Pelasia pisze: ↑14 sty 2025, o 20:29
Papryki nie mają zdolności wytwarzania korzeni na łodygach, które są posadzone głębiej niż rosły wcześniej.
To nie jest prawda. Papryka posadzona głębiej i zasypana ziemią tez wypuści z łodygi nowe korzenie. Nie tak łatwo i szybko jak np pomidor czy bataty, ale jak najbardziej wypuszcza nowe korzenie z łodygi. Ja dokładnie tak zrobiłem - siewki posadziłem bardzo głęboko i teraz (po miesiącu) widzę na łodygach nowe korzenie tuż pod powierzchnią ziemi. A były zasypane na kilka cm. Można w miarę gdy rośnie po trochu dosypywać ziemi do doniczki, z części niezdrewniałej dość łatwo wypuszcza nowe korzenie. Tylko trzeba to przewidzieć i na początku nasypać mniej ziemi w doniczkę.
Można też rozmnażać paprykę przez ukorzenianie obciętych gałęzi. Powinna wypuścić korzenie w wodzie, chociaż trwa to dość długo - na tyle długo, że szybciej będzie wyhodować nową z nasiona (zanim gałązka wypuści korzenie, to nasiono już zdąży wykiełkować i dogonić wielkością tę gałązkę w wodzie). Ale jeśli nie mamy nasion, to jest to również możliwe.