One pomogły mnie, teraz ja spłacam dług wdzięczności. Limona

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko gratuluję i całuski dla Zośki
Anra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2009, o 22:10

Post »

Bardzo ładny kolorek Zośki, podoba mi się to zdjęcie ostatnie z młodym pędzikiem a z boku korzeń który też chciał być sfotografowany :D :D
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hee Zośka też niczego sobie :D A kolorek przechodzi w miedziany-> fajna :)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Limonko - wigorny storczyk :)
A to kwitnienie przypomina bardziej jego "sklepowe" kwiaty. Dobrze, że wrócił do właściwych jemu kolorków,
bo ten poprzedni był trochę...blady :wink:
Czemu się martwisz dolnymi liśćmi ? Pokaż roślinę w całości i wyraźnie te liście.
Ewentualnie jeszcze korzenie przez ścianki doniczki.
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Limonko mam!!!!! Kupiłam dziś moje, cudowne akrylowe paliczki do storczyków!!!!! Pojechałam do Swarzędza z myślą o OBI ale weszłam do LM i w tym mieli!!!!!!!!!! Wzięłam zaraz 10szt. Coś cudownego! Wreszcie będę mogła spać spokojnie...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Beatko, całuski przekazane, 'Zośka' dziękuje i aż jej kolejny pączek pęka z radości.

Anra, ten korzonek chciał być pędzikiem ale się nie udało, wkrótce potem z drugiej strony zaczął kiełkować prawdziwy pędzik i zawstydził korzonka, który chyba myśli, że jak będzie się tak piął pionowo w górę, to też zakwitnie :;230 :;230 :;230

Mariusz, dziękuję, 'Zośka' w tym wcieleniu zrobiła się bardziej tęczowa niż wcześniej prezentowany 'Oskar' - tak się nim zachwycałam, że i ona zapragnęła zwrócić na siebie moją uwagę.

Paulinko, cieszę się razem z Tobą ;:168 ;:11 ;:1 Jak to się mówi, dla chcącego, nic trudnego. Wiedziałam, że choćby spod ziemi ale je w końcu wykopiesz.

Joasiu, moje kwitnienia nigdy nie będą tak mocno wybarwione jak te "sklepowe". Powód?! Mam u siebie do dyspozycji dwie strony świata, północną i wschodnią, niby super, jest jednak wielkie ALE. Tuż za oknem w odległości troszkę większej niż pięć metrów, rosną sobie piękne, wielkie, stare drzewa, które zasłaniają mi cały horyzont a w szczególności niebo. Dla moich kwiatów nie jest to powód do szczęścia bo kiedy przychodzą pochmurne dni, nawet w samo południe, w domu się robi "nastrojowy" klimat, jak podczas zmroku ;:144.
Zmontowałam dwa zdjęcia w jedno aby oddać Ci panoramę jaką mam za oknem:
Obrazek
'Zośka' była, jakoś tak chyba na początku marca, przesadzana. Z tego co pamiętam, nigdy nie miała gąszczu korzeni w doniczce a przez mój brak doświadczenia, za bardzo ją wtedy przesuszyłam i korzonki trochę dostały "w kość". Widzę, że przedłuża stare, rosną jej nowe ale to wszystko, to wciąż za mało na ten jej intensywny wzrost - ona potrzebuje chłonąć więcej wody a ja przecież nie mogę jej trzymać non stop w kąpieli bo jeszcze bardziej jej zaszkodzę. Dlatego mam nadzieję, że sphagnum pomoże.

I tu zwracam się z prośbą, do Ciebie Joasiu i do wszystkich forumowych ekspertów, jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, co zrobić żeby dolne listki odzyskały swój dawny turgor, będę wdzięczna. Dodam, iż roślinka ma w sumie 9 liści, z najmłodszym włącznie, z czego połowa w mniejszym lub większym stopniu, jest pomarszczona. Dołączam zdjęcie:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale piękny Phalaenopsis... a dolne listki mogą wiotczeć, bo roślina zużywa dużo soków na pędy i zabiera go dolnym listkom. po kwitnieniu powinny znowu zesztywnieć. spryskiwanie listków raczej nic nie da, może trochę więcej ją podlewać...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

To, że po kwitnieniu wrócą do normy, to doskonale wiem ale ja chciałabym roślince jakoś teraz pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

A może częstsze zraszanie samych liści by pomogło?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Paulinka Z pisze:A może częstsze zraszanie samych liści by pomogło?
myślę, ze to nic nie da. storczyk pije wodę korzeniami.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Justyna,możesz zraszać pod warunkiem,że liście szybko przeschną i ma sporo światła. Inaczej może przyplątać się jakiś grzyb...
Liście za jakiś czas same odzyskają turgor i wrócą do normy. Nie trzeba jakoś specjalnie im pomagać.Doniczkę można postawić na wilgotnym keramzycie lub wystawiać roślinę na balkon, kiedy pada. Wtedy w powietrzu jest dużo wilgoci. :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Limonko, czasami takim pomarszczonym listkom pomaga taki dłuższy masaż (około 7 minut), podczas którego wacikiem namoczonym w wodzie z dodatkiem
soku z cytryny naciera się liście, tak jak ludziom skórę masuje się olejkiem :wink: Możesz spróbować - zaszkodzić, nie zaszkodzi, a pomóc może :)
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Paulinko, przerabiałam zraszanie liści, nic to. Więcej z tym kłopotu niż pożytku, nie zawsze rano jest czas a wieczorem niewskazany taki zabieg.

Higrometr stojący obok "Zośki' wskazuje, że wilgotność wokół niej jest na niezłym poziomie, waha się między 60 a 80%.
Roślinka stoi też na keramzycie - ostatnio wysechł na wiór, nie podlewam na razie wodą (wilgotność powietrza jest ok), za to teraz, kiedy jest ciepło i pootwierane okna, to kiedy keramzyt jest mokry, mnóstwo ziemiórek przylatuje z dworu i krąży wokół niego, żeby tam znaleźć lokum dla swoich larw.

Aniu, jeśli chodzi o balkon, to pod tym względem jestem upośledzona, mają go wszyscy, którzy mieszkają nade mną. Wcześniej mi to nie przeszkadzało ale z wiekiem zaczyna mi bardzo doskwierać; nie mogę sobie też z tego powodu pozwolić na inne, równie piękne storczyki (typu cambrie, oncidia, dendrobia itp.) bo nie mam możliwości werandowania.

Aniu/Anussko, co jakiś czas właśnie w taki sposób - woda z cytryną, przemywam liście moim podopiecznym. Do tej pory traktowałam to jako zabieg higieniczny i nie rozczulałam się zbyt długo nad tym, ale wiesz, świetny pomysł, na pewno nie zaszkodzi. Jak sądzisz, jak często powinno się taki zabieg powtarzać?

Podsumowując: za radą Ani/Anaki, nie będę roślince przedobrzać ze względu na grzyba, będę tylko pilnowała aby między moczeniami zwilżać sphagnum, którym ją obłożyłam (zupełnie suche może odbierać wilgoć roślinie a tego nie chcemy) i za radą Ani/Anusski, od czasu do czasu spróbuję ją zrelaksować masażem z witaminką C.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Justynko, tak często się dzieje z liśćmi po przesadzeniu. To naprawdę storczykowi nie przeszkadza.Zwiększ tylko wilgotność wokół rośliny. :D
A wpuścisz więcej wilgoci po deszczu szeroko uchylając lub otwierając okno.
Przemywam liście wodą z cytryną od czasu do czasu, w miarę wolnego czasu :wink: , ale na masowanie liści to bym nie wpadła............ :shock:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ale piękny widok z okna :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”