Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Hej Iwa,
nareszcie mam chwilę, żeby Cię odwiedzić :lol: . Żywopłot zapowiada się fantastycznie, nigdy nie chciałam mieć żywopłotu ale ten, o którym piszesz mnie zaintrygował :roll: . Gdy te wszystkie rośliny urosną - myślę, że już za dwa lata - będzie widać efekty. A jeśli okaże się, że za gęsto posadziłaś, to wykopiesz i posadzisz gdzie indziej :wink: - ja tak niestety robię ale czytając to forum widzę, że nie tylko ja. Urzekła mnie kalina, taka mała i już miała takie kwiaty :shock: , dopisuję ją do mojej listy chciejstw :wink:, złotlin już na niej jest, a dzięki Tobie dowiedziałam się, że jest dubeltowy i pojedyńczy, oczywiście chcę dubeltowy :lol:
Iwuś, tego Rh to bym nie przesadzała bliżej korytka, Rh to rośliny cieniolubne, czemu chcesz go stamtąd zabrać?
Życzę miłego dnia :lol: :lol: :lol: a zapowiada się piękna pogoda - mam nadzieję, że u Ciebie także :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gohna. Co do Rh to Monika napisała że nie dobrze żeby za blisko brzozy rósł, dlatego dałam to zdjęcie i pytałam czy to za blisko, ale dziś po lustracji ogrodu doszłam do wniosku, że nie ruszam do stamtąd. U mnie niestety słońca dziś nie było. Zimno, a wieczorem znowu popadało, ale to dobrze bo dziś od rana sadziłam nowe roślinki. Zrobiłam skalniak na starej studni drenażowej. Dowiedziałam się tutaj że funkie nie lubią słońca i tutaj też zaraziłam się miłością do żurawek - kupiłam sobie na razie dwie. Jak skończę skalniak to pokażę tutaj zdjęcia. Pracowałam dziś od rana do samego wieczora jestem zmęczona, ale szczęśliwa :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

To jajuż czekam na fotki nowych roslinek. Ja z żurawek tonarazie mam jedną, ale kiepsko mi rośnie, a u innych są takie piękne. Muszę ją koniecznie przesadzić.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

iwo wiele osób na forum uprawia funkie w miejscach zacienionych, a zerknij na moje , które rosną na pełnym słońcu, całkiem nieźle sobie radzą /str.21/ za kilka dni wstawię więcej , jak przestanie padać/
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Iwuś, czekam na zdjęcia z niecierpliwością. Ja lubię się tak napracować w ogrodzie, że wieczorem się ruszać nie mogę - wtedy wiem, że coś zrobiłam :lol: . Z tymi hostami, to właśnie jest tak różnie, przeważnie wolą cień ale niektóre odmiany rosną dobrze w słońcu, ba nawet szybciej i ładniej się rozrastają - u mnie rosną tak dwie hosty. Jednak są i takie, które są bardzo czułe, jedną z nich w tym roku przesadzałam, bo widać było jak marnieje pod wpływem promienie słonecznych.
A do rh dobrze jest dosadzić jeszcze jednego, one uwielbiają razem rosnąć, nawet dotykać się listkami :lol: . A co do brzozy, to właśnie mówią, żeby nie sadzić nic blisko niej, bo ona wodę zabiera - ma płytki system korzeniowy i inne rośliny mogą mieć za mało wilgoci ale wystarczy trochę więcej podlewać i jest OK.
Miłego dnia życzę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Iwonka
Wpadłam z rewizyta i muszę przyznać ze masz wspaniały teren do zagospodarowania :) wszystkim tutaj zazdroszczę równinnych ogrodów bez skarp:) Ja mam maleńki ogród mimo iz na fotkach wydaje się spory mam też duży spad terenu i wiele uniedogodnienia z tym związanych :)
Bardzo mi się podoba twój okaz mchu
Obrazek
czy możesz powiedzieć mi jego nazwę i jakie jest jego tempo rozrastania?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:D Hej, hej... coś jakbym czytała o sobie.... dosłownie... :shock: to samo.... prawie... :lol: ale tak trzymać!!!
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Dziś króciutko o starej jabłonce na tyłach domu. Jak już pisałam była to stara spróchniała jabłoń, ale ma niesamowity kształt i wielką dziuplę. Mąż ściął ja na wysokości tej dziupli, a ja osadziłam winobludzczem i bluszczem i oto jak roślinki te ja oplatają

Obrazek Obrazek Obrazek

W najbliższym czasie opowiem wam jeszcze o zespole roślin który nazywam przy starym korzeniu – to ten, którego koncepcja ciągle mi się zmienia ;-D :lol: oraz o nowym skalniaku, który w ostatni weekend powstał na starej studni drenażowej.
A teraz przedstawię wam jeszcze moja kotkę Daszkę – 11 letnia kotka, która wiosnę swego życia spędziła w bloku na 4 piętrze i bała się szelestu opadających liści, a teraz staje do walki z wszystkimi kotami w okolicy, które tyko pokażą się na naszej działce.

Wszystkie złowione myszy przynosi mi pod próg – chyba uważa że źle się odżywiamy ;:1

Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

A na koniec chcę się wam pochwalić najnowszymi zakupami. Byłam wczoraj w OBI i kupiłam dwie żurawki – żółtą – Key Lime Pie i pomarańczową (brak nazwy). niebieskawą hostę (proszę o pomoc w nazwaniu, czy to może być halcyon), rh Nova Zembia oraz azalię wielokwiatową Speak’s Orange ;:48 ale jestem szczęśliwa ;:215

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Witaj ,jestem z rewizytą,piękne roślinki pokazujesz ,bardzo podoba mi się wrzosowisko ,kiedyś będzie niezły widok ,kolorowy dywanik,tylko ten kotek w środku mi tam nie pasuje,u mnie taki jeden od sąsiada spustoszenie robi co noc na rabacie,ale może swój u siebie grzeczny. :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Witaj Iwo, z wielką przyjemnością przeczytałam Twoją opowieść, obejrzałam zdjęcia. Zapowiada się piękny ogród, bo widzę, że wkładasz mnóstwo pracy, serca i miłości. Dobrze zrobiłaś, że nie pozbyłas sie starych drzew, bardzo się przydają, są takim szkieletem wokół którego powstaje ogród. A może któryś pień obsadzisz różą pnącą? Bardzo ładnie wygląda, gdy zakwitnie.
Zakupy robisz z rozmachem, więc wkrótce ogród Ci się pięknie zapełni, czego Ci serdecznie życzę.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj Iwo! z zainteresowaniem przeczytałam i obejrzałam Twój wątek od początku, bardzo mi się u Ciebie podoba! chyle czoła przed super dokładnym przemyśleniem żywopłotu, podziwiam, tego u mnie zabrakło - kupiłam dwa lata temu kilka krzewów nie za bardzo orientując się co jest czym (na początku orientowałam się ale czekały na wiosne zadołowane bez kartek- i potem zapomniałam co było czym :oops: ) teraz krzewy się rozrosły trochę nie tak jakbym chciała, nasadzenia masz już całkiem fajne super zdjęcie z korzeniem a korzeń jabłonki rewelka, gratuluję też zakupów - żurawki świetnie nawet nie wiedziałam że jest pomarańczowa ja mam zieloną i bordową. Zyczę postępów w pracy - zobaczysz jak szybko wszystko się rozrasta - zapału do pracy nie życzę bo tego już masz bardzo dużo, pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniałe zakupy .Szkoda ,że u mnie nie ma żadnego OBI .
Kotek uroczy .Mam podobnego .Zamieściłam u siebie fotki moich maleńkich kociaczków .Zapraszam .
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

iwa27 u nas najpopularniejsza pomarańczowa żurawka to 'creme brule' - w Krakowie w obi właśnie te sprzedają - zerknij sobie na necie czy to ta :) bardzo ładniutka jest ^^

kurcze tez chyba męża wyciągnę do obi w weekend... może coś na ten mój balkonik wejdzie ^^
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Bardzo ładne zakupy. Ja też mam daleko do OBI, bo pewnie też bym się na coś skusiła.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”