30 - metrowe maleństwo
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: 30 - metrowe maleństwo
Faktycznie, popatrzyłam teraz na fotki i mój Amarylis najprawdopodobniej jest Hippeastrum właśnie. Zresztą, to dobrze, bo tak naprawdę z myślą o kwiatach Hippeastrum go kupowałam ;)
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja po raz pierwszy zabawiłam się w pszczółkę latem, a teraz zaczynają wschodzić wysiane 3 tygodnie temu nasionka. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Dorotko, gratulacje! Możesz napisać co z czym krzyżowałaś?
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
A zdjęcia zrobione perfekcyjnie...zapomniałam dodać 
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Bozenko,
piękny Amarylis
Szkoda, że one tak krótko kwitną
. Moje skubańce na siłę chciałam uśpić, a one cały czas twardo trzymały zielone liście. Powoli zacznę je budzić, chociaż one i tak same podejmą decyzję kiedy się zbudzić do życia. Tak było w ubiegłym roku.
Masz jeszcze jakieś odmiany?
piękny Amarylis
Masz jeszcze jakieś odmiany?
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Bożenko niestety nie mam zidentyfikowanych tych osobników
Muszę spróbować je nazwać. Wiem tylko jakie mają kolory i to wszystko. To był eksperyment, dlatego nie przywiązywałam do tego wagi. Nie wierzyłam, że się uda. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
Agnieszko Dziękuję
Staram się jak mogę
ale do perfekcji to mi jest baaardzo daleko 
Magda moje niektóre cebule też długo miały "szczypior"
Niektórzy ucinają liście (oczywiście jeśli długo odżywiały cebulę) jeszcze przed całkowitym uschnięciem... Ja czekam aż całkiem zżółkną i wtedy je usuwam. Co do kwitnienia... jeśli przeniesie się je na ten czas w chłodniejsze miejsce (ok.18st), to okres ten się wydłuża. Fajnie jak cebula ma 2 pędy kwiatowe lub więcej, bo wtedy kwitnienie też jest dłuższe
Mam jeszcze trochę odmian, niektóre w pączkach, inne jeszcze śpią. Będę się chwalić na bieżąco, jeśli Was nie zanudzę
Dorotko jak masz zdjęcia tych roślin matecznych, to pewnie uda się je zidentyfikować
np. w wątku hippeastrowym. Jeśli nie, to możesz pobuszować po necie i znaleźć z pamięci coś podobnego... Może się uda. Trzymam kciuki za Twoje "szczypiorki", oby okazały się pięknościami 
Magda moje niektóre cebule też długo miały "szczypior"
Dorotko jak masz zdjęcia tych roślin matecznych, to pewnie uda się je zidentyfikować
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Na pewno nie zanudzisz. Moje chyba takiej siły nabrały wietrząc się cały sezon na tarasie. Obcięłam im szcypior, nie podlewałam, a one odbiły dłuuuugimi liśćmi
, więc dalej je suszyłam aż powolutku zaczęły żółknąć. Ze 3 miechy to trwało jak nic i ani grama wody nie dostawały. To się nazywa wola życia
Ja mam na razie tylko 2 sztuki biała i czerwoną, ale nazw nie pamiętam. Kiedyś wstawiałam zdjęcia w wątku parapetowym
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj
No i od mojej u Ciebie wizyty minęło trochę czasu,wchodzę i doznaję olśnienia,niesamowicie piękna,liczna i pięknie kwitnąca kolekcja hippeastrum.
Zdjęcia i ujęcia jak zawsze artystyczne,jestem pod wrażeniem-gratuluję
Pozdrawiam.
No i od mojej u Ciebie wizyty minęło trochę czasu,wchodzę i doznaję olśnienia,niesamowicie piękna,liczna i pięknie kwitnąca kolekcja hippeastrum.
Zdjęcia i ujęcia jak zawsze artystyczne,jestem pod wrażeniem-gratuluję
Pozdrawiam.
Dzień dobry! Witam prawie wiosennie
Na dworze 7 stopni, słoneczko świeci, humorek od razu lepszy
lulkato wszystko zrobiłaś jak trzeba
Z pewnością odwdzięczą się w tym roku
Arkadiusz dziękuję za odwiedziny i za zdjęcie z dedykacją dla mnie w Twoim wątku
Moje dzisiejsze... niby te same, ale codziennie inne
Gervase jest strasznym cudakiem, każdy kwiat jest w inne wzory, niesamowity jest
Po zrobieniu fotki, pylniki zostały obcięte i wylądowały w lodówce za radą evluk
Sweet Nymph jest na etapie przekwitania, pełnego rozkwitu i pąków, z cebuli wychyla sie trzeci pęd kwiatowy

lulkato wszystko zrobiłaś jak trzeba
Arkadiusz dziękuję za odwiedziny i za zdjęcie z dedykacją dla mnie w Twoim wątku
Moje dzisiejsze... niby te same, ale codziennie inne
Gervase jest strasznym cudakiem, każdy kwiat jest w inne wzory, niesamowity jest

-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Bozka przepiekne masz te hipki...Gerwazy i Sweet Nymph cudne, ja sobie wypisałam jeszcze Dancing Oueen,Aphrodite i,Minerwe i Clowna...ale powiedz mi ile one kwitna....bo mi sie zagniezdziły w głowie i szukam wad aby sobie je z głowy wybić 
Dorotko różnie kwitną... Jeden pęd kwiatowy np. z czterema kwiatami, przy chłodniejszej temperaturze kwitnie maksymalnie 2 tygodnie. Najlepiej więc zaopatrzyć się w dużą cebulę, która może wydać 3 pędy kwiatowe
Mnie krótkie kwitnienie nie zniechęca, wręcz przeciwnie - zachęca do zdobywania nowych cebul
Bardzo ładne odmiany wypisałaś sobie
Clown aktualnie dostępny na all, sprzedawcę podam na pw jak chcesz.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Bozuniu, poszłam za radą i wsadziłam amarylisy do donicy. Trzy do jednej, zobaczymy.
Cebule były twarde, choć troche przesuszone, ale coś zielonego widać u góry...może coś z nich będzie
Cebule były twarde, choć troche przesuszone, ale coś zielonego widać u góry...może coś z nich będzie
Kasiu, one tak wyglądają na wysuszone
Jak coś zielonego się tliło u góry, to pewnie za jakiś czas będziesz cieszyć się kwiatami
Trzy razem fajnie wygladają
Ja też chciałam tak posadzić, ale wyszło jak wyszło... Nie miałam takiej donicy 
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Mój 'Amarylis' wypuścił kolejny pęd kwiatowy!
Albo podgoni wcześniejszy i zakwitną razem, albo termin kwitnienia im się wydłuży ;] Wyższy pęd kwiatowy zaczął się mocno chylić w kierunku okna, więc chyba trzeba podwiązać? Muszę się rozejrzeć za jakimś 'patyczkiem' :]
Bożuniu, na Twoich fotkach nie widzę liści Hippeatrum, ale pisałaś chyba, że obcinasz dopiero jak zasychają? To gdzie one się teraz podziewają?
Mam jeszcze innego 'Amaryliska' kupionego chyba w zeszłym roku. Nic przy nim nie robiłam, a teraz ma tylko liście i nie zapowiada się na żadne kwiaty. Masz może jakieś pomysły dlaczego?
Bożuniu, na Twoich fotkach nie widzę liści Hippeatrum, ale pisałaś chyba, że obcinasz dopiero jak zasychają? To gdzie one się teraz podziewają?
Mam jeszcze innego 'Amaryliska' kupionego chyba w zeszłym roku. Nic przy nim nie robiłam, a teraz ma tylko liście i nie zapowiada się na żadne kwiaty. Masz może jakieś pomysły dlaczego?