Moja działka 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 8

Post »

Kot cudny :) Takie przygarnięte są bardzo wdzięczne . Wiem coś o tym , bo sama mam w domu 8 :)
Lideczko zima u Ciebie super . I pięknie i kołderka dla roślin.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu - Maska zima nadal trwa, chociaż w dzień temperatury lekko dodatnie. Na chodnikach zrobiła się straszna ślizgawica, a na działce zlodowaciałego śniegu wcale nie ubywa, ptaków w karmnikach jakby mniej, za to bażanty przychodzą na wyżerkę całymi stadkami.
Gdybym nie zajęła się czarnulkiem, na pewno już by nie żył. To jeszcze bardzo głupiutki i bojący się wszystkiego, a szczególnie ludzi, kotek.

Danusiu - danuta z ciekawa jestem, czy któraś z Twoich siewek piwonii już kwitła, bo przeczytałam u Zoi, że nasiona piwonii nie powtarzają cech roślin macierzystych.
Zaciekawiłaś mnie tym co napisałaś o zdjęciach zrobionych w czasie pobytu w szpitalu. Szkoda, że nie możemy ich zobaczyć.
Daszeńce, prawdopodobnie zaszkodziły mroźne noce, bo od środy zaczęły się poblemy z pęcherzem. Zaliczyłyśmy dwie wizyty u weterynarza i sytuacja już opanowana.

Marysiu - delosperma tak, rośliny mają pierzynkę, wprawdzie trochę twardą, zlodowaciałą, ale bogatą. Ciekawa jestem czy pod śniegiem zaczyna sie już coś dziać.
Koty zabezpieczone, a pozostała zwierzyna, czyli jeże, wreszcie zasnęły. Ptaków w karmnikach ostatnio jakby mniej, bażantów przychodzi coraz wiecej, a gdzieś w oddali słychać pracującego dzięcioła.

Ewuniu - ewa w u nas nadal zima, a na działce wszystko okryte śniegiem.
Zimą, koty działkowe zdane są wyłącznie na siebie. Czarnulek wszystkiego się boi, a najbardziej ludzi, gdyby udało mi się go złapać zaniosłabym go na swoją działke, tam przynajmniej miałby schronienie przed mrozem i dostęp do karmy.

Jurku - Locutus niestety wszystkiego mieć nie można. W związku z tym mam prośbę, pokazuj swoją rutwicę w okresie kwitnienia, będę podziwiać chociaż na zdjęciach.

Danusiu - Danka65 powojnika 'Ernest Markham' kupiłam kilka lat temu po obniżonej cenie. Była to niewielka i zabiedzona roslina. Przez pierwsze trzy lata nie zakwitł wcale, ale potem powoli doszedł do siebie. Nie ma imponujacych rozmiarów, ale kwitnie. Rośnie obok jałowca pospolitego w pełnym słońcu.

Danusiu - ktoś u nas w tym roku prawdziwa zima dopisała. Śnieg leży już od dawna i rośliny powinny przeżyć bez uszczerbku.
Dasza to moja działkowa kotka, której moje mieszkanie nie jest obce. Przebywała tu już kilka razy, między innymi po sterylizacji i podczas leczenia pogryzionej łapki. To jednak dziki kot i najlepiej czuje się na działce, a więc wiosną znów stanie się kotem pracującym (łowienie gryzoni), zamieszka w altance i będziemy razem uprawiać roślinki.
Dawno w swoim wątku nie pisałaś nic o kotach, a okazuje się, że masz ich w domu aż 8, to spore stadko. Czy one są w domu na stałe, czy tylko zimują?

Dalszy ciąg wspomnień. Maj już był, to teraz widoczki z kwietniowych rabatek.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piwonie jeszcze nie kwitły.Też jestem ciekawa,tylko kiedy one zakwitną.Co prawda są już wysokie,ale może za mały korzeń mają?
Wczoraj byłam w ogrodniczym.Mają wystawione nasiona,niestety nie ma tych których szukam.Kupiłam nasiona szałwii.pierwiosnka omszonego i lobelii niebieskiej.
Zdjęcia robiłam komórką.Nie umiem przerzucić do laptopa.Czy to tak się ułożyły gałęzie,śnieg i coś jeszcze?zagadka.
To dobrze,że kotek nie cierpi.Na pewno się przeziębiła.
Moi sąsiedzi mają takiego kotka co w domu nie usiedzi.Sąsiadka mówiła,że skacze na klamkę,dziwnie mruczy i musi wypuścić.
Ja jak wychodzę do miasta lub wracam to siedzi i czeka żeby wpuścić do domu.Pukam do sąsiadki,żeby wiedziała,że kotek czeka pod drzwiami.
Niestety zaraz chce znowu na dwór.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Liduś, zimowe obrazki też piękne, ;:333 zwłaszcza podczas takiej prawdziwej zimy jak na Twojej działeczce. ;:63 ;:63
O kwitnących u Ciebie roślinkach trzeba by bardzo dużo i długo pisać, tyle ich masz. ;:303 A co kolejna to piękniejsza. ;:215
Tylko koteczków żal. ;:174 Zima im nie sprzyja. Marzną bidulki. ;:168 Ale nie chorują? W przeciwieństwie do mojej Misi, która wygrzewa się w ciepłym domku, a zapalenie pęcherza moczowego już zaliczyła. ;:223 Teraz mnie nie lubi i omija z daleka, ciągle mając w pamięci wkładane jej do mordki gorzkie lekarstwo. ;:108
Zdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lidko :wit , przyszłam i ja do Ciebie, widzę po wspomnieniach, że masz cudne rośliny, więc chyba spędzęw Twoim ogrodzie więcej czasu, jest co podziwiać, prześliczny wiciokrzew, piekny kolor ;:215 , czarne kociaki uwielbiam i nikt mi nie powie, że one na pecha, mi zawsze przynosiły szczęście, mam czarnulę, która w tym roku 18 lat kończy, pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - danuta z siewki piwonii zakwitają podobno po 2-3 latach i mogą wydać ciekawe kwiaty, koniecznie się pochwal gdy Twoje zakwitną.
Myślę, że sklepy ogrodnicze będą jeszcze zamawiać nasiona i wtedy kupisz te, których poszukujesz.
Oj, to sąsiadka ma niesfornego kotka. Na moją Daszeńkę nie mogę narzekać, bo siedzi w domu jak trusia i prawie przez cały czas śpi.

Lucynko - płocczanka ostatnie dni są cieplejsze, ale w nocy nadal mroźno, więc na działce śniegu niewiele ubyło. I chociaż to dopiero koniec stycznia ptaki wydają już inne, radośniejsze odgłosy.
Bardzo dziękuję za pochwałę moich roślinek.
Smutne to, gdy kotki chorują. Twoja już wyzdrowiała, a moja rozchorowała się tydzień temu i jeszcze przez półtora tygodnia muszę podawać jej antybiotyk. Najgorsze jest to, że jest smutna i nie chce jeść.

Iwonko - iwona0043 witam Cię i bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś i jeszcze pochwaliłaś moje rośliny. Zapraszam Cię do dalszych spacerów po działce. Spodobał Ci się wiciokrzew Browna, czyżbyś go nie miała?
Czarne koty zawsze przynosiły mi szczęście i mam do nich duży sentyment. Jakie imię nosi Twoja osiemnastolatka?

Dzisiaj dalsze, kwietniowe zdjęcia.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lidziu :wit , no nie mam tego wiciokrzewu jeszcze, jak to się stało, nie wiem ale nie mam , no przecież mam prawie wszystko ;:306 , moja czarnula ma na imę Misia, jest pieszczochą, ale już bez ząbków, głucha trochę i ślepka nie widzą już tak jak kiedyś, ale jest kochana ;:167
Pozwolę sobie pokazać Ci ją :)

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - iwona0042 o jak miło mi poznać Misię, a przy okazji wnusia. Misia śliczna i taka zadbana, wypisz, wymaluj mój pierwszy domowy kot Cezar.
Wiosną pomyślimy na temat wiciokrzewu, bo w tym kolorze to chyba jeszcze żaden krzew u Ciebie nie kwitnie.
Już prawie od godziny siedzę w Twoim wątku i oglądam, oglądam z wielka uwagą roślinki, a przede wszystkim krzewy, których większość jest mi zupełnie nieznana.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu w poprzedniej serii pokazałaś swoje perełki aż jak to mówią poczułam motyle w brzuchu ;:306 Nie pisałam chyba wcześniej, ale ostatnio przysłane przez Ciebie siewki ciemierników jesienią zakwitły mnogością kwiatów, teraz są pod takim samym jak u Ciebie zmrożonym śniegiem i ciekawa jestem co zobaczymy wiosną?
Daszeńka ma szczęście, ze bywasz codziennie i w porę zapobiegłyście infekcji. Moja Monia za Twoją radą pochłania mięsko i też mam nadzieję, że będzie dobrze...musi!
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu jak zakwitną to na pewno się pochwalę.Muszę je lepiej zasilić.
Bardzo mi się podobają Twoje czerwone i strzępiate sasanki i pełny ciemiernik.Czy zbierasz z nich nasiona? :D
Kotek sąsiadki jest strasznie łowny.Gania po drzewach za ptakami.Chyba zna cały teren przyległy do bloku.Kiedyś przyglądałam się jak ptaki
bawiły się z nim w ciuciubabkę.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu mamy trzech wnuków i trzy wnuczki, więc mamy ich trochę :tan , a kociaki jeszcze są Stanisław i Mały, to syn Stanisława, no i do kompletu piesek, znaczy sunia Sonia :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Maska ciekawa jestem czy z tych siewek zakwitł chociaż jeden ciemiernik o ciemnych kwiatach. Nie wiem dlaczego, ale on się bardzo słabo rozsiewa.
Moje ciemierniki też już kwitły przed opadami śniegu, ale on leży już tak długo, że pewnie z kwiatów nic nie będzie. Możemy liczyć tylko na nowe pąki.
Daszeńkę mam w domu, bo nie dałabym rady chodzić na działkę po dwa razy dziennie, przez dwa tygodnie, żeby podawać jej antybiotyk.

Danusiu - danuta z dotychczas ani z sasanek, ani z ciemierników nie zbierałam nasion, ale w tym roku przypilnuję i dla Ciebie zbiorę.

Iwonko - iwona0042 sześcioro wnucząt, ho, ho, to nie dziwię się, że jest bardzo wesoło, gdy odwiedzą Was na działce.
Domowy zwierzyniec pokaźny, mam nadzieję, że sunia żyje w zgodzie z kotkami.

Jeszcze coś wiosennego.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu oczywiście, że tak, żyje w zupełnej zgodzie, choć czasem zazdrosna jest o pieszczoty, ale krzywdy im nie robi absolutnie, to starsza już psinka, to po co jej zatargi jakieś ;:108
Wspominki wiosenne takie radosne, a ja dzis się budzę, do okna zaglądam, a na dworze biało ;:oj , ale to pewnie chwilowe jest. Miłego wekendu :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Slila ? co roku pokazuję swoją rutwicę. :-D BTW, jak zobaczyłem te krokusy i ciemierniki, to w pierwszej chwili myślałem, że to już tegoroczne? :;230 Uwielbiam Twoją kolekcję!

Pozdrawiam!
LOKI
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne kwiatuchy pokazujesz.Kiedy wreszcie przyjdzie ta wiosna?
Ślicznie z góry dziękuję za nasionka.Bardzo mi się podobają takie sasanki i ciemierniki.
Deszcz u nas lał całą noc,ale trochę śniegu leży.Woda spływa strumieniami .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”