Kolorowo owocowo 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo 2

Post »

Gratuluję udanych szczepień :D
Moje równie udane.
Pamiętaj, że Sweet Dumpling jest jadalna i jest słodka w smaku. :)
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczepiliśmy z mężem w tym roku jabłonie i całkiem przyzwoicie się szczepienia przyjęły. Kiedy zdejmujesz opaski?
Hanna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Cieszę się że Wam też się udały szczepienia. ;:63
Haniu opaski już zdjęte, chyba że gdzieś przegapiona. Jutro będę sprawdzać bo będę zawieszać plastikowe znaczniki.
Gosiu pamiętam. ;:196 Dokupione w markecie też są jadalne, znalazłam nazwy w sieci.

Carnival F1
Obrazek

Phantomita F1
Obrazek

Białej nie znalazłam, szkoda tylko że to odmiany mieszańcowe.

A to ze Sweet Dumpling, tą największą to będę próbować w najbliższym czasie.

Obrazek

Delice F1, 3 sztuki. Też jedną przeznaczę na degustację.

Obrazek

I kolekcja się poszerza. :D

Obrazek

Złożyłam zamówienie w moim ulubionym sklepie gdyż potrzebuję środka przeciw chorobom grzybowym na truskawki, Signum. Widzę że mi się mocno rozwinęła biała plamistość liści .
Przy okazji wzięłam trochę nasion innych dyń ozdobnych, ;:224 tak mi się spodobały. ;:oj Jak przyjdzie zamuwienie to pokażę jakie. A jeszcze z racji tego że zarobiłam trochę kasy na pomidorach, postanowiłam przeznaczyć je na nawadnianie kropelkowe. W tym sklepie są takie po 15 metrów długości przewody nawadniające, na razie wzięłam 2 sztuki. Zobaczę jak to wygląda i czy dobrze funkcjonuje. Jak będzie mi odpowiadać to będę zamawiać kolejne. Do następnego sezonu skompletuję nawadnianie na cały warzywnik i może na truskawki. ;:215
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Kasia , nawadnianie kropelkowe to dobra inwestycja na działce ;:215 Ja jestem z niej bardzo zadowolona. Odkręcam kraniki, woda sobie leci kropelkami ,a zajmuję się inną pracą i kręgosłup się nie nadwyręża .....A Ty, przy swoim areale ,no to jak znalazł.
Polecam ;:3 ;:173
Śliczne ozdobne dynie ;:3
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej :wit
Przyszła paczka, ;:138
Nasiona dyni ozdobnej.
To dopiero będzie szał. :D
Obrazek

I przewody do nawadniania.
Rozłożyłam jeden żeby przetestować w pomidorach których już praktycznie nie ma. ;:306 Na długość jest idealny jak z pod igły. ;:306
Obrazek

Przełożyłam go pod paprykę, tam się bardziej przyda.

Obrazek

A propo papryki, zerwałam wczoraj sporo nawet się nie spodziewałam takiego zbioru. Zrobiłam 13 litrowych słoików. I 8 butelek Kubusia z dyni, marchwi i jabłek. Pyszny soczek. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Loran
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najpyszniejsza w smaku jest Loran.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Blot jest piękna ;:oj ;:173 ;:3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wszystkie są piękne!
Brakuje tylko niebieskiej i można tęczę z nich układać :D
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeczywiście wszystkie piękne i za rok do powtórki, Blot jest piękna i słodziutka ale ma za cienkie ścianki , niewiele grubsze niż Palermo i do słoików w occie się nie bardzo nadaje. Wsadziłam ale ... Palermo muszę inaczej wykorzystać, jeszcze nie wiem jak, może zrobić sałatki z cukinii i cebuli i do niej dodać pokrojoną drobno.

Obrazek

Krzyżówki paprykowe Kamila, też ładne, szczególnie jedna mi się podoba.
Owoce ma na początku zielone potem zmienia na fioletowe a na koniec na czerwone. I na krzaczku są jednocześnie papryczki w trzech kolorach, wygląda to odjazdowo i bardzo dekoracyjnie. Owoce są ostre w smaku ale nie zbyt mocno, można je obierać gołymi rękami i skóra nie piecze. Ale do oczu lepiej potem nie wsadzać palca. :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Kasiu -papryczki iście piękne masz ;:138 Wykorzystaj cienkościenne do sosów jako bazę do pizzy, sosów do pulpetów, mięs, zup itp. Ja tak łącze cukinie pomidor papryczki; dynia pomidor papryczki; kukurydza papryczki itp. Zblendowane pasteryzuję lub mrożę. Są też jako dodatek do sałatek z zielonych pomidorów konserwowych. Z ostrych nasionka zasusz z odrobiną skórki a potem zmiel, są super dodatkiem do potraw. Oprócz delikatnej ostrości nie dominuje tak jak czarny pieprz. Spróbuj :D
Papryka zmielona ostra :D
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola dzięki za podpowiedzi, ładnie wygląda ta mielona papryka. ;:333
Muszę się głęboko zastanowić co robić bo piwnica pęka w szwach od słoików z przetworami, sosami, sałatkami, przecierami, sokami, dżemami itp.
Najbardziej u mnie idzie papryka w occie i sałatki z dodatkiem papryki.
Na razie nie mam czasu robić przetwory bo mam prawie codziennie kopanie ziemniaków. Zebrałam resztę papryki z powodu nocnych przymrozków. Może dojrzeje bardziej jak poleży kilka dni.

Obrazek

Ostra Furilla
Obrazek

Papryczki Pkam1 f2

Obrazek

Zebrałam też dynie.

Obrazek

Lunga Di Napoli

Obrazek
Obie po 6 kg.

Delicata, ozdobna.

Obrazek

Olga, 5 i 6kg.

Obrazek

Pink Banana Jumbo, 4 kg.
Obrazek

Marina Di Chioggia, 4,5 kg.

Obrazek

Dwie makaronowe, Warszawska i Vegetable Spaghetti.
Obrazek

Rodzinka Sweet Dumpling.
Obrazek

Od lewej, Delice F1, Amoro F1, Sweet Dumpling skrzyżowana, Tromboncino D'Albenga i w środku Vegetable Spaghetti.
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Kasiu ;:138 ;:138 ;:215 ;:215 ;:180 ;:180 Piękne papryki kolorowe,rozmaite ,dynie tak samo :heja ;:215 super.Co ty z tą ilością dyni zrobisz wszystko na przerobienie czy jakieś zwierzątka skorzystają?Napracujesz się bardzo ale ten efekt jest niesamowity,wielkie brawa miło patrzeć na takie plony,pozdrawiam serdecznie. ;:196
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Kasia zrobisz po kolei charakterystykę moich mieszańców? Asia wyselekcjonowała fajny typ :wit
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola uwielbiam zupę z dyni, ciasto upiekłam z dynią, bardzo smaczne, robiłam soczki Kubusie z dynią, piekłam z boczkiem , nic się nie zmarnuje ;:215 .
Kurkom to cukinię czasem rzucę jak już widzę że się starzeje, więdnie albo zaczyna gnić.

Kamil z wielką chęcią, ale uprzedzam że jeszcze nie znam smaku wszystkich, zerwałam, położyłam i czekam aż dojrzeją. Planuję robić sałatkę w słoikach z cukinii, cebuli i papryki i wykorzystać do niej właśnie te ostre i te z cienką ścianką Blot i Palermo.
Tak wyglądają w tej chwili, z dnia na dzień zmieniają barwę.

Obrazek

Pierwsza od prawej, wszystkie owoce miała małe i fioletowe. Smaku nie znam, czekam aż dojrzeje, już się przebarwia.

Tak wyglądała na krzaku.
Obrazek

Druga miała zielone owoce, które przebarwiały się na czerwono. Tej też jeszcze nie próbowałam.

Obrazek

Obrazek

Trzecia , owoce zielone przebarwiały się na fioletowo a potem na czerwono. Albo na odwrót najpierw fioletowe a potem zielone, nie pamiętam już. W efekcie na krzewie było jednocześnie 3 kolory. Piękny był, to mój ulubiony. Smak ostry ale nie mocno.
Obrazek

Obrazek

Czwarty miał żółte owoce, zaczęły się przebarwiać na pomarańcz, smak słodki.

Obrazek

Obrazek

Piąty miał fioletowe , dość duże, największe owoce, przebarwiają się na bordo. Smak słodki.

Obrazek

To te krzywe w środku.
Obrazek

I szósty był najplenniejszy ale owoce same zielone. I takie do tej pory nic się nie zmienia.

Obrazek

Pochwalę się jeszcze , doszło moje zamówienie, 6 linii kroplujących.
Rozmawiałam dzisiaj z jedną znajomą która zrobiła sobie nawadnianie kropelkowe w ogrodzie i jest bardzo zadowolona z plonów. Ona kupowała takie zwykłe szlauchy z dziurkami. Nie wyobrażam sobie jak je teraz pozbierać na zimę gdy każdy miał po 100 metrów.
Szlauch się załamuje, skręca, jest ciężki i dużo zajmuje miejsca. Moje linie są jak dla mnie o wiele wygodniejsze.
Zkręciłam ,drutem związałam i można wnieść na strych.

Obrazek

Obrazek

I sporo kwiatowych nasion kupiłam, też choruję na umyśle chyba bo mam nawet takie co jeszcze nie wysiałam a już wyszły z terminu. ;:14

Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia ale z Ciebie tytan pracy. Zbiory są oszałamiające, pięknie to wszystko wygląda ;:138
Papryki w tak wielu kolorach i fasonach, czy Ty je uprawiasz w szklarni czy na polu.
Miałam u siebie z 4 krzaczki ale nie chciały rosnąć a jedna z nich dopiero teraz kwiatki puściła.
Możesz dać wskazówkę krótką jak dopracować się tak obfitych zbiorów papryki. Sama dopiero raczkuję we własnej hodowli warzyw.
Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wit
Ten rok nie był łaskawy dla papryk. Ja miałam je tylko w gruncie. Tunel mam zbyt mały żeby wszystko pomieścić.
Papryka lubi ciepło, dużo pić i duźo jeść. Robię gnojówki z roślin i obornika i podlewam. Najlepiej raz w tygodniu ale mi czasem żadziej się zdarzało. Samą wodą oczywiście częściej, tak żeby nie dopuścić do przesuszenia podłoża.
Miłego wieczoru Kasiu i powodzenia w uprawach. ;:3

Kamil kroiłam i degustowałam papryczki Pkam1 .
Pierwsza, fioletowa zbyt mocno niedojrzała. Odpada z dalszej uprawy, nasiona nie były dojrzałe.

Obrazek

Druga ,zielona przebarwia się na czerwono. Lekko ostra, coś w stylu jak była w F1. Nasiona zebrane do dalszej uprawy.

Obrazek

Obrazek

Trzecia, przyjrzałam się dobrze i najpierw jest fioletowa, potem przebarwia się na zielono a z zielonego na czerwono. Dość ostra ale nie przesadnie, ręce trochę piekły od obierania. Nasionka zebrane.

Obrazek

Czwarta żółto pomarańczowa, całkowicie słodka bez nuty ostrości.
Nasionka zebrane.

Obrazek

Piąta, fioletowa przebarwia się na czarny a potem na bordowy. Słodka z nutą ostrości którą się czuje jak się ją przeżuje, bardzo lekka ta nuta. ;:oj
Nasionka zebrane.

Obrazek

Szósta ,same zielone niedojrzałe owoce, wypadają z uprawy. Nie było z czego pobrać nasion. Smak trawiasty bez ostrości.

Taki mały krzaczek wykopałam do doniczki, ciekawe czy będzie coś z tego, zdążył tylko taki mały owoc zawiązać.
Obrazek

Obrazek
Przeniosłam go na razie do tunelu.

Wykombinowałam też miejsce stałe i posadziłam Pigwojabłoń naszczepioną na pigwie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”