Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcie z bliska tego ciemnego jest na mojej pierwszej stronie :)

On właśnie otwiera pąk z przedłużenia pędu- mój pierwszy własny- za 2-3 dni wstawie fotkę bo chwilowo nie mam kabelka żeby zgrać z komórki. Ale rzeczywiście jest prawie czarny :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Piekne masz storczyki... :D , a te parapety to rzeczywiście wąskie masz... , ja też nie mam a szerokich... :?
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parapety na szczęście już dogadane z mężęm- przy pierwszej okazji jedziemy zamawiać nakładkę :) Największy problem że ten punkt czynny jest tylko do 16h i tylko w tygodniu, muszę więc czekać na jakieś wolne męża od pracy, no ale to pewnie kwestia tygodnia- trzech ;) Na święta powinno już być pięknie i przestronnie przy oknach.
Co lepsze, mój szanowny małzonek twierdzi, że jeżeli chcę mieć jakieś nowe storczyki, to NAJPIERW musimy zalatwić parapet. Hi hi, to "najpierw" brzmi bardzo obiecująco, nie powiem! ;) W ogóle, powolutku przestawiam męża na właściwe tory: już 2 razy śniły mu się falki, już sam mówi że przydałby nam się jeszcze jeden biały... :heja
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wszystkie są piękne, a ten bordowy bardzo oryginalny.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie znów pod górkę. Najprawdopodobniej mam.. ziemiórki! :( Od kilku dni latają mi małe muszki wokół storczyków, jak tylko ruszę kwiatki wylatują z podłoża, są bardzo szybkie, ciężko je złapać czy nawet zobaczyć. miałam nadzieję że to zwykłe małe muszki, owocówki czy inne, które chowają się tam na zimę, ale jest ich coraz więcej. Na razie wyłapują je ręcznie :twisted: , wczoraj utłukłam ze dwie, dziś już pięć! Pasują do zdjęć ziemiórki w internecie, niestety.
Postawiłam wczoraj żółty talerzyk z wodą, podobno miały się w tym topić, niestety nie działa... Kurcze, nie mam ochoty na żadną chemię, teraz zimno, na balkon nie da się tego wystawić, ile można pryskać w mieszkaniu, przy małym dziecku zwłaszcza..?! Od września ciągle mam coś: Topsin, Asahi, Biochikol, znów Topsin...

Czytałam że najczęściej przynosi się ziemiórki do domu z zarażonym podłożem a ja właśnie z 10 dni temu kupiłam nowe podłoże i przesadzałam 2 falki. Wcześniej nigdy nie miałam ziemiórek ani innych paskudztw! Jestem strasznie zła, jak się czegoś nie przywlecze do domu z nowym storczykiem, to się dostanie z podłożem, załamka..!

Jakie są wasze doświadczenia z ziemiórkami, macie jakieś łagodne ale skuteczne, wypróbowane sposoby? Wiem, że są żółte tablice lepowe, ale skoro żółty talerzyk nie działa to czemu one miałyby...? :( Ręcznie raczej tych wredot nie wylapię...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Agitko, powtykaj w doniczki ząbki czosnku, to je odstrasza. Dodatkowo w sklepie ogrodniczym można kupić takie żółte klejące płytki pułapki. Też mi to draństwo fruwało, ale teraz czasem widzę tylko jakiś pojedynczy egzemplarz.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ząbek czosnku do ziemi ;)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję kochani, już działam..!! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie doniczki wyłożone śmierdzącym czosnkiem (strasznie go nie lubie, brr!), ale muszek lata juz zdecydowanie mniej! :) Wczoraj widziałam już tylko dwie: upolowalam jedna, druga mi uciekła, dziś zaciukałam dwie sztuki, trzecia mi umknęła- szybkie to draństwo niesamowicie ;) Jeszcze jedna pływa w żółtym talerzyku z wodą. Tak że populacja maleje, mam nadzieję że nie zdążyły złożyć larw. Za kilka dni wypada mi podlewanie, w razie czego przygotuję im wspaniałą aromatyczną nalewkę czosnkową, hi hi... :twisted:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto jak zakwitł mi kwiat z przedłużenia pędu :) :

Obrazek

Ten nowy jest piękny, ale pozostałe po dwóch miesiącach stania na parapecie wyblakły, zrobiły się takie jakby suche i cienkie, zbrzydły tak, że aż zastanawiałam się co mi się właściwie w tym phal. podobało... Aż się boję myśleć co będzie latem :x
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstrętne ziemóry się nie poddają, wciąż się z nimi męczę. ;:125
Codziennie łapię ręcznie po kilka sztuk, czosnek w doniczkach szybko wysycha i przestaje działać, żółtych tablic lepowych nie udało mi się jeszcze kupić, doczytałam się że i biochikol w saszetkach jest na to dobry, ale obie rzeczy muszą poczekać aż wybiorę się do obi, a to jeszcze parę dni. Tymczasem muszki latają mi po całym domu, dziś opryskałam miksturą czosnkową podłoże wszystkich kwiatów doniczkowych jakie mam. [Mam nadzieję że nikt mi dzisiaj nie złoży nieoczekiwanej wizyty, bo atmosfera zrobiła się cieżka, a ile można wietrzyć przy takiej temperaturze za oknem... Może do nocy przejdzie i Mikołaj nie zawróci przy drzwiach ;)]

Oby to pomogło bo przeraża mnie wizja larw podgryzających moje piekne młode korzonki, tak dogladane i tyle radości mi przynoszące...
Brrr!!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam ziemiórki od wielu lat, miałam też jak zbierałam zwyikłe kwiaty. teraz prawdopodobnie są w fiołkach lub skrętniku, bo u Phalaenopsisów byłoby im za sucho. jak widzę jakąś to staram się łapać.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No mam nadzieje ze u mnie tak sie to nie skonczy- dzis jade do obi! Moge zyc ze skoczogonkami, ale ziemiórek jest z dnia na dzień więcej, jakoś mnie one obrzydzają jak tak latają po domu, no i chyba nie można im się tak dać swobodnie rozmnażać bo to urasta powoli do rangi plagi, brr! :?

Kilka zdjęć:

to mój pędzik na ukochanym 1-wszym falku, ten który długo niemal stał w miejscu:
Obrazek

w końcu okazało się jednak że jednak rośnie (zdjęcia dzieli 3 tygodnie):
Obrazek

to pokazywany wyżej phal., ma już 2 kwiaty rozwinięte, więcej się nie zapowiada:
Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny Phalaenopsis. co do ziemiórek, u mnie są od dawna. nie ma ich bardzo dużo. jak jakąś zobaczę to łapię. czosnku nie dam, bo po pierwsze, nienawidzę czosnku i odstraszałby też mnie, a po drugie, nie wiem, w której doniczce gnieżdzą się ziemiórki. pewnie w fiołkach, ale nie mam 100% pewności.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agita, piękne masz storczyki - gratulacje :P Ja któregoś roku też miałam ziemiórki, ale szybko się ich pozbyłam - wystarczyły żółte, klejące karteczki, które można kupić w sklepach ogrodniczych (muszki pędzą do żółtego koloru, przyklejają się i ...po kłopocie)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”