Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Żanetko ...zaimponowałaś mi swoim hoyarium...jest...niesamowite ;:oj pięknie tu i przytulnie...jedynie mnie zmartwiło to że multiflory padły :( może ta moja jednak podejmie wzrost :oops:

Zdrowiej nam szybko i definitywnie...bez nawrotów choroby ;:172
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cuda Pani, cuda pokazujesz! ;:oj

I tyle ich! Jak popatrzyłem na ilość roślin, ich jakość, ład, porządek, jednakowe doniczki, drabinki, podstawki, stojaki... Dech mi zaparło! ;:215
Perfekcja i tyle!!
Masz doskonały gust - dom chociaż pełen roślin wygląda wspaniale. No, kapelusze z głów jednym słowem. ;:303 ;:303

hoja archboldiana, hoja caudata, hoja imperialis, hoja megalaster, hoja onychoides że tylko te wymienię szlachta wśród szlachetków, aż się serce raduje jak widzę je w dobrej kondycji.
Tak trzymaj! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Jak widać, jest miejsce...ale tak jakby go nie było :;230
- skąd ja to znam :( , ale z drugiej strony bezstronnie trzeba napisać: parapety zarastają hojami i trudno wyobrazić sobie, jak Twoje okna będą wyglądać pod koniec tegorocznego sezonu, chociaż ja wizję ich wyglądu mam - patrząc na kilka moich roślin :heja , kłopot z otwarciem okien będzie znaczny ;:306 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No i nie mówię, że Tobie nawet kij 'się puści'? ;:oj

Super to wygląda! Ale to znaczy, że jeden pokój będzie 'koszerny', czyli same hoje? :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Aga, Henryku, Mieciu, Lucynko - dzięki wielkie! Ogromnie się cieszę, że się hojarium podoba...Będę bardzo nieskromna pewnie, rzadkość to u mnie, ale mnie też się szalenie podoba. Tak to miało być. Kwiatów raczej w tym sezonie nie doczekam, ale oby rosły, to będzie dobrze.
onectica pisze:No i nie mówię, że Tobie nawet kij 'się puści'? ;:oj
Super to wygląda! Ale to znaczy, że jeden pokój będzie 'koszerny', czyli same hoje? :wink:
No ten kij i mnie zaskoczył, przyznaję, a wsadziłam go bez przekonania! :;230 No jak bez liści mógł się ukorzenić??? ;:306
Natomiast tak, będzie to "koszerny" pokój. Będą w nim tylko hoje (plus na jednym, tym z zachodem widać, sarcostemmy i ceropegie, ale tylko przypadkowo. Właściwie nazywałam to kiedyś "asklepidarium", ale głównie tu będą hoje (w końcu ta sama rodzina). Do tego stopnia, że jakoś około lata wyrzucamy szafę z pokoju i staną tam specjalne stojaki na kolejne hoje, również inny stelaż na mnożarkę. Będzie tu wyłącznie taka "dżungla". Muszę tylko mojego M przekonać, że niezbędny nam jest kolejny remont, tym razem dotyczący porządnej zabudowy przedpokoju ;:oj Nie ukrywam, że już powoli zaczęłam Go o tym informować :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o przekonanie do remontu to...poleciłabym wstawkę reklamową z psem i kotem...tyle, że tu jest za dużo roślin i szkoda by ich było ;:306
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

;:oj Aż nie wiem, co napisać, zacznę od szafy. Czy jesteś pewna, że na wyrzuceniu owej się skończy, czy w ślad za nią nie pójdą inne sprzęty i nie chcę rozważać kto/co jeszcze ;:oj . Żartuję oczywiście :lol: , jest cudownie. Trudno zachować porządek przy tak dużej ilości roślin, a Tobie się to idealnie udało, nawet motylki do przypinania wszystkie w jednym kolorze :D . Całość wygląda rewelacyjnie ;:215
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczęka opada jak się widzi zdjęcia grupowe i tą ilość okazów hoi :shock:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanett-ko :wit ,to co nam tym razem zaprezentowałaś to niesamowity,fantastyczny hoyowy zawrót głowy-wspaniały widok ;:oj ;:oj ;:oj ;:433
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Szafy nie musisz wyrzucać -wystarczy pozbawić ją drzwi, ewentualnie boków, a w zamian wstawić jakieś rurki i masz gotowe metry kwadratowe na rośliny. I Mąż zadowolony i Ty usatysfakcjonowana i my też :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Wszyscy tak nachwalili, że ja już nie wiem co powiedzieć. Jak już wyrzucisz stamtąd wszystkie sprzęty, to znajdź tylko miejsce na niski stołeczek dla mnie, żebym tam mogła usiąść i patrzeć na Twoje zielone piękności :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

hoje jak hoje wszystkie takie same. Pokazu czasami swoje wysiewy kaktusów bo to ciekawsze :twisted:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Bardzo, naprawdę bardzo gorąco Wam dziękuję za przemiłe słowa o moim mini hojarium ;:180

Aga - właśnie, szkoda byłoby roślin! A pies z kotem wcale tak źle nie żyją, wręcz przeciwnie :D

Basiu - Nie, no akurat jestem pewna, że poza szafą nic nie wyrzucę, bo spać gdzieś muszę i tak jak jest, bardzo mi się marzyło :D Zachować porządek... oj, teraz mnie dowartościowałaś! :;230 Nie, Kochana, to nie jest takie łatwe, swego czasu myłam okna przeciętnie raz na miesiąc - taka mania mnie dopadała i już. Te czasy minęły bezpowrotnie, i na przykład wkurzają mnie szyby, które trzeba umyć, a ja tak naprawdę żeby to zrobić, muszę całą konstrukcję zdejmować, a to już skutecznie ogranicza częstotliwość mycia. Teraz mnie to niestety niedługo czeka, bo zgrzytam zębami na tę "skazę" w mojej zielonej świątyni :;230 Podobnie jak z kocią sierścią i kłakami po bitwach - stąd z tym porządkiem to nie do końca tak, ale dziękuję serdecznie ;:196

Jacku - dzięki wielkie!
Areczku - również!
Lucy - nie da rady, rozpadnie się,a poza tym nie pasuje mi do szeroko pojętej wizji przyszłości :;230
Moniko - z przyjemnością, jeszcze Ci kawkę zaparzę ;:196
Jacku - bardzo chętnie, właśnie dziś zrobiłam zdjęcia, ale to w wolniejszy dzień, bo chciałabym zamknąć temat sukulentów, by rozpocząć sezon kaktusowy. Nowości w drodze ;:138 to będzie okazja :D

A zamykając temat hojarium, muszę Wam pokazać kilka roślinek, mieszkańców tego miejsca. Głównie chodzi mi o patyczki z rodzaju Sarcostemma. Baaaardzo podrosły i oddając im sprawiedliwość za ten wyczyn, muszę je pokazać, bo przecież się mogą obrazić. Wiele z nich przypomina ceropegie i uwierzcie mi, choć kilka pało, to jednak nie przyniosły mi większych kłopotów podczas zimy, czego nie mogę powiedzieć o np. ceropegiach.

Ale po kolei. Komu się chce, może cofnąć się na kilka pierwszych stron tego wątku, by zobaczyć ich stan wyjściowy. Komu się nie chce, zapraszam do mini galerii :D

Na początek: Ceropegia stapeliiformis v. serpentinus - ta stoi w miejscu aż miło. Jakieś półtora roku będzie ;:oj
Obrazek

Dischidia bengelensis
Obrazek

Sarcostemma andongense GPS 8675 Sarcostemma mulantense GPS 8397
Obrazek Obrazek

Sarcostemma sp affin matliens GPS 402 Sarcostemma sp Saudi Arabia GPS 8256
Obrazek Obrazek

Sarcostemma sp South of Nordham GPS 8226 Sarcostemma sp. SL 2936. GPS 8400
Obrazek Obrazek

Sarcostemma stipulatum GPS 603 Sarcostemma stolonifera
Obrazek Obrazek

A tu niby to samo, ale nie: Sarcostemma stoloniferum GPS 400 Sarcostemma viminale
Obrazek Obrazek

Pamiętam, jak się śmialiśmy, kiedy je pokazywałam po raz pierwszy. Jedna z nich pięknie zakwitła:
Sarcostemma sp. Maradirmali coimbrata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I specjalnie dla Lucynki całość, choć i tak proporcje na zdjęciu nie oddają wielkości. Ot, takie kwitnące dwa patyczki:

Obrazek

Niestety, tej już nie mam, ale pewnie ponownie ją sobie sprawię. Natomiast to kuzynki hoi, więc nic dziwnego, że i ten rodzaj bardzo lubię. Mam nadzieję, że z czasem i Wy przestaniecie postrzegać w nich tylko zielone patyki, które nazbierałam gdzieś obok w lesie :;230 :;230

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę miłego tygodnia! ;:4
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Przyznam się bez bicia, że widziałabym w nich patyki, niekoniecznie nazbierane w lesie, gdyby nie te kwiatuszki. Nawet pomyślałam sobie , że są bardzo podobne do kwiatków hoi, a potem przeczytałam, że to kuzynki :) . Żanetko, u Ciebie zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć ;:333
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko ja też pamiętam jak śmiałam się z tych patyków... dziś mam kilka u siebie w postaci kilku Ceropegii...tą którą tu pokazujesz też mam :;230 mam też Dischidie ...ładnie przezimowała i zaczęła powoli rosnąć :D zastanawiam się co będzie dalej...bo te patyki zaczynają mi się podobać...aż się bojam ;:202
A Twoje roślinki są fajne...i niektóre kwitną ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”