Identyfikacja odmian jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Identyfikacja odmian jabłoni

Post »

Jonathan jest do jedzenia już prosto z drzewa we wrześniu, jak powisi dłużej to robi się lepszy, ale dostanie plamistości Joanathana.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Motyl2025
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2025, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jonathan jest do jedzenia już prosto z drzewa we wrześniu:
Kurcze ta jabłoń pasuje do Jonatana jakiegoś zimowego?,
Z całego sadu najbardziej obficie.Wydawało się że pierwsze będą dojrzałe. Przez czerwony kolor.
Jednak twarde bardzo długo, i przechowują się pancernie. Zielonawy miąższ na początku. Jednak Gwiazda ordzawiona jest charakterystyczna.
Zdjęcie z 10 września.
Obrazek

A 15 października już piankowy taki w moim rozumieniu jak papierówka :) Skłonność do plamistości jest na tle reszty drzew.
Przypuszczam że mam zaraz obok:
Grusza faworytka, Czerwoną piękną z Boskoop, Złotą Renetę, Renetę Coxa, Renetę Kanadyjską i coś bardzo pasuje do Idared.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jonathan ma kulistą koronę z cienkimi gałązkami, które mają tendencję do zwisania pod ciężarem owoców, jest wrażliwy na mączniaka, raki, mróz i ma charakterystyczne małe listki
Jonathan z roku 2022 w maju 2023
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Yannik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2024, o 15:23

Post »

Ja natomiast dowiedziałem się że odmiany które próbowałem zidentyfikować mogą pochodzić z jakiegoś instytutu i były szczepione z potencjalnych odmian.
MoniaT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2024, o 20:50

Post »

A to co może być? Drzewko nabyte w ramach zakupu kilku odmian (Kosztela, Kronselska, Malinowa, Szara Reneta, Papierówka), teoretycznie mogły zostać pomieszane etykietki przed wysyłką (póki co tylko Papierówka się zgadza), ale mogło też zostać wysłane w ogóle co innego (np. brzoskwinia okazała się nektarynką itp.), więc scenariusz z pomylonymi karteczkami to tak sceptycznie. Ta konkretna jabłoń miała akurat być Kosztelą.

W tym roku owocowała pierwszy raz (3 lata), pierwsze jabłka zaczęły gnić i być zjadane przez szerszenie na początku września, ale nadal były wtedy jeszcze zielone i dość twarde, te które osłoniłam woreczkami wisiały sobie dalej do początku października, kiedy zrobiły się bardziej żółte (z czerwonymi plamkami po nasłonecznionej stronie) i zostały zerwane (same nie opadały). W momencie zbioru nadal były dość twarde, w smaku słodko-kwaśne (z przewagą kwaśnego), miąższ lekko kruchy i dość soczysty. Potem poleżały jeszcze miesiąc, do początku listopada. Przez ten czas całkiem już zżółkły i się pomarszczyły, w smaku nabrały słodyczy (która zaczęła już przeważać, ale nie tak mdło-słodko, bo delikatny kwasek pozostał wyczuwalny) i takiego wyraźnego, jakby nieco gruszkowego aromatu. Miąższ zrobił się już tylko średnio soczysty przez co może wydawał się nieco gumowaty, nie brązowieje jakoś szybko. Możliwe, że jeszcze trochę by poleżały (ale że były trochę pouszkadzane to nie chciałam już czekać aż w tych miejscach zaczną pleśnieć), przechowywane były przez ten czas w kuchni na parapecie, z pomidorami. Przekrój jak na zdjęciach, w żadnym z owoców nie było prawidłowo wykształconych nasion - albo jakieś pojedyncze, ale wcale (a odmian jabłoni w koło mnóstwo) - jakiś triploid, czy kwestia wczesnego wieku (pierwsze owocowanie z samymi małymi i niewydarzonymi jabłuszkami), bądź przymrozków trakcie kwitnienia? Siła wzrostu drzewka wydaje się duża na tle innych jabłoni na tej samej podkładce (A2) - zakładając, że podkładki to też nie loteria u tego sprzedawcy... :roll:

Obrazek
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Strasznie duzo parcha złapała, wygląda trochę jak kalvilla biała https://jablonie.bolestraszyce.com.pl/k ... ala-zimowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”