Też jestem zwolenniczką siatki, i nawet siatka pomiędzy panią prokurator a nami mi nie przeszkadza, ale nic nie mogę tam posadzić, bo ona wszystko podlewaBeata B pisze:Leda powinnaś zobaczyć co się dzieje w mojej okolicy, betonowemury, czasem z jakimś małym prześwitem w modzie
, cmentarzyk. Miałam to szczęście, że sąsiedzi po bokach ogrodzili swoje działki siatką, mam nadzieję ,że tak zostanie. Ostatnich ubiegłam
, zjawili się oczywiście , trzeba było udowadniać, że nie weszłam na ich teren, nie weszłam więc wielka chryja, że dlaczego nie BETONOWY PŁOT, a w grobie to ja sobie zamieszkam później. Na dzień dzisiejszy jestem zwolennikiem ogrodzeń z siatki gdyż są najmniej widoczne, uważam ,że lepiej zainwestować w piękne rośliny tak, aby mogły cieszyc nasze oczy jak i innych. Uwielbiam spacerować zielonymi uliczkami, gdybym chciała ogladać betonowe mury siedziałabym w mieście. Teraz żałuję, że kupiłam działkę w tej okolicy, zbudowałam dom, ogród już też praktycznie zrobiony, ale kiedy widzę te paskudne ogrodzenia to mam ochotę sprzedać to w diabły i czmychnąc gdzieś, na większe odludzie, albo w miejsce gdzie betonowe koszmary nie są tak popularne.
U mnie od 450...................................................kocurek pisze:Ledo, ja się jak najbardziej zgadzam z tym, że wojnę o 20 cm należy prowadzić, bo 20 cm wzdłuż mającego np. 15 metrów ogrodzenia daje 3m2. Dacie za darmo sąsiadowi 3m2 działki? u mnie metr działki budowlanej nieogrodzonej, w granicy miasta z kiepskim dojazdem zaczyna się od 150 zł.
A co mogę zrobić, jeśli ona nie odbierze poleconego? (a jestem pewna, że nie odbierze, bo od geodety nie odebrała). Moge iść do niej osobiście, ze świadkiem (np mężem?) i poprosic o usunięcie płotu? I dać jej termin na to? i co moge jeśli ona go nie usunie?JAREK.M pisze:
Wyśli list polecony z żądaniem przywrócenia stanu pierwotnego twojej nieruchomości (usunięcie płotu). Teoretycznie mogła nie wiedzieć, że stawia na nie swoim gruncie ale od momentu gdy dostanie ten list możesz teoretycznie wystepowac o odszkodowanie. Pamiętaj - określ konkretny termin na usunięcie płotu, w miarę rozsądny. Jak to nie pomoże to z kopią listu do adwokata - niestety.
Haniu, a gdzie znajdę odpowiedni paragraf na to?hanka55 pisze:Jeśli/ gdy geodeta wznowi granicę, to można skorzystać z domniemania
iz rzecz postawiona na gruncie właściciela, stanowi jego własność i...rozebrać płot
znajdujący się na swoim gruncie.
Haniu, a gdzie znajdę odpowiedni paragraf na to?
Przepraszam, że tak napieram na te paragrafy, ale sąsiadka jest panią prokurator, i batalia z nią będzie ciężka.
Dzięki, Jarku, nie wiedziałam, że odmowa przyjęcia poleconego traktowana jest jak doręczenie