Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.

Post »

No tak, już myślałem,że jestem przygotowany na wszelkie objawy niedoborów u roślin, a tu okazuje się,że na 1 winorosli ( odmiana Miodowa) mam objawy niedoboru magnezu. Niby żaden problem, ale w mojej "przydomowej apteczce" zawierającej (jak mi się wydawało) wszystkie niezbędne nawozy nie mam nawozu magnezowego w płynie. Oczywiście mam siarczan magnezu do podsypania, ale osobiście wolę w takich sytuacjach nawozy płynne, bo mogę go zastosować doglebowo albo w formie oprysku. Można też siarczan magnezu rozrobić samemu, ale wolę płynny bo łatwiej mi dozować odpowiednią ilość. :)
Dlatego zamówiony już został nawóz w płynie: Calfert Basic Magnez 5 litrów, dostawa w poniedziałek lub we wtorek.
Stosowanie (mnie tylko w przypadku niedoborów):
-truskawka, jabłoń, grusza,wiśnia, 6 razy w sezonie, 1-2 ml na 10 litrów wody;
-czereśnia, porzeczka, malina ,jeżyna, borówka, 8 razy w sezonie, 0,5-1 ml na 10 litrów wody.
Jak tylko przyjedzie pójdzie dawka doglebowa. :D
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Jak jest już mowa o dawnych jabłoniach,to chciałabym pochwalić starą,letnią odmianę Miodzianka.Zrazy dostałam od Ciebie Romku i choć dużo nie urosły to doczekałam się dwóch,małych owoców.Co do smaku to dla mnie super,twarde i słodkie!

Obrazek

Pozdrawiam.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to super , że Miodzianka jest w Twoim typie smakowym , tak sobie myślałem, że może Ci pod pasować. :wink: Jakby co to polecam się na przyszłość... . :) No i dziękuję za ładne zdjęcie. :D
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halo Houston, mamy problem..., na jednej gruszy (Szarenza) pojawiła mi się brązowa plamistość liści gruszy. :oops: No muszę ją czymś załatwić, podobno działają na nią środki na parcha więc jutro jest w planie oprysk Zato. Jak nie pomoże to potem pójdzie Switch . Trzeci środek to szpadel ale to dopiero po dwóch pierwszych. :wink:
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Masz może owoce na śliwie Amers?Jestem ciekaw jak one wyglądają
Kilka lat temu kupiłem podobno śliwę Amers, oraz Althanę.
Teraz po owocach widzę , że jedna to będzie Sliwa Stanleya, a ta druga jakieś małe
owoce ma mniejsze niż Węgierka. Szkoda straconego czasu, Szczególnie mi żal tej
która miała być jako Amers , a jest Stanleyem. Mam już dwudziestoletniego Stanleya.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amers ma duże owoce (tak koło 45-50 gram) jajowate ciemne, mój jeszcze nie nadaje się do konsumpcji. Niestety nie powala plennością, a wręcz przeciwnie jak na śliwkę to u mnie ma ich bardzo mało. :(
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zamówiłem 5 kg kwasku cytrynowego . :) Od ubiegłego roku stosuję go 2 razy w sezonie (lipiec, sierpień) pod borówki . Skończył mi się zapas roztworu pod podlewanie więc poszukałem wiekszej ilości bo dotychczas kupowałem detalicznie w sklepie spożywczym a to żaden interes. :( Pół kilograma (bo tyle potrzebowałem na roztwór) kosztowało kilkadziesiąt złoty. Teraz wraz z dostawą wyjdzie 53 zł i starczy mi na 10 sezonów. :D
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze względu na mało precyzyjne opisy w necie odmian winorośli potrzebna mi jest ściąga w zakresie określenia pory dojrzewania i wielkość jagód (zmodyfikowany podział w/g Władysława Deptuły).
(Ilość dni od początku rozwoju pąków do pełnej dojrzałości jagód) :
-odmiany ultra wczesne: 80-90 dni, 1800 ?1900 SAT;
-odmiany super wczesne: 90 ?100 dni, 1900 ?2000 SAT;
-odmiany bardzo wczesne: 100 ?115 dni , 2000 ?2200 SAT;
-odmiany wczesne: 115 ?130 dni, 2200 ?2500 SAT;
-odmiany średnie: 130 ?145 dni, 2500 ?2800 SAT;
-odmiany późne: 145 ?160 dni, 2800 ?3200 SAT;
-odmiany bardzo późne: 160 i więcej dni, powyżej 3200 SAT.
Podział jagód winorośli (średnica w mm, waga w gramach):
-małe: do 13 mm, do 1,5 g;
-średnie: 13 ?18 mm, 1,5 ?3 g;
-duże: 18 ?23 mm, 3,5 ?7 g;
-bardzo duże: 23-28 mm, 7 -16 g;
-ogromne powyżej 28 mm, powyżej 16 g.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz trochę historii poszukiwań starych odmian jabłoni ... . Spotkałem kiedyś w necie nazwę starej odmiany jabłoni - ANTOR. Udało mi się znaleźć kolegę kolekcjonera ( ukłony dla pana Damiana M. ;:180 ), który miał ją w swojej kolekcji, na zasadzie wymiany zrazów została u mnie zaszczepiona w ubiegłym roku. Jako kilkumiesięczna odmiana została posadzona w miejsce docelowe w kwietniu br. Przez moją nieuwagę nie usunąłem z niej kwiatu (był schowany pod kępką liści) i zawiązał się owoc. :) Pomimo iż sadzonka mała (tegoroczna susza) z ciekawości zostawiłem ten zawiązek. Piszę,że z ciekawości bo nigdzie w necie ani w pomologiach nie udało mi się znaleźć opisu takiej odmiany. Dlatego jak tylko dojrzał został od razu " pożarty" bym mógł coś o tej odmianie powiedzieć. Niestety nie zrobiłem zdjęcia, ale obiecuję,że w przyszłości jak ponownie zaowocuje fotka będzie zrobiona. Oto krótka charakterystyka tej odmiany : Antor -
jabłko dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia, kolor skórki zielonożółty bez żadnych widocznych rumieńców. Wielkość średnia, Miąższ jasny, zwięzły, średnio soczysty (z powodu suszy?), ale nie watowaty. Smak kwaskowato-słodki. :D
:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś pisaliśmy o nieszpułce, teraz wygląda ona tak:

Obrazek
,

jesienią pokażę owoce w środku. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i "procedura" drewnienia łozy winorośli została uruchomiona. :wink: Pod korzeń poszedł siarczan potasu (25-30 gram pod każdą sadzonkę w promieniu kilkudziesięciu centymetrów) oraz zostały usunięte koronki sadzonek ( z kilkoma wyjątkami). Za 2 tygodnie pójdzie Kalprim dolistnie na młode sadzonki (bez owoców) i doglebowo roztwór Kalprimu pod starsze sadzonki ( owocujące). :) W środę poszła profilaktycznie mieszanka Miedzianu i Siarkolu na winorośla, mam nadzieję,że to już ostatni (albo raczej przedostatni oprysk) w sezonie na mączniaki. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno tak napisałem: Mam też jeszcze odmiany winorośli : Elegant Swierchrannyj, Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Typ Hadżibeja, Wostorg Idealnyj ale są do usunięcia. Musze to zweryfikować, bo tylko Kristaly, Canadience, Bianca z tej listy wypadną, a dodatkowo jeszcze Reliance i Kiszmisz Łuczistyj. Pozostałe odmiany mają odroczony wyrok. :wink: Weryfikacja (której podstawowym kryterium selekcyjnym była wielkość jagód) wynikała z faktu zmiany w otoczeniu szpaleru winoroślowego. Usuwane ( czyli przekazywane rodzinie i znajomym) odmiany miały zwolnić miejsce pod zamówione na 2020 rok nowe nasadzenia, ale po zmianie koncepcji tylko 5 sztuk musi iść do nowych lokalizacji. Zmiana, która to spowoduje to usunięcie ponad 30 letniej Ayczy/ Mirabelki, która blokowała możliwość przesunięcia o kilka metrów szpaleru winorosli. W najbliższych dniach 'przeszkoda" zostanie usunięta i będzie miejsce pod nowe nasadzenia. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wreszcie trochę popadało (12 mm w ciągu nocy z 20/21 sierpnia), ale nadal jest susza tylko trawa nieco odżyje. Bo 12 mm to najwyżej 12 cm wilgoci w gruncie, a co z resztą korzeni , które są głębiej? A w najbliższy tydzień zapowiadają w moim rejonie aż 0 mm opadów, normalnie masakra! :(
Przeszkoda (Ałycza/ Mirabelka) została usunięta po ciężkim boju . We wrześniu nastąpi przygotowanie konstrukcji pod przedłużenie szpalerów winorosli. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No a teraz ponownie jest u mnie Sahara i tak ma być jeszcze przez tydzień lub dłużej. :? Bez podlewania wszystko by uschło, jedynie winorośle w takich warunkach dają sobie radę (chociaż 1 raz w tygodniu młode sadzonki dostają swoja porcję wody), A skoro już mowa o winoroślach to "przeszkoda"- czyli stara Mirabelka/Ałycza została usunięta i w najbliższym czasie zostanie przygotowana konstrukcja pod nowe nasadzenia odmian prezentowanych we wcześniejszych postach. :)
Popełniłem niestety błąd w szczepieniu grusz bo miałem do wyboru szczepienie na pigwie S1 i gruszy kaukaskiej ( miałem obydwie podkładki). Po szczepiłem na pigwie i przyrosty są wręcz kolosalne (od kilku do kilkunastu centymetrów) pomimo dobrych warunków do rośnięcia. Odmiany jabłoni posadzone w tym samym rzędzie mają przyrosty znacznie lepsze. :(
W przyszłym toku będę szczepił tylko jabłonie więc problem małych przyrostów powinien być już wyeliminowany. :wink:
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Kiedy były podkładki sadzone? Bo może poszły w budowę korzenia, u mnie podkładki S1 były sadzone jesienią 2017, 2018 rosły sobie jak chciały, latem też 2018 zaokulizowałem na nich komisówkę, a w tym roku naszczep ładnie urósł,
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”