Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Ja wczoraj wsadziłem do ziemi pierwsze skiełkowane nasiona jalapeno, za około 2-3 tyg. sieje czeresionowe.
Proszę się częstować bo zostało tylko 8 słoików:
https://i.postimg.cc/hPpvWwxG/pap.jpg
§ 3.7...Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. :idea:/Iwona
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda smakowicie :D

Moje Carolinki wysiane tuż po świętach (oczywiście wcześniej podkiełkowane -ok 3tyg):
Obrazek
Ola
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Ola ładne Carolinki!
Ja dzisiaj dopiero do podkiełkowania wrzuciłem papryczki z gatunków bacatum i chinense. Kiedyś przed laty wysiałem na początku stycznia i stwierdziłem że to za wcześnie. No teraz trochę później, ale zanim trafią do ziemi to jeszcze pewnie z tydzień minie. Prąd coraz droższy więc lamp na razie nie chciałem włączać. A te papryczki co wyrosły w donicy kliwii to rosną i mają się dobrze. Część padła, a reszta się wyciągnęła.

Obrazek
AdamK-l pisze: 13 sty 2026, o 10:38 Zdecydowałem sie na Pepperoncini, bo właśnie nie chciałem żeby byla ostra :) Gdybym Jalapeno nie zerwał wcześniej to by stała się ostra :?
Gwoli ścisłości prezentuje co znaczy "peperoncini", bo co jakiś czas trafiają się osoby, które to określenie używają jako nazwy odmiany.
Jakby co to się nie czepiam tylko tak zwracam uwagę, bo może tak być, że ktoś będzie się sugerował, że to odmiana i za każdym razem kupi co innego.
Tak samo sprawa przedstawia się w przypadku określenia "aji". Np. Aji Amarillo, aji Cito. Aji to też określenie oznaczające paprykę chili. W języku keczua rdzennych mieszkańców Peru, Boliwii, Ekwadoru, Chile, Argentynie określenie "aji" oznacza: papryka lub chili.
Tak więc jak ktoś pisze papryka-chili-aji, to tak naprawdę powtarza to samo słowo.

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27

Post »

Podokładałam jeszcze więcej odmian do kiełkowania i krzyżówkę z gratisu - purple flash x tall m, tylko ciężko mówić o jakimkolwiek kiełkowaniu, jak na zewnątrz jest -17 i w domu zimno ;:223

Znalazłam zdjęcia purple flash - just bardzo ładna, ale czy ktoś kojarzy tą Tall M?
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

MustardOlive tu jest opis, od tego sprzedawcy brałaś? Kilka lat temu coś u niego wzięłam, ładnie kiełkowało, nasiona ok.
Regulamin § 4.8 /Karo
Nie ma wzmianki, które pokolenie, to chyba odmiana ustalona, jest zdjęcie, jak powinna wyglądać...
Anna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moritius jak miewają się Twoje zimowane papryki?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p

Post »

Anula, ja też. I nie wiem, czy to translator, czy wczesna godzina, czy co tam się zadziało :shock:

Krabik, tak, od nich. I nigdzie więcej nie ma ani słowa o tej krzyżówce, za to znalazłam kilka innych z Purple Flash. Wszystkie mają inne owoce niż ta, ale wyglądają ładnie. Może coś z tego będzie... Dlatego nie lubię gratisów w sklepach - zapłacę za to, co chcę, a reszta najczęściej mnie kompletnie nie interesuje. ;:222
Kilka lat temu coś u niego wzięłam, ładnie kiełkowało, nasiona ok.
O, to super! Trzymam kciuki, żeby ta jakość się utrzymała, bo już czekam na owoce ;:65
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Też kupiłam tam dwie krzyżówki i kiedy dokładnie się rozczytałam straciłam chęć na wysiew. :oops:
Chyba jednak wysieję, przynajmniej po 1 sztuce.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

U mnie też nie chciały kiełkować to postawiłem je na gorącym kaloryferze ale pod pojemnik z nasionami położyłem dwie książki żeby się nie przegrzały. Efekt taki że po jednej nocy połowa nasion ma kiełki. W sumie to już i tak szósty dzień nasionka się moczą.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Podkiełkowane nasiona 2 dni temu przełożone do doniczek. Lubię ten widok kiedy papryczki przebijają się przez ziemię. Za 2-3 dni pewnie wszystkie będą nad ziemią. .

Obrazek

Obrazek
Marek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Z ostrych wysiałam Del piquillo, Sugar rush stripey, Medusa, Thunder mountain londhorn i Numex twilight. Póki co kiełek puściła i poszła do ziemi jedna Sugar rush stripey. Ciekawa jestem czy da się zjeść na surowo bądź faszerowaną serkiem ;:306
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

To już kwestia indywidualna. Dla jednych jest ostra za mało, dla innych za bardzo.
Ja osobiście zjadam świeże z przyjemnością, moja lepsza połowa potrzebuje do niej np. kanapki, kolega zaś uważa że nie jest ostra wcale. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

A to dam radę ją zjeść, myslałam że bardziej ostra
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p

Post »

20.01 przerzuciłam wszystkie nasiona z namaczania do dilerek, z tym, że leżały w zamkniętej folii, żebym nie musiała ich podlewać po kropli dwa razy dziennie. Ustawiłam je bezpośrednio na grzejniku w plastikowych rynienkach po chipsach, w pokoju temperatura oscyluje 19-21 stopni, to nie będzie im za gorąco.
Dzisiaj, dokładnie tydzień później, 10 podkiełkowanych nasion poszło już do piasku i na parapet :tan ruszyły aji strawberry drop, sugar rush stripey, piri piri, chiero roxa i ta nieszczęsna krzyżówka purple flash z tall m.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wild Brasil posiany gęsto bo miałem spleśniały nasiona ale i tak po 6 dniach z ziemi zaczyna wychodzić.

Obrazek

Peppadew 100%wschodów. W jednej siewce już pojawiają się liście właściwe.

Obrazek

Lanterna wykiełkowała 11/11 nasion. Jedna siewka odbiega od pozostałych bo ma jaśniejsze liścienie i fioletową nogę. Albo coś się komuś pokrzyżowało, może samoistna mutacja albo po prostu zabłąkane nasionko trafiło nie tam gdzie trzeba.
Obrazek
Obrazek
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”