Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
-
Farmer1111
- 100p

- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4
Mam zaszczepioną krótkonóżke królewską czy ktoś posiada może jabuszka tej odmiany
-
marek69
- 200p

- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałem od znajomego trzy młode drzewka z koronką, ale brakuje mi miejsca na ich posadzenie w prawidłowym rozstawie. Czy można z nich na wiosnę pobrać zrazy i zaszczepić na jabłoniach już rosnacy od kilku lat?
Pozdrawiam Jarek
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Wg. mnie to tracisz, stracisz czas. Jak możesz wymagać od drzewa przyjęcia szczepu gdy metabolizm ustaje?
Skąd weźmie drzewo składniki i siłę na wytworzenie tkanki zrostu? To jest nielogiczne.O tej porze się nie szczepi.
Jak Ci zależy na zrazie, owiń to szczelnie folią (sterylną!) i wsadź do lodówki, ale nie na półkę gzie jest 12 stopni tylko do najzimniejszej strefy. Najkorzystniej by było 0-1 stopień.Aby tylko nie zamarzło. I czekaj z tym zrazem do wiosny. Teraz drzewa wchodzą w fazę spoczynkową, jak zaszczepisz to raczej to szczepienie wyschnie a w przypadku ciepłej zimy zagrzybieje. Na pewno się nie zrośnie.
Teraz soki drzewa płyną w kierunku bryły korzeniowej, na wiosne jest odwrotnie i nawet w przypadku jeszcze braku liści już drzewo "żyje" i tkanki się tworzą.Dlatego się szczepi, tnie mocno na wiosn,ę bo rany się szybko regenerują.
Te liści co widzisz teraz na drzewach to już w zasadzie mumie liści, tylko wyglądają ale już zasychają. Pierwszy porządny przymrozek i trochę wiatru a te liści zmienią kolor i opadną.
Witam, jestem Adam.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyszłam pochwalić się udanymi szczepieniami wiosennymi, a przy okazji chcę pokazać, jakie są różnice we wzroście zrazów przy różnym miejscu wszczepienia.
Wreszcie udało mi się sfotografować efekty wiosennych szczepień. Prawie wszystko się przyjęło, choć jedna z przesyłek ze zrazami szła prawie 2 tygodnie. Przyjęły się wszystkie odmiany i w sumie tylko 1 zraz wypadł
To, ile urosły naszczepione odmiany, zależy od miejsca szczepienia i konkurencji ze strony sąsiednich pędów.
Jak zetnie się całe drzewko (młode!) i założy 1 zraz na pień, to w ciągu sezonu potrafi dać drzewko o wyglądzie dwulatka.
Natomiast, jak się szczepi w boczną gałąź i zraz musi konkurować o soki z resztą korony drzewka, to nie ma szans na bujny rozrost.
Wszystkie poniższe szczepienia, to tegoroczne przeszczepy młodych drzewek (wiosną miały 2 lata, teraz trzeba im już liczyć 3 lata) różnych odmian, ale na podkładkach M26.
Discovery bardzo ładnie się zrosły oba zrazy, a ten drugi zbudował nawet zaczątek korony, bo nie zostawiłam innych gałązek na pieńku
Oba szczepione przez stosowanie z nacięciem.
Tu w przewodnik powyżej I piętra
To drzewko zostało złamane i wybiła podkładka M26, więc wszczepiłam w młody pieniek.

Rosette też zbudowała ładną koronkę
Szczepiona przez stosowanie z nacięciem. To też było złamane rok wcześniej, więc trzeba było zaszczepić.

Freedom jakoś niefortunnie wszczepiłam w krzywy pieniek. Będzie krzywulec
Przytnę go wiosną, żeby korona się rozgałęziła na odpowiedniej wysokości. Szczepienie za korę - tzw. kożuchówka, które stosuje się w przypadku dużej różnicy w grubości podkładki i zrazu.

Witos też będzie krzywy
- wytnę 1 przewodnik, a drugi przytnę na rozgałęzienie.
Stosowanie z nacięciem.

Novamac - przyjął się tylko 1 zraz, ale mamy to!
Szczepione za korę.

Topaz szczepiłam na bocznej gałęzi, żeby był dodatkowy zapylacz do Rubinoli. Od razu widać różnicę we wzroście i rozbudowie gałęzi. Miał ostrą konkurencję w postaci całego drzewa, ale przyjął się
Szczepienie za korę w boczną gałąź nisko w koronie

Tramletts Bitter - przeszczepione 2 drzewka
Stosowanie z nacięciem - w przewodnik powyżej I piętra

Za korę w pieniek po wycięciu całej koronki drzewka

Medaille d'Or założone 4 zrazy na 1 drzewku
Wszystkie zrazy wszczepione za korę.

P.S. Niektóre etykiety wypisane z błędami, ale tak to jest, jak się pisze w polu i z pamięci
Wreszcie udało mi się sfotografować efekty wiosennych szczepień. Prawie wszystko się przyjęło, choć jedna z przesyłek ze zrazami szła prawie 2 tygodnie. Przyjęły się wszystkie odmiany i w sumie tylko 1 zraz wypadł
To, ile urosły naszczepione odmiany, zależy od miejsca szczepienia i konkurencji ze strony sąsiednich pędów.
Jak zetnie się całe drzewko (młode!) i założy 1 zraz na pień, to w ciągu sezonu potrafi dać drzewko o wyglądzie dwulatka.
Natomiast, jak się szczepi w boczną gałąź i zraz musi konkurować o soki z resztą korony drzewka, to nie ma szans na bujny rozrost.
Wszystkie poniższe szczepienia, to tegoroczne przeszczepy młodych drzewek (wiosną miały 2 lata, teraz trzeba im już liczyć 3 lata) różnych odmian, ale na podkładkach M26.
Discovery bardzo ładnie się zrosły oba zrazy, a ten drugi zbudował nawet zaczątek korony, bo nie zostawiłam innych gałązek na pieńku
Tu w przewodnik powyżej I piętra
To drzewko zostało złamane i wybiła podkładka M26, więc wszczepiłam w młody pieniek.

Rosette też zbudowała ładną koronkę

Freedom jakoś niefortunnie wszczepiłam w krzywy pieniek. Będzie krzywulec

Witos też będzie krzywy
Stosowanie z nacięciem.

Novamac - przyjął się tylko 1 zraz, ale mamy to!
Szczepione za korę.

Topaz szczepiłam na bocznej gałęzi, żeby był dodatkowy zapylacz do Rubinoli. Od razu widać różnicę we wzroście i rozbudowie gałęzi. Miał ostrą konkurencję w postaci całego drzewa, ale przyjął się
Szczepienie za korę w boczną gałąź nisko w koronie

Tramletts Bitter - przeszczepione 2 drzewka
Stosowanie z nacięciem - w przewodnik powyżej I piętra

Za korę w pieniek po wycięciu całej koronki drzewka

Medaille d'Or założone 4 zrazy na 1 drzewku
Wszystkie zrazy wszczepione za korę.

P.S. Niektóre etykiety wypisane z błędami, ale tak to jest, jak się pisze w polu i z pamięci
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Bardzo ładnie poszczepione.
Gratulacje, chyba jedne z ładniejszych szczepień i fotodokumentacji w tym roku jakie widziałem.
Tak trzymaj!

Gratulacje, chyba jedne z ładniejszych szczepień i fotodokumentacji w tym roku jakie widziałem.
Tak trzymaj!
Witam, jestem Adam.