Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hehehe taka już chyba jego natura :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale masz kolekcję :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaktusy piękne i zadbane, a doniczki cudowne. Że o kocie nie wspomnę :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rosiowa pisze:Kaktusy piękne i zadbane, a doniczki cudowne. Że o kocie nie wspomnę :D
Jednego roku fundusze zamiast na nowe cierniste cuda przeznaczyłam na wymianę wszystkich doniczek. Bo brzydactwa za bardzo przykuwały uwagę zamiast zawartości. Niestety spece od wzornictwa nie potrafią wyobrazić sobie dla kaktusów niczego innego niż typowe "łódeczki". A przecież mogłyby być niskie donice o kształcie elipsy, koła, trapezu, trójkątów i innych nieregularnych kształtów. Chyba wśród wzorników nie ma kaktusiarzy i sukulenciarzy. :(

A kot? Chyba przy tej liczbie zielonych podopiecznych czuje się ostatnio trochę niedopieszczony. W zimowe wieczory mu to zrekompensuję. :lol:
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Na początku był wspomniany echinopsis, ile czekałaś na kwiat?
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

darekcn4 pisze:Na początku był wspomniany echinopsis, ile czekałaś na kwiat?
Dużo za długo. Obydwa Echinopsisy dostałam 10 lat temu od sąsiadki już dość duże - kilkuletnie co najmniej. Miały one u mnie ciężkie warunki. Czasem przelewane, czasem zasuszane, przeganiane z kąta w kąt. Bo tak to już jest u pracoholików, praca pochłania cały świat. :( Dopiero w ubiegłym roku od wiosny, gdy zaczęłam mieć czas nie tylko na pracę, a na dodatek zafundowałam im werandowanie na parapecie zaokiennym ich kondycja bardzo się poprawiła, nabrały ładnego zielonego zdrowego koloru, ale jeszcze nie obdarzyły mnie wtedy kwiatami. Dopiero tego lata obdarowały mnie tymi pięknymi białymi cudeńkami. Były już 4 kwiaty, a jest jeszcze parę pąków. I byłoby więcej, gdyby nie to, że bardzo podobają się mojemu kotu te puchate pączki w początkowej fazie wzrostu i sprawdza co będzie jak je łapką potraktuje. ;)
Kwiaty wyrastały nie tylko na głównej części, ale na młodszych (myślę, że 3-4 letnich) przyrostach.
aha, jeszcze jedno - nigdy swoich kaktusów do tego roku nie nawoziłam specjalnym nawozem do kaktusów, a w tym roku tak. To może mieć też znaczenie.
Gdy je dostałam były dość zabidzone z odbarwieniami i oczywiście sąsiadce podziękowałam, ale tak tylko grzecznościowo. Przez wiele lat nie należały do tych, które zasługują na eksponowanie, a raczej na zasłanianie inną zieleniną. Teraz nie mogę się na nie napatrzeć, a sąsiadka zdziwiła się, gdy po latach została przeze mnie wyściskana w podzięce za nie.

Obrazek

Ich tegoroczny przyrost ma ładny kulisty kształt i jeśli postaram się nie podlewać zimą, to może uchronię go przed tym przewężeniem. A poza tym w tym roku nie ma tak licznych przyrostów młodziaków, bo pewnie rozwijały się pąki kwiatowe. Co prawda cały pokrój wraz z młodziakami sprzed lat fajnie wygląda, ale lepiej, by już tak nie obrastały w młodziaki, tylko kwitły. :)
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Ale cudowny echinopsis. To jest e.eyriesii??
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie wiem, czy to Echinopsis eyriesii, mnie się wydawało, że to Echinopsis oxygona - nie umiem identyfikować. :(
To pewnie wiedzą fachowcy, jak obejrzą kwiaty http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 353#420353
Ja powoli identyfikuję np. tu na forum, gdy zobaczę coś zupełnie takie jak u mnie.
Ale i tak mam kłopoty. Nie jestem takim znawcą i kłopot, gdy dokładnie takie same znajduję różnie nazwane. :(

Np. moją Mammilarię z wianuszkiem różowych kwiatków znalazłam gdzieś jako Mammillaria auricoma v. spinosissima, a potem u Darka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 172#468172 znalazłam dokładnie taką samą pod nazwą Mammillaria matudae. I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze. :(
Ale mnie po prostu wystarczy, że to Mammilaria :) , a tamten Echinopsis. I tak nie mam pamięci do nazw. A w dzienniku z opisem, co się dzieje u roślinek mają po prostu swoje numerki :lol:
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

O to ta mamilaria? Dostałam od chłopaka. Wlasnei darek zidentyfikował jako m. matudae. Niestety nie wiem jak kwitnie bo mam ja dzisiaj 2 dzien tfuu wczoraj ja dostałam to pierwszy:)
Obrazek Obrazek

Wyglada identycznie jak Twoja. Boże ona tak pieknie kwitnie? Zakochałam się
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może ta sama, tych Mammilarii jest takie mnóstwo, że ja ich nie odróżniam.
A jest rzeczywiście bardzo wdzięczna. Kwitła ponad miesiąc. Pierwsze pączki pojawiły się 10 czerwca, po rozwinięcia pierwszego wianuszka pojawiały się następne wyżej. Przekwitła 10 sierpnia. Życzę ci bujnego kwitnienia u twojego prezenciku. :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Echinopsis eyriesii
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Popieram tomka. E. eyriesii, Mammillaria to matudae na 100%

Chyba najłatwiejsza w uprawie mammillaria. :)

Tak kwitnie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku i Darku bardzo wam dziękuję za tak szybką reakcję i identyfikację.
To teraz te dwa już w swoim dzienniku obserwacyjnym zmieniam na te nazwy - wytłuszczę je jako 100% ustalone nazwy, by już mieć to jako pewne.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Echinopsisy (jak i cała kolekcja) przepiękne. echi.... to był pierwszy kaktus, jaki miałam w życiu. Raz mi zakwitł. Nestety, później rodzinka wybiła mi z głowy kaktusowe fanaberie. :cry:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Nie ma problemu ;)

Zawsze do usług.

Darek.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”