Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu fajny eksperyment robisz z liliami ;:oj ciekawa jestem bardzo, czy zakwitną.... i kiedy ;:oj
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza , u Ciebie to taka wczesna jesień , masa kwitnień, może nie aż tak okazałych ale jest czym nacieszyć oczęta ;:215
Lilia pnie się w górę ;:oj gratki dla niej i kciukasy by ładnie zakwitła :uszy Rozumiem , że wekendzik masz wolny ? życzę pogódki bo w normalnych dniach już nie poszalejesz , ciemnica i zimnica . U mnie śniegu ani deszczu nie było tylko mrozik ściął ziemię , w sobotę wypad po gałązki świerkowe i trzeba w końcu co nie co pozabezpieczać bo diabli wiedzą czego się po tej zimie spodziewać :roll: na pewno nic dobrego ....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zakwitną na pewno, tylko muszą mieć jak najwięcej światła.
U mnie już zima, więc zostało tylko ogrzewanie się wspomnieniowymi zdjęciami z sezonu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewo, Agness, Grażynko Jestem dobrej myśli, bo lilie rosną jak na drożdżach i widać już pąki kwiatowe. Niestety z dostępem światła jest problem, bo mam wschodnie okna.
Po tygodniu lilie wyglądają tak:
Obrazek - mają prawie 40 cm

Elu nigdy nie mam całego weekendu wolnego :( Tylko jeden dzień. Tym razem wolną mam niedzielę. Za to dzisiaj miałam wolne i udało mi się znów ciutkę podziałać na działce. "Ubrałam" hortensje i poprzycinałam badyle. Ścięłam ostatnie róże do wazonu.

Dzisiejszy bukiecik różany:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Takie róże o tej porze? :shock: Nieważne, że róże ostatnie, ale mamy koniec listopada, gdyby ktoś nie wiedział :D
Lilie imponujące, dają nadzieję na kwiaty :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izuś pewnie zakwitną , kolory będą pewnie wyblakłe . Barak światła.
I znowu widzę udziwnione nazwy. Jak L. Specjosum orange tak. Ale nie tygrysia. ;:124 ;:124
Chyba , że ktoś te dwie skrzyżuje ;:oj Tygrysie to całkiem inna grupa lilii.
Tak jak i drzewiaste ;:306 ;:306 Kiedy je kupowałem w L , przed 10 laty nie miały tej nazwy i do dzisiaj nie mają. Była okazja , by jeszcze trochę kasy wyrwać tworząc nową grupę lilii. Tylko , że to nazwa handlowa a nie botaniczna. ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Fajny ten bukiecik róż 8-)
Chryzantemę dopisz proszę :) Jutro zacznę okrywać moje.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo chyba nigdy wcześniej nie miałam tak późnych róż. Chryzantemy i owszem, ale róże raczej nie.

Tadziu niestety ostatnio sprzedawcy uprawiają radosną twórczość w nazewnictwie. Kiedyś było im łatwiej sprzedawać. Nazwami głowy sobie nie zawracali. Te znali tylko hodowcy i to nie zawsze. Teraz klient wybredny chce znać nazwę lub kupować rarytasy ;:224 Szczególnie widać to kuszenie na all.

Jacku chryzantemę zapisałam. Na wszelkich wypadek przygotuj swoją wersję listy. Żeby wiosną nie było niespodzianek. Mi do przykrycia zostały róże. Nie wiem kiedy to zrobię, bo u mnie znów jesiennie i deszczowo :(

Zanim jeszcze zacznę wspominać pokażę kilka zdjęć z wczoraj:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ależ Ty masz czysto !! W alejce gdzie mam działkę,moja jest najbrzydsza.Ściąłem nawet chryzantemy bo i one straszyły.Liliowiec z pąkiem ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wegetacja się przedłużyła-przynajmniej u Ciebie :D Niesamowite, jak w mieście jest ciepło, choć przecież Twój ogród nie jest szczelnie osłonięty budynkami. Moje liliowce dopiero zaczęły kiełkować na nowo :roll: Wcale mi się to nie podoba, bo zima jednak przyjdzie.
Sprawdzałam pogodę długoterminową-mrozów na razie (dużych) nie widać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Izuś, :) ale te lilie zasuwają. ;:oj
Całkiem fajnie, masz jeszcze tyle kwiatów na działce. ;:138
Jeszcze moje róże Mary Rose i Winchester mają zamiar otwierać pąki. :shock:
Teraz. ;:202 :?: A wcześniej , to na co czekały :?:
:wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

A mówią , że na północy to białe niedżwiedzie po ulicach chodzą ;:oj ;:oj A w Twoim ogrodzie jeszcze kwiaty kwitną. ;:131 Tylko na dwu chryzantemach coś tam wiać , kilka prymulek też ma pojedyncze kwiatki. I tyle na ten rok . Do wiosny muszę czekać na następne. Gorzej , że hiacynty pokazały gdzie rosną ;:24 Może być problem. ;:131
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Niesamowite, że u Ciebie jeszcze tak kolorowo. Pewnie nie było w twojej okolicy przymrozków na początku października, który u mnie zniszczył wszystkie różane pąki. Za to kwitną kaliny oraz truskawki w donicy przed domem. Co to za dziwny rok.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku czysto? U mnie ciągle jeszcze są spore połacie trawy ( nie mylić z trawnikiem ;:224 ), liści już dawno nie ma i może stąd to złudzenie. Choć na większości działek widzę jesienne wycinanie wszystkiego do gołej ziemi - sama tego nie robię. Przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze dla dobra roślin i zwierząt, a po drugie z jesiennego lenistwa :wink: Niestety mam kilka liliowców z pąkami i są to miniatury. Za to botaniczne gatunki gotowe są już do wiosny - zaczęły kiełkować :roll:
Ewo wydaje mi się, wegetacja nie przedłużyła się tylko przesunęła w czasie. Trzeba wziąć pod uwagę, że wiosna przyszła bardzo późno w tym roku. Masz rację, że w mieście jest znacznie cieplej. W niektórych ogródkach przydomowych widać jeszcze mnóstwo kwitnących roślin.
Krysiu w domu ciepło to rosną jak szalone. Sądząc po naszych ogródkach i ogrodach istnieje całkiem pokaźna grupa "jesiennych róż". Mam nadzieję, że to im nie przeszkodzi bez szwanku przeżyć zimę.
Tadziu wszystko się zmienia. Począwszy od pogody. Swoich hiacyntów jeszcze nie zauważyłam, ale krokusy i botaniczne tulipany pchają się na wierzch w zastraszającym tempie. Chodzę i przysypuję, ale to niewiele daje :(
Witaj Asiu! Miło, że znalazłaś chwilkę dla mnie. Przymrozki i owszem były, ale we wrześniu. Dalie straciłam zanim na dobre zakwitły. Reszta roślin już dawno zapomniała o przymrozkach i dalej sobie rośnie i kwitnie. Kolejny dziwny sezon.

Obrazek - dzisiejsze zdjęcie epimedium - piękna roślina przez cały sezon
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubię epimedia :D Dopiero ostra zima przerywa ich wegetację. Natomiast liliowce mnie martwią-kły pewnie przepadną po mrozach. Przysypię je ziemią.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”