Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
-
Farmer1111
- 100p

- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Mam zaszczepioną krótkonóżke królewską czy ktoś posiada może jabuszka tej odmiany
-
marek69
- 200p

- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałem od znajomego trzy młode drzewka z koronką, ale brakuje mi miejsca na ich posadzenie w prawidłowym rozstawie. Czy można z nich na wiosnę pobrać zrazy i zaszczepić na jabłoniach już rosnacy od kilku lat?
Pozdrawiam Jarek
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Wg. mnie to tracisz, stracisz czas. Jak możesz wymagać od drzewa przyjęcia szczepu gdy metabolizm ustaje?
Skąd weźmie drzewo składniki i siłę na wytworzenie tkanki zrostu? To jest nielogiczne.O tej porze się nie szczepi.
Jak Ci zależy na zrazie, owiń to szczelnie folią (sterylną!) i wsadź do lodówki, ale nie na półkę gzie jest 12 stopni tylko do najzimniejszej strefy. Najkorzystniej by było 0-1 stopień.Aby tylko nie zamarzło. I czekaj z tym zrazem do wiosny. Teraz drzewa wchodzą w fazę spoczynkową, jak zaszczepisz to raczej to szczepienie wyschnie a w przypadku ciepłej zimy zagrzybieje. Na pewno się nie zrośnie.
Teraz soki drzewa płyną w kierunku bryły korzeniowej, na wiosne jest odwrotnie i nawet w przypadku jeszcze braku liści już drzewo "żyje" i tkanki się tworzą.Dlatego się szczepi, tnie mocno na wiosn,ę bo rany się szybko regenerują.
Te liści co widzisz teraz na drzewach to już w zasadzie mumie liści, tylko wyglądają ale już zasychają. Pierwszy porządny przymrozek i trochę wiatru a te liści zmienią kolor i opadną.
Witam, jestem Adam.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyszłam pochwalić się udanymi szczepieniami wiosennymi, a przy okazji chcę pokazać, jakie są różnice we wzroście zrazów przy różnym miejscu wszczepienia.
Wreszcie udało mi się sfotografować efekty wiosennych szczepień. Prawie wszystko się przyjęło, choć jedna z przesyłek ze zrazami szła prawie 2 tygodnie. Przyjęły się wszystkie odmiany i w sumie tylko 1 zraz wypadł
To, ile urosły naszczepione odmiany, zależy od miejsca szczepienia i konkurencji ze strony sąsiednich pędów.
Jak zetnie się całe drzewko (młode!) i założy 1 zraz na pień, to w ciągu sezonu potrafi dać drzewko o wyglądzie dwulatka.
Natomiast, jak się szczepi w boczną gałąź i zraz musi konkurować o soki z resztą korony drzewka, to nie ma szans na bujny rozrost.
Wszystkie poniższe szczepienia, to tegoroczne przeszczepy młodych drzewek (wiosną miały 2 lata, teraz trzeba im już liczyć 3 lata) różnych odmian, ale na podkładkach M26.
Discovery bardzo ładnie się zrosły oba zrazy, a ten drugi zbudował nawet zaczątek korony, bo nie zostawiłam innych gałązek na pieńku
Oba szczepione przez stosowanie z nacięciem.
Tu w przewodnik powyżej I piętra
To drzewko zostało złamane i wybiła podkładka M26, więc wszczepiłam w młody pieniek.

Rosette też zbudowała ładną koronkę
Szczepiona przez stosowanie z nacięciem. To też było złamane rok wcześniej, więc trzeba było zaszczepić.

Freedom jakoś niefortunnie wszczepiłam w krzywy pieniek. Będzie krzywulec
Przytnę go wiosną, żeby korona się rozgałęziła na odpowiedniej wysokości. Szczepienie za korę - tzw. kożuchówka, które stosuje się w przypadku dużej różnicy w grubości podkładki i zrazu.

Witos też będzie krzywy
- wytnę 1 przewodnik, a drugi przytnę na rozgałęzienie.
Stosowanie z nacięciem.

Novamac - przyjął się tylko 1 zraz, ale mamy to!
Szczepione za korę.

Topaz szczepiłam na bocznej gałęzi, żeby był dodatkowy zapylacz do Rubinoli. Od razu widać różnicę we wzroście i rozbudowie gałęzi. Miał ostrą konkurencję w postaci całego drzewa, ale przyjął się
Szczepienie za korę w boczną gałąź nisko w koronie

Tramletts Bitter - przeszczepione 2 drzewka
Stosowanie z nacięciem - w przewodnik powyżej I piętra

Za korę w pieniek po wycięciu całej koronki drzewka

Medaille d'Or założone 4 zrazy na 1 drzewku
Wszystkie zrazy wszczepione za korę.

P.S. Niektóre etykiety wypisane z błędami, ale tak to jest, jak się pisze w polu i z pamięci
Wreszcie udało mi się sfotografować efekty wiosennych szczepień. Prawie wszystko się przyjęło, choć jedna z przesyłek ze zrazami szła prawie 2 tygodnie. Przyjęły się wszystkie odmiany i w sumie tylko 1 zraz wypadł
To, ile urosły naszczepione odmiany, zależy od miejsca szczepienia i konkurencji ze strony sąsiednich pędów.
Jak zetnie się całe drzewko (młode!) i założy 1 zraz na pień, to w ciągu sezonu potrafi dać drzewko o wyglądzie dwulatka.
Natomiast, jak się szczepi w boczną gałąź i zraz musi konkurować o soki z resztą korony drzewka, to nie ma szans na bujny rozrost.
Wszystkie poniższe szczepienia, to tegoroczne przeszczepy młodych drzewek (wiosną miały 2 lata, teraz trzeba im już liczyć 3 lata) różnych odmian, ale na podkładkach M26.
Discovery bardzo ładnie się zrosły oba zrazy, a ten drugi zbudował nawet zaczątek korony, bo nie zostawiłam innych gałązek na pieńku
Tu w przewodnik powyżej I piętra
To drzewko zostało złamane i wybiła podkładka M26, więc wszczepiłam w młody pieniek.

Rosette też zbudowała ładną koronkę

Freedom jakoś niefortunnie wszczepiłam w krzywy pieniek. Będzie krzywulec

Witos też będzie krzywy
Stosowanie z nacięciem.

Novamac - przyjął się tylko 1 zraz, ale mamy to!
Szczepione za korę.

Topaz szczepiłam na bocznej gałęzi, żeby był dodatkowy zapylacz do Rubinoli. Od razu widać różnicę we wzroście i rozbudowie gałęzi. Miał ostrą konkurencję w postaci całego drzewa, ale przyjął się
Szczepienie za korę w boczną gałąź nisko w koronie

Tramletts Bitter - przeszczepione 2 drzewka
Stosowanie z nacięciem - w przewodnik powyżej I piętra

Za korę w pieniek po wycięciu całej koronki drzewka

Medaille d'Or założone 4 zrazy na 1 drzewku
Wszystkie zrazy wszczepione za korę.

P.S. Niektóre etykiety wypisane z błędami, ale tak to jest, jak się pisze w polu i z pamięci
- FreGo

Bardzo ładnie poszczepione.
Gratulacje, chyba jedne z ładniejszych szczepień i fotodokumentacji w tym roku jakie widziałem.
Tak trzymaj!

Gratulacje, chyba jedne z ładniejszych szczepień i fotodokumentacji w tym roku jakie widziałem.
Tak trzymaj!
Witam, jestem Adam.
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Wiem że do szczepień jeszcze trochę czasu ale czy ktoś z was ma może oliwkę białą i mógłby podzielić się zrazem. W bolestraszycach brak.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
bociankrasna To raczej nie jest rzadka odmiana, ale jeśli nie znajdziesz w sąsiedztwie, podeślę
Hmm, po sprawdzeniu okazało się, że u mnie oliwka żółta, papierówka... Zasugerowałam się białym kolorem owoców.
Anna
Oliwka biała to nie to samo co oliwka żółta (papierówka), ta pierwsza to jedna z najstarszych odmian, niektóre źródła podają że jest z IX wieku.
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Dlatego tutaj pytam bo nie jest łatwo z dostępnością. Sprawdzę jeszcze w Powsinie. Owoce smaczne a co ważne wcześniejsze od papierówki.
-
GieKa
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 4 maja 2012, o 20:37
Kupiłem podkładki M26 i są opisane jako silnie rosnące. A praktycznie wszędzie w internecie są opisywane jako półkarłowe. Są jakieś 2 rodzaje M26?
- FreGo

Jest jedno M26.
Ale wyraźnie mylisz pojęcia. Silny wzrost nie oznacza rozmiaru drzewa.
Silny wzrost określa dynamikę rozrostu rośliny.Nie zmienia to jednak jej cech i ostatecznie roślina osiągnie rozmiar półkarłowy (3,5-4,5m wysokości).Po prostu osiągnie te gabaryty szybciej, zgodnie z dynamiką.
Ale wyraźnie mylisz pojęcia. Silny wzrost nie oznacza rozmiaru drzewa.
Silny wzrost określa dynamikę rozrostu rośliny.Nie zmienia to jednak jej cech i ostatecznie roślina osiągnie rozmiar półkarłowy (3,5-4,5m wysokości).Po prostu osiągnie te gabaryty szybciej, zgodnie z dynamiką.
Witam, jestem Adam.
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
FreGo u mnie w stopce jest porównanie siły drzew rosnących na danych podkładkach. M26 jest podkładką pół karłową, osiąga połowę rozmiarów drzewa szczepionego na siewce. Dajmy na to jabłoń na antonówce po 60 latach będzie miała ponad 8 m wysokości i taką samą średnicę, ta na M26 powinna po tym samym okresie mieć połowę z tego, o ile będzie jeszcze żyła.
- FreGo

Zupełnie nie rozumiem po co mi to piszesz??
Zanim napisałem posta sprawdziłem w sieci pewne rzeczy. Poza tym napisałeś dokładnie to, co ja tylko innymi słowami. Wylicz sobie sam z tych Twoich 8m średnicy połowa to 4m, to jest wartość średnia z przedziału jaki podałem, czyli 3.5-4.5m, te 4m to jest dokładnie środek przedziału.
Nadal jednak nie wiem co chciałeś mi przekazać swoim postem.
Zanim napisałem posta sprawdziłem w sieci pewne rzeczy. Poza tym napisałeś dokładnie to, co ja tylko innymi słowami. Wylicz sobie sam z tych Twoich 8m średnicy połowa to 4m, to jest wartość średnia z przedziału jaki podałem, czyli 3.5-4.5m, te 4m to jest dokładnie środek przedziału.
Nadal jednak nie wiem co chciałeś mi przekazać swoim postem.
Witam, jestem Adam.
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ale zrobiłem błąd
, chodziło mi o GieKa przepraszam najmocniej. Poprzedniego edytować już nie mogę