Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu, Moniu cieszę się, że pomysł "orchidarium skrzyneczkowe" Wam się podoba. Ja obserwuje storczyki w środku- mają zacienienie i stały przewiew wiatru, więc chyba będzie im tam dobrze. Wstawiłam pojemniczki z wodą dla lepszej wilgotności.
Co do przygód w sklepie zoologicznym to długo , by pisać. Gdy kupowałam akwarium dla storczyków botanicznych i maluszków ( zdjęcia w moim wątku) to Pani była zdziwiona wielce, że do akwarium chce wstawić kwiatki. Ale jak wytłumaczyłam to zrozumiała i doradziła.
Jak zapytałam w sklepach ogrodniczych o preparaty na różne choroby storczyków, to panie robiły dziwne miny. Ale mam ich tu kilka i w jednym Pani jest bardzo pomocna i jak coś potrzebuje to nawet sprowadzi, gdy podam producenta i dokładną nazwę.
Natomiast doniczki i podłoże niestety zamawiam przez internet. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnnaL pisze:Dusia mech ma być w doniczce bardzo lużno położony, mojemu storczykowi taka kuracja pomogła. Mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda w doniczce i korzonki jakie puściła roślina. :D
mój miał w chwili kupienia mech bardzo ubity, ciężko go było wydostać i pewnie korzenie się uszkodziły przy wyciąganiu mchu, a potem uschły. w obecnym podłożu ma trochę tego mchu. mam nadzieję, że przeżyje. bellina puszcza korzonki, chciałabym, by puściła pędzik. codziennie do niej zaglądam, ale pędzika nie ma.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Aniu co prawda mi się nie przyda bo mam inne rozwiązanie, ale pomysł z orchidarium skrzynkowym Super, godny polecenia.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko dziękuję.
Dusia napisałam we wcześniejszym którymś poście, że włożyłam w samo spagnum lekko ułożone, dziś namaczałam tego storczyka i ma już 3 młode korzonki, więc ten sposób według mnie jest dobry. A Ty zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Aniu, pooglądałam twoje cudeńka i miałam z tego wiele radości.
A pomysłowość na południowe ostre słońce bardzo mi się podobała.
Też mam ten problem, bo mam tylko południowe okna.
Niestety nie mam balkonu, ale co kaktuso i storczykomaniak nie zrobi dla swoich ulubieńców. Moje zaokienne parapety od marca do października tętnią życiem. Pomysł z wysokimi barierkami był początkowo dla kota, ale szybko całość zaanektowały zielone skrzaty.
Cambrie stoją za oknem ocienione przez donicę z pelargoniami. Wszystkim, którzy nie mają balkonów gorąco polecam zaokienne ogródki.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetny pomysł z tą skrzyneczką za oknem 8) Moje storczyki też już wybierają się na wakacje.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

super pomysł :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu, super sprawa z orchidarium na balkon, ja też mam balkon po południowej stronie i główkuję co wymyślić, może poproszę M i mi zrobi coś takiego. ;:33

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie za pochwały mojego pomysłu i za odwiedziny.
;:80
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAK-Danusiu mam prośbę - czy możesz króciutko opisać jak wyglądają te skrzyneczki na parapecie za oknem, z czego zrobione i jak zamocowane :?: Ja chciałabym taką w kuchni ale nie bardzo mam pomysł jak to zrobić :?: Pozdrawiam
Początek mojej przygody.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Aniu napisałam do Ciebie e-mail, bo mi forum ostatnio coś szwankuje, mam problem żeby wejść.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Mireczko dziękuję.
Dusia napisałam we wcześniejszym którymś poście, że włożyłam w samo spagnum lekko ułożone, dziś namaczałam tego storczyka i ma już 3 młode korzonki, więc ten sposób według mnie jest dobry. A Ty zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam
wsadziłam tą lueddemanianę w mech. ale bardzo się boję, ze przez to zgnije, w końcu ten mech dłużej trzyma wilgoć niż kora. jak puści korzonki, przesadzę go z powrotem w korę zmieszaną z mchem. a on ma mieć sam mech w doniczce czy tylko na wierzchu, a pod spodem normalną korę?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu w doniczce na dno możesz włożyć troche styropianu jeśli masz, jeśli nie grube kawałki kory. Mech powinien być ułożony bardzo lużno, najlepiej wokół rośliny. ja zrobiłam w ten sposób- mech ułożyłam lużno a potem delikatnie palcami przysunęłam do rośliny. Jeśli tak zrobisz powinien szybko przesychać. Ja mam w małej 6 cm doniczce i wysycha co 2 dni, wtedy namaczam. Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja go też ułożyłam luźno. gdy go kupiłam, mech miał bardzo ciasno ubity, więc go przesadziłam, ale potracił korzonki. wczoraj po przesadzeniu w mech go lekko podlałam. na dnie dałam kilka grubszych kawałków kory.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tak go trzymaj, jak zobaczysz ,że mech wysycha namocz doniczkę na 10-15 minut i wyjmij. U mnie taki zabieg powtarza się co 2-3 dni, zależy też od temperatury otoczenia. Powodzenia, gdybyś miała wątpliwości pytaj. Mój ma po 5 tygodniach takiego traktowania ma 3 ładne korzonki. :lol:
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”