30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Faktycznie, popatrzyłam teraz na fotki i mój Amarylis najprawdopodobniej jest Hippeastrum właśnie. Zresztą, to dobrze, bo tak naprawdę z myślą o kwiatach Hippeastrum go kupowałam ;)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja po raz pierwszy zabawiłam się w pszczółkę latem, a teraz zaczynają wschodzić wysiane 3 tygodnie temu nasionka. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Dorotko, gratulacje! Możesz napisać co z czym krzyżowałaś?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A zdjęcia zrobione perfekcyjnie...zapomniałam dodać ;:180
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Bozenko,
piękny Amarylis ;:167 Szkoda, że one tak krótko kwitną :roll:. Moje skubańce na siłę chciałam uśpić, a one cały czas twardo trzymały zielone liście. Powoli zacznę je budzić, chociaż one i tak same podejmą decyzję kiedy się zbudzić do życia. Tak było w ubiegłym roku.
Masz jeszcze jakieś odmiany?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Bożenko niestety nie mam zidentyfikowanych tych osobników :oops: Muszę spróbować je nazwać. Wiem tylko jakie mają kolory i to wszystko. To był eksperyment, dlatego nie przywiązywałam do tego wagi. Nie wierzyłam, że się uda. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
bozunia
1000p
1000p

Post »

Agnieszko Dziękuję :oops: Staram się jak mogę :oops: ale do perfekcji to mi jest baaardzo daleko :wink:

Magda moje niektóre cebule też długo miały "szczypior" :wink: Niektórzy ucinają liście (oczywiście jeśli długo odżywiały cebulę) jeszcze przed całkowitym uschnięciem... Ja czekam aż całkiem zżółkną i wtedy je usuwam. Co do kwitnienia... jeśli przeniesie się je na ten czas w chłodniejsze miejsce (ok.18st), to okres ten się wydłuża. Fajnie jak cebula ma 2 pędy kwiatowe lub więcej, bo wtedy kwitnienie też jest dłuższe :wink: Mam jeszcze trochę odmian, niektóre w pączkach, inne jeszcze śpią. Będę się chwalić na bieżąco, jeśli Was nie zanudzę :wink:

Dorotko jak masz zdjęcia tych roślin matecznych, to pewnie uda się je zidentyfikować :wink: np. w wątku hippeastrowym. Jeśli nie, to możesz pobuszować po necie i znaleźć z pamięci coś podobnego... Może się uda. Trzymam kciuki za Twoje "szczypiorki", oby okazały się pięknościami :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Na pewno nie zanudzisz. Moje chyba takiej siły nabrały wietrząc się cały sezon na tarasie. Obcięłam im szcypior, nie podlewałam, a one odbiły dłuuuugimi liśćmi ;:202, więc dalej je suszyłam aż powolutku zaczęły żółknąć. Ze 3 miechy to trwało jak nic i ani grama wody nie dostawały. To się nazywa wola życia ;:113 Ja mam na razie tylko 2 sztuki biała i czerwoną, ale nazw nie pamiętam. Kiedyś wstawiałam zdjęcia w wątku parapetowym
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
No i od mojej u Ciebie wizyty minęło trochę czasu,wchodzę i doznaję olśnienia,niesamowicie piękna,liczna i pięknie kwitnąca kolekcja hippeastrum.
Zdjęcia i ujęcia jak zawsze artystyczne,jestem pod wrażeniem-gratuluję ;:433
Pozdrawiam.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry! Witam prawie wiosennie ;:3 Na dworze 7 stopni, słoneczko świeci, humorek od razu lepszy ;:333

lulkato wszystko zrobiłaś jak trzeba ;:333 Z pewnością odwdzięczą się w tym roku :wink:
Arkadiusz dziękuję za odwiedziny i za zdjęcie z dedykacją dla mnie w Twoim wątku ;:196

Moje dzisiejsze... niby te same, ale codziennie inne :wink:
Gervase jest strasznym cudakiem, każdy kwiat jest w inne wzory, niesamowity jest :shock: Po zrobieniu fotki, pylniki zostały obcięte i wylądowały w lodówce za radą evluk :wink: Sweet Nymph jest na etapie przekwitania, pełnego rozkwitu i pąków, z cebuli wychyla sie trzeci pęd kwiatowy :)

Obrazek Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Bozka przepiekne masz te hipki...Gerwazy i Sweet Nymph cudne, ja sobie wypisałam jeszcze Dancing Oueen,Aphrodite i,Minerwe i Clowna...ale powiedz mi ile one kwitna....bo mi sie zagniezdziły w głowie i szukam wad aby sobie je z głowy wybić ;:173
bozunia
1000p
1000p

Post »

Dorotko różnie kwitną... Jeden pęd kwiatowy np. z czterema kwiatami, przy chłodniejszej temperaturze kwitnie maksymalnie 2 tygodnie. Najlepiej więc zaopatrzyć się w dużą cebulę, która może wydać 3 pędy kwiatowe :wink: Mnie krótkie kwitnienie nie zniechęca, wręcz przeciwnie - zachęca do zdobywania nowych cebul :;230 Bardzo ładne odmiany wypisałaś sobie ;:333 Clown aktualnie dostępny na all, sprzedawcę podam na pw jak chcesz.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, poszłam za radą i wsadziłam amarylisy do donicy. Trzy do jednej, zobaczymy.
Cebule były twarde, choć troche przesuszone, ale coś zielonego widać u góry...może coś z nich będzie ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, one tak wyglądają na wysuszone :wink: Jak coś zielonego się tliło u góry, to pewnie za jakiś czas będziesz cieszyć się kwiatami :) Trzy razem fajnie wygladają ;:333 Ja też chciałam tak posadzić, ale wyszło jak wyszło... Nie miałam takiej donicy :wink:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mój 'Amarylis' wypuścił kolejny pęd kwiatowy! :) Albo podgoni wcześniejszy i zakwitną razem, albo termin kwitnienia im się wydłuży ;] Wyższy pęd kwiatowy zaczął się mocno chylić w kierunku okna, więc chyba trzeba podwiązać? Muszę się rozejrzeć za jakimś 'patyczkiem' :]
Bożuniu, na Twoich fotkach nie widzę liści Hippeatrum, ale pisałaś chyba, że obcinasz dopiero jak zasychają? To gdzie one się teraz podziewają?
Mam jeszcze innego 'Amaryliska' kupionego chyba w zeszłym roku. Nic przy nim nie robiłam, a teraz ma tylko liście i nie zapowiada się na żadne kwiaty. Masz może jakieś pomysły dlaczego?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”