Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.

Post »

Jak na razie to nie widzę paków kwiatowych, no ale jeszcze się dobrze nie rozwinely. :?:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobno na rdzę gruszy są środki naturalne że skrzypu itd. Próbowałam różnych wywiadów, gnojówek i cudów, pomaga trochę ale jednak mnie grusze wprowadziły z równowagi i ostatecznie na obydwu działkach je sciełam.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Ja zrazy Cukrówki dostałam od Darka,więc to będą te same jabłka.Słodkie ale miąższ trochę za miękki,jak dla mnie... :wink:

Obrazek

Pozdrawiam.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli jest to Cukrówka Litewska z Lusowa, przynajmniej w tym przypadku nie jest to odmiana "chybił-trafił" jak w innych przypadkach z tej szkółki. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro pora na podlewanie..., tym razem winorośli. Najpierw pójdzie woda, potem nawóz (saletra wapniowa) pod korzeń, a potem znowu woda by dotarł do korzeni. Pojutrze poprawka , ale tylko z wody. Trochę się spóźniłem z tym nawozem (powinien być na przełomie marca i kwietnia albo nawet trochę wcześniej), ale nie chciałem azotem przyśpieszać wzrostu roślin. Za 3-4 tygodnie pójdzie nawóz wieloskładnikowy, najprawdopodobniej azofoska lub polifoska. :) Jak posadzę nowe sadzonki to wtedy będą one dostawały florovit więc i starszym egzemplarzom też się trochę dostanie. Po sadzonki miałem jechać koło 20 maja, ale teraz muszę czekać na rozluźnienie zakazu poruszania się więc nie wiadomo kiedy to nastąpi. :?:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nastąpiła korekta zamówienia na tegoroczne winorośle. Okazało się,że odmiany Armani, Fartowyj i Czarny Jastrząb będą dosteppne dopiero jesienią, W związku z tym,że chcę przywieźć i posadzić wszystkie odmiany razem tzn. po 20 maja jak tylko będzie można się przemieszczać to w ich miejsce mają być: Kleopatra, Getman i Sindi. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest szansa na to,że jednak odmiany winorosli Czarny Jastrząb i Fartowyj uda się w tym roku posadzić. Z Armanim będzie trudno,ale zobaczymy... . :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i mam "postojowe" bo zaczęło trochę padać i dzisiaj ma spaść (podobno) aż 5 mm deszczu co będzie największym opadem od lutego. Niestety od poniedziałku prognozy pokazują u mnie przez kilkanaście dni - 0 opadów i temperatury rzędu kilkunastu stopni z możliwościami kilku przymrozków w tym czasie. Jak nie urok to ... przemarsz wojsk, normalnie. :roll:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma.

Post »

Miało być 5 mm opadu 1 maja , a było niecałe 3 mm, ale dobre i to. Dzisiaj było aż 0 mmm a miało być aż 2 mm. Zobaczymy co jutro przyniesie..., żeby tylko nie 0. :roll:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i winorośl Century posadzona w docelowym miejscu. W dotychczasowej lokalizacji ( w gruncie wsadzona w lutym po dotarciu w ramach wymiany zrazów)) zaczęła już rozwijać paki (faza 3 BBCH) więc najwyższa już pora by ją wsadzić na miejsce stałe. :)
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

garom pisze:No dobra to teraz coś o poszukiwaniach w 2020 roku. Chciałbym dosadzić oprócz odmian, które zaszczepię jeszcze jabłonie: Bohemia i Rubin oraz grusze: Concord(e) i Isolda. Co do tych trzech pierwszych odmian to namierzyłem szkółkę, która je ma i jak rozpoczną sezon to mają mi sprawdzić czy będą one w sprzedaży (teraz wszystko mają zapakowane w chłodni). Schody zaczynają się z Isoldą bo tylko dwa sklepy internetowe ją wykazują na stanie, a ze sklepami w necie to rożnie bywa.... . Jeden z nich to s......pl, którego nie polecam bo jak mi przysłali w ubiegłym roku 9 odmian to tylko 6 się przyjęło (po ciężkiej walce) a pozostałe wcale nie wystartowały. Po prostu zasuszyli korzenie , w fazie między zapakowaniem a przekazaniem do kuriera minęło kilkanaście dni. :( Pozostaje mi ten drugi sklep, ale to jakiś z iglakami więc nie wiadomo czy ta ich Isolda to nie przypadkiem inna odmiana. Jeśli nie znajdę innego to chyba będę musiał zaryzykować... Bo o znalezieniu zrazów do szczepienia to raczej nie ma co marzyć. :)

Ja kupiłem w Gospodarstwo Szkółkarskie Ewa i Mirosław Kamińscy ubiegłej jesieni. Wysyłka kurierem. Ciekawe czy faktycznie to Isolda :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się Isoldę znaleźć niedaleko mnie, w szkółce Waleczek w woj.śląskim. W marcu została posadzona. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil, co prawda obiecałem w ubiegłym roku, ale potem mi umknęło więc teraz przedstawię po kolei zdjęcia moich czerech. Ze względów technicznych będą to 4 odcinki (mam możliwość zamieszczenia tylko jednego zdjęcia pod wiadomością). Najpierw czerecha, a raczej wiśnia Gubeńska ( nie mylić z czereśnią Gubińską). Czereśnię Gubińską też już mam od kilku tygodni. :)

Obrazek

Teraz kolej na czerechę Hortensję (niestety najwcześniej zakwitła więc kwiaty już nieco przechodzone). :wink:

Obrazek

Czerecha Kleparowska (wsadzona w ubiegłym roku wiosną).

Obrazek

I na koniec serialu czerecha Książęca.

Obrazek
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonka winorośli Einset Sedless rozmnożona metodą na szafie została wsadzona w miejsce docelowe, ciekawe czy da radę? Oczywiście została zabezpieczona za pomocą kaptura z agrowłókniny przed ogrodnikami i zośką, no ale zobaczymy... . :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

garom super zdjęcia. Kleparowska moim zdaniem ma trochę innej budowy kwiaty od pozostałych, nawiasem co to za śliwy tam za nią w tle? Oby ładnie zawiązały i żeby można było się chwalić później owocami.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”