Wiem, że zielonki jeszcze się kisi w jogurcie naturalnym ale nigdy tego nie robiłam, nie jadłam i nie znam dokladnego przepisu
W.o...Grzybach
- anulka
- Przyjaciel Forum

- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie do znawców.Zbieram w lesie bukowym wśród liści grzyby ,które mają zamszowe ,ciemne łebki ,spód mocno żółty,noga jest czerwonawa a po przekrojeniu sinieją.Grzyby te częśto wyrastają z pryzm ziemi po żerowaniu dzików.W moim atlasie grzybów nie ma takiego opisu.Zapach nie jest typowo grzybowy tylko jakiś korzenny.Grzyby są twarde wspaniałe do marynaty.Wiecie ,jaki to grzyb?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anulko to pewno jedna z wielu odmian zajączków jak je u mnie nazywają. U mnie też takie rosną. Jednak nie zdarzają się często. Rosną tuż przed podgrzybkami.
Mają faktycznie trochę inny zapach, ale są tak samo dobre. Szczególnie smakują mi w marynacie.
Niestety nie mam fotki tego grzyba, może masz jakieś ? Jeśli tak to wklej.
Mają faktycznie trochę inny zapach, ale są tak samo dobre. Szczególnie smakują mi w marynacie.
Niestety nie mam fotki tego grzyba, może masz jakieś ? Jeśli tak to wklej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
eMZet
- 1000p

- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Grażynko, poszedłem dziś specjalnie znaleźć kilka gąsek. Oto one:

Gąska żółta, Tricholoma equestre FR. Synonimy: gąska zielona, zielonka, prośnianka, rycerzyk szlachetny.
Owocuje o sierpnia do końca października pod sosnami na gruntach piaszczystych. Gatunek bardzo pospolity i obficie owocujący.
Owocniki średniej wielkości ma krótkim, wygiętym trzonku. Kapelusze o kształcie nieregularnym z blaszkami zwisającymi przy trzonku. Zbierane najczęściej spod przykrycia igliwiem lub piaskiem, którym są mocno zanieczyszczone.
Tyle o gąskach. Sarny (kolczaka dachówkowego) niestety nadal nie było.

Gąska żółta, Tricholoma equestre FR. Synonimy: gąska zielona, zielonka, prośnianka, rycerzyk szlachetny.
Owocuje o sierpnia do końca października pod sosnami na gruntach piaszczystych. Gatunek bardzo pospolity i obficie owocujący.
Owocniki średniej wielkości ma krótkim, wygiętym trzonku. Kapelusze o kształcie nieregularnym z blaszkami zwisającymi przy trzonku. Zbierane najczęściej spod przykrycia igliwiem lub piaskiem, którym są mocno zanieczyszczone.
Tyle o gąskach. Sarny (kolczaka dachówkowego) niestety nadal nie było.
Mietek.
- kogra
- Przyjaciel Forum

Wielkie dzięki Mietku za zdjęcia gąsek / zielonek.
Teraz wiem na 100%, że u mnie nie rosną.
Na moich terenach jest bardzo mało sosen a ziemia gliniasta pomieszana z igliwiem, ale nie piaszczysta. A więc to nie są warunki do jej rośnięcia. No cóż - szkoda.

Teraz wiem na 100%, że u mnie nie rosną.
Na moich terenach jest bardzo mało sosen a ziemia gliniasta pomieszana z igliwiem, ale nie piaszczysta. A więc to nie są warunki do jej rośnięcia. No cóż - szkoda.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Fakt, że są podgrzybki, które też trochę sinieją po przekrojeniu - te u mnie też rosną, ale są rzadkością.
Większość to te typowe z kremowym podbiciem i grubym trzonem.
Ale i tak czekam na fotki twoich "połowów".

Większość to te typowe z kremowym podbiciem i grubym trzonem.
Ale i tak czekam na fotki twoich "połowów".
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Śliczne zdrowe maślaczki - gratuluję - pewno będzie zupka grzybowa lub zawiesisty sosik grzybowy do mięska .

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

To całkiem jak mój M.
U niego przyjemność zbierania grzybów kończy sięna zerwaniu delikwenta i włożeniu do koszyka.
U mnie na jajecznicy lub grzybowej.

U niego przyjemność zbierania grzybów kończy sięna zerwaniu delikwenta i włożeniu do koszyka.
U mnie na jajecznicy lub grzybowej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

OOooo..... to coś nowego dla mnie.
A nie są za suche ?
Jakie grzyby tak robisz ?
A nie są za suche ?
Jakie grzyby tak robisz ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki