Wiosna zimą czyli........

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna zimą czyli........

Post »

Grażynko na łapki podobno sok z żyworódki z gliceryną działa cuda, chyba zamówię i spróbuje.
Liliowcami jestem zauroczona, a jak obejrzałam najnowsze odmiany to miałam oczy, jak pięciozłotówki. No piękne są tylko ceny mi się nie podobają. :;230
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Grażko ;:196 też od pewnego czasu mam DOMO+ i z zacięciem oglądam wszystkie programy z Monty Donem.
Jakże zupełnie inne podejście do pokazywania ogrodów i prac w ogrodzie. Jak widzę te brudne od grzebania w ziemi paznokcie
Montiego i współprowadzących z nim program osób to od razu widzę ,że oni naprawdę kochają ogrody i to grzebanie w ziemi.
Już nużą mnie programy z Mają w nowo zakładanych za wielką kasę przez jej znajomych projektantów lub sponsorów programu ogrodach i czuję wielki niedosyt oglądając Rok w ogrodzie. Nawet Miejski ogrodnik angielski zakładający mini ogródki i rechoczący z inwestorami na koniec programu przestał mnie bawić. Ale i tak to wszystko go oglądam. :;230 Jednak programy z Montym to uczta dla serca i oczu.
Czekam teraz na kolejną część ogrodów francuskich, gdzie mam nadzieją zobaczyć przynajmniej jeden z ogrodów, które zwiedzałam.
Mają być tam pokazane ogrody artystów a na pewno ogród Moneta.
:wit
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Mam nadzieję, że seria z Montym będzie nas cieszyła aż do wiosny!
Grażynko, muszę też pomyśleć o rękawicach do róż, wybrałam odmiany z wielkimi kolcami i już poczułam je na sobie. Dobrze wiedzieć, gdzie szukać :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Grażko "przeremonciłam" otwarcie nowego wątku...sporo mam zaległości ale z pewnością wrócę. A jeżeli chodzi o program DOMO to miałam ale niestety zabrali z kablówki a to jedyny naprawdę ciekawy kanał.....za co ja im płacę ;:224
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Grażynko.
Marysia ma rację z tymi fotkami,nie robię .Ale jest maleńka nadzieja że powolutku coś drgnie,zrobiłam już zdjęcia kilku kwitnącym storczykom. ;:173
Może będzie okazja do spotkania wiosennego i wtedy poproszę o radę? :wit
Jesteśmy umówieni wiosną u Lidzi.
Bardzo mnie zdziwiło to że grzyby wyrosły w sadzie owocowym,u nas nie będzie problemu bo jakieś tam grzybki są ale chciałoby się szlachetniejsze.
Prawdziwki i czerwone kozaki zbieram wożąc wózeczkiem maleńką wnusię czyli z drogi wypatruję w lesie/ale ta część lasu to własność sąsiada/.Maślaczki rosną w ogrodzie pod modrzewiem i w kosodrzewinie.
Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, podpisuję sie obiema rękami pod każdym słowem z postu Krysi.
Uwielbiam angielskie programy ogrodnicze, a Monty ma w sobie tyle naturalnej pasji i miłości do przyrody, że pochłaniam każde słowo płynące z ekranu. Pod wpływem serii o ogrodach francuskich, planujemy z M wyprawę na południe Francji ze zwiedzaniem tych miejsc. Cóż to byłaby za inspirująca wyprawa!
Nie wiem czy wiesz, ale za kilka dni wchodzi na ekrany domo+ seria "Pokochaj swój ogród" z Alanem Titchmarshem, który wiele razy oglądałam w wersji anglojęzycznej, polecam serdecznie!

aaa i prognoza na wiosnę: http://pogoda.wp.pl/gid,16369125,kat,,t ... aid=112220
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 ;:138 Grażka, świstaczek zobaczył swój cień, więc za 6 tygodni wiosna!!! ;:138 ;:138 ;:138
6x7 = 42, a u mnie 48 ;:131 Nie zgadłam,ale się tym nie martwię!!! ;:138 ;:138
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Beatko - też słyszałam, ale muszę poczekać aż moje żyworódki podrosną.
Na razie leczę swoje dłonie miksturą glicerynową ze sklepu.
Liliowce są przepiękne, chociaż niektórych denerwują przekwitnięte kwiaty, które codziennie obrywają, bo psuje im to estetykę ogrodu.
Mnie to nie przeszkadza a pozostawione kwiaty często kryją pod sobą zawiązki kwiatowe, które można wysiać i się pobawić.
Ceny.......no cóż......zależy z jakiego żródła się kupuje.
Ale ogólnie tanie nie są.
Uchodzą za rośliny dla koneserów i bogaczy. :uszy

Krysiu - i to mi się właśnie podoba u Montego.
Nie gwiazdorzy, tylko pokazuje ogród od kuchni, tak jak kiedyś robił to najlepszy ogrodnik wszechczasów
G. Hamilton.
Miejski ogrodnik chyba leciał już z kilka razy, ale cały czas ta sama seria i to jest nudne.
Teraz dojdzie seria Titchmarscha "Pokochaj swój ogród", czyli będzie co oglądać. :heja
Majka w ogrodzie też mi się nie podoba, za dużo reklamy i nowoczesnego designu, który mnie akurat się nie podoba.

Irminko - na pewno jakiś czas będzie nas urzekać.
Też zawsze mam zdrapane ręce, więc dlatego właśnie szukam czegoś do ochrony, ale sprawdzonego.

Elżuś - oj to przykro czytać.
Widocznie nie cieszył się u Ciebie wielkim powodzeniem.
Wszyscy pewno w okolicy rozpolitykowani albo fani sportu.

Teresko - no to czekam niecierpliwie na pierwsze fotki.
Skoro rosną u Ciebie już grzyby, to z wprowadzeniem innych nie powinno być kłopotu.
Skoro są maślaczki to i kozaczki powinny się pojawić po szczepionce.
U mnie sad otoczony kilkoma świerkami, sosnami, modrzewiami i jedną starą brzozą.
Tak więc rosną tam kozaki, rydze i maślaki.
W tym roku doszły jeszcze gołąbki i kanie.
Na prawdziwki raczej nie liczę, ale kiedyś rosły ponure czyli po naszemu sinole.
Tylko to było kiedyś, kiedy nie stosowało się chemii a teraz wszyscy dookoła tego sadu chemią ostro działają i sporo samochodów w domach dookoła.
Grzyby żyją w symbiozie z drzewami i trzeba grzybnię dostosować właśnie do nich.
Wtedy jest szansa na sukces.
Dużo zależy od wilgoci w podłożu, żeby grzybnia mogła się rozwijać i nie przeschła, albo stosować podlewanie w tym miejscu w czasie suszy.
No i oczywiście kwaskowaty odczyn podłoża też ma duże znaczenie.
Jak będziesz u Lidzi to zapraszam do mnie na pogaduchy. ;:162

Kasiu - tak, wiem już o tej nowej serii.
Oglądałam już kilka z nich i są całkiem fajne.
Piękne plany macie, taka podróż to marzenie chyba każdej z nas.
Jak do tej pory, amerykańska wersja prognozowa sprawdza się u mnie w 100%.
Dzisiaj już teraz 3 stopnie nad zerem a to przecież wieczór.
Hulał wprawdzie halny, ale ciepło jak na jesieni, więc kto wie ?
Ja jestem obiema "ręcami" ZAAAAA........ ;:215

Tosiula - bez Ciebie ta wiosna nie miałaby takiego smaku. ;:196
To odliczanie jest bezcenne, nie ważne czy się sprawdzi, ważne że podtrzymuje na duchu i pomaga przetrwać do wiosny.
Więc odliczaj dalej. ;:215 ;:304
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet nie sprawdzałam dotąd, czy otworzyłaś nowy wątek, bo założyłam, że zrobisz to wiosną. A tu się okazuje, że wiosna zaczęła się dużo wcześniej :D
U mnie nie było aż tak ciepło i rośliny nie szalały. Dobrze się stało, bo przez tydzień temperatury spadały do -20 i niżej, a potem -13 do -18. Na pierwszy rzut oka nie widać strat, ale do ogrodu zamierzam wybrać się dopiero jutro. Do tej pory wiało. Przy -13 nie chce się wyściubiać nosa z domu :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Patrząc na prognozy z linku Robaczka, aż cieplej robi się na duszy, tylko susza sie zapowiada, więc woda będzie w cenie .Ja już tylko patrzę na linki liliowcowe ,bo więcej nie da się pomieścić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Grażynko to jesteśmy na tym samym etapie leczenia żyworódką, też czekam. :;230 Przekwitnięte kwiaty zupełnie mi nie przeszkadzały, za to kwitnące były piękne, mam nadzieję, że w tym roku będę miała spektakl liliowcowy.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Grażko nie podali przyczyny pomimo moich reklamacji, po prostu licencja wygasła i im nie zależy.
Mam różyczkę(nawet dwie) Geoff Hamilton właśnie na cześć tego wspaniałego człowieka...i żadna kablówka mi nie zabroni mieć go w swojej zegrodce. Pogoda z linku Kasi bardzo sprzyjająca żeby tylko nie było zbyt sucho.

;:196
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Dziękuję Grażynko za odpowiedz. ;:3

Właśnie te kanie i rydze tak mnie kuszą,las ma chyba dobre warunki jeżeli chodzi o kwasowość i wilgotność.
Rośnie w nim czosnek niedzwiedzi , czasami widywałam tam trójlista a nawet storczyk-chyba kruszczyk był.
Córka posadziła w nim sporo różnych roślin i wiosną mamy kolorowo.
Jeżeli tylko będzie możliwość chętnie spotkam się na pogaduchy. :wit
Zapraszam do nas,jadąc do szkółek w Pisarzowicach masz tylko 2,5 km do naszej posesji skęcając z ronda w Hałcnowie na Janowice.;:138
Pozdrawiam ciepło i słonecznie.Teresa
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Grażynko posiedziałam w różance "naszego" Petrovica oczywiście sprawczynią jesteś oj kusicielko w dobrym słowa tego znaczeniu ;:196 oczywiście moje ukochane pnące różyce dla mnie grają tu pierwsze skrzypce. Ciekawe rozwiązanie, tylko nie wiem czy dobrze kumam: długie rury a po nich prowadzone są róże? szpaler jak przechodzą między nimi zapiera dech, moje marzenie.
Co bardzo mnie urzekło nie jest to ogród sterylny, fakt nie byłam w takich ogrodach/różankach.
Zaleca się ogólnie ścinanie przekwitłych kwiatostanów a tu nie, od pączków po owoce, coś dla takich leniwców jak ja :heja

Ogrodnik wszechczasów G. Hamilton - potwierdzam, Jego poczucie humoru niezapomniane.

Żałuję nie mam programu DOMO załapałam się jedynie u Sasanki, bo to zdolna dziewczyna nagrywa odcinki.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witam wiosennie. :wit

Nowy sezon ogrodowy 2014 w kogrobuszu ogłaszam za otwarty. :heja

Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie że nie dało się usiedzieć w domu.
Aż 8 stopni nad kreską a w słonku 12.
Szalejący halny tak dokładnie obrał okoliczne drzewa i krzewy z tego co było suche, że grabki i miotła poszły w ruch.
Wprawdzie na zdejmowanie okryć jeszcze za wcześnie a i ziemia jeszcze zamrożona, ale coś już dało się zrobić.
Podwórko za domem wymiecione, gałązki i resztki suszu pozbierane w worki do recyclingu, kości zasiedziane przez zimę rozruszane, świeże powietrze krąży w żyłach czyli jest cudnie. ;:172

No to pierwszy raport z wiosennego przeglądu ogrodu.

Wawrzynek miał gdzieś 13 stopniowe mrozy i brak śniegu.
Nie tylko kwitnie, ale jak pięknie pachnie ? ;:170

Obrazek Obrazek

Obrazki plamiste nigdy tak dobrze jeszcze nie wyglądały.
Jakby to była jesień, wyglądałyby równie dobrze.

Obrazek

Borówka amerykańska ma już pączki kwiatowe. ;:oj

Obrazek

Azalie są świeże i nawet pączki młodych liści nie przemarzły.

Obrazek Obrazek

Ciemiernik trochę obmrożony, ale w niewielkim stopniu i pewno da sobie rady.

Obrazek

Jaśmin nagokwiatowy niestety stracił piękny urok i jesienne kwiaty przemarzły, ale juz otwiera następne.
Będzie zatem z niego jeszcze pociecha, tym bardziej że do połowy lutego mrozów nie widać, najwyżej minimalny przygruntowy przymrozek.

Obrazek

Jagoda kamczacka też pełna pąków kwiatowych i wszystkie zieloniutkie i nabrzmiałe niczym świeże bułeczki.

Obrazek

Narcyzom udało się przetrwać w dobrym stanie i nawet nie widać przemrożonych czubków, a to znaczy, że i zawiązki kwiatowe są jak na razie bezpieczne.

Obrazek

Przylszczce wprawdzie pierwsze kwiaty zmroziło, ale już rozwija następne. ;:224

Obrazek

Miesięcznica / judaszowe srebrniki lub oko teściowej ;:306 / też o dziwo brak śniegu nie zaszkodził.
I ta chyba będzie bardzo szybko kwitła.

Obrazek

Na ciemiernikach sadzonych w zacisznych miejscach nie widać śladów po mrozach. :heja

Obrazek

Niespodziankę zrobił mi bratek w doniczce zapomniany jesienią pod płotem.
Zobaczcie jaki świeży i dorodny, mimo ze kwitł cały zeszły sezon.
Zaraz poszedł do szklarni i będzie wcześnie cieszył oczy a jeśli będą nasionka to zaraz wysieję.
Takiego terminatora warto rozmnożyć. :uszy

Obrazek

A tu najmilsza niespodzianka.
Już za chwilunię, już za momencik....... ;:87

Obrazek

Jedynie trochę martwią mnie liliowce.
Nie wszystkie oczywiście, ale niektóre są w opłakanym stanie.
Zwłaszcza te, które mocno i sporo urosły jesienią czyli znowu jak zwykle evergriny.
Ale są i takie, którym nawet mróz i brak śniegu nic nie zrobił i teraz wyglądają tak.

Obrazek Obrazek

A teraz odpowiedzi....... :uszy

Ewka - ano zaczęła się dużo wcześniej a może w ogóle trwa cały czas.
Jakoś u mnie wszystko jak pod kloszem rośnie i rozkwita mimo zimy.
U mnie już ciepło i tylko ziemia zmrożona jeszcze.
Ale jeśli przez kilka dni będzie tak ciepło i słonecznie jak dzisiaj to szybko rozmarznie.

Jadziu - i chyba tak będzie, co mnie bardzo cieszy.
Jeśli susza, to woda z oczka będzie wylana cała na grządki przed czyszczeniem zamiast do kanalizacji.
Czyli suszy się nie boję.

Beatko - ;:304 no to byle do przodu.
Jak nam urosną maleństwa to będziemy robić mikstury.
Życzę Ci najpiękniejszego spektaklu liliowcowego.

Elżuś - pewnie, bo ich to nie interesuje.
Byle tylko kasę ściągnąć z ludzi. :twisted:
Goeff Hamilton w postaci róży chodzi za mną już dawno, ale jak do tej pory nie wpadła mi w łapki. :(
Ale może kiedyś......akurat ta na pewno jeszcze się gdzieś zmieści. :uszy

Teresko - jeśli rośnie trójlist to znaczy, że warunki idealne, bo on bardzo wymagający jest co do podłoża i wilgoci.
Zazdroszczę takiego lasu w pobliżu, gdybym miała taką możliwość to z miejsca bym się w takie okolice przeniosła.
Miejskie smrodki i hałas wkurzają mnie bardzo, ale jak się ma co się lubi, to....... :uszy
Dziękuję za namiary na twoje siedlisko ;:196 , może kiedyś będzie okazja.

Aniu - tak to chyba u Petrovica wygląda.
No sama jestem pełna podziwu dla tak cudnej różanki.
Wyobrażam sobie jak tam musi pachnieć, kiedy te wszystkie róże kwitną.
Ogród sterylny jest chyba w złym guście na prawdziwej różance.
Dokładnie tak sobie zawsze ją wyobrażałam.
U siebie tez nie będę w tym sezonie ścinać owoców u róż jeden raz kwitnących, ani u powtarzających jesienią po drugim kwitnieniu.
Cudnie wyglądają te owoce na krzewach i grzechem byłoby je niszcyc a poza tym można przecież je wykorzystać na wspaniały dżem.
Aniu ale ma być jakiś nowy program na TVR -Przepis na ogród.
We wtorek o 9,55 ma być powtórka pierwszego odcinka, może coś ciekawego pokażą ?

To tyle na dzisiaj, jutro ciąg dalszy raportu :uszy o różach i tym co dzieje się w kubkach na parapetach. ;:304 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”