocin w której leżały tylko minimalnie ograniczała wysychanie).

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam dwa kolory wysiały się przez przypadek :)..ale żółtego nie widziałam...jest piękny. Czy mogę liczyć na kilka nasionek tego koloru?

Przy zakupie kilku roślinek dostałam tez nasionka Dziwaczka jako gratis, ale nie siałam w tym roku bo już było za późno.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Kochani, czy dziwaczek łatwo się ukorzenia? Wiatr połamał mi gałązki więc je na nowo wsadziłam w doniczkę. Myślę sobie, ze takie 50cm badyle moga się łatwo nie ukorzenić. Trzeba chyba było trochę je skrócić...
Awatar użytkownika
ona_Z
50p
50p
Od: 9 kwie 2012, o 15:18

Post »

Locutus , na jakiej wysokości trzeba przyciąć dziwaczka przy wykopywaniu korzeni na zimowe przechowanie? ... ja zawsze z nasion ale chciałbym spróbować tej metody ...
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ja chyba będę zmuszona przechować kłącza bo niestety ale moje dziwaczki nawet nie myślą o pąkach a co dopiero o kwitnieniu....
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw najlepiej łodyżkę 10cm bo potem odpadnie sama od kłącza.
Awatar użytkownika
ona_Z
50p
50p
Od: 9 kwie 2012, o 15:18

Post »

zeberka4 pisze:Najpierw najlepiej łodyżkę 10cm bo potem odpadnie sama od kłącza.
zeberka4, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie; w czym jeszcze można przechowywać kłącza oprócz trocin?
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Labka ? Cały dowcip polega na tym, że to nie jest żółty dziwaczek jako taki. Na jednym i tym samym krzaczku mam kwiaty całkiem żółte, całkiem czerwonoróżowe i pasiaste. ;-)

@ Magdallena ? Nie wiem, czy się łatwo ukorzenia, ale na pewno ładnie odbija od korzenia, jak mu część nadziemną coś zdewastuje. ;-)

@ Ona Z ? W zeszłym roku wykopałem dziwaczka, gdy było już bardzo chłodno (temperatury w nocy oscylowały wokół +2°C, w dzień coś koło +10°C) i wtedy część nadziemna była już prawie martwa i sama odpadała od korzenia, gdy ją szarpnąć. Nie wiem, czy wykopywanie dziwaczka wcześniej ma sens, ale tak czy siak, trzeba go urżnąć przy samym korzeniu.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”