Kaktusy - NINa

Awatar użytkownika
saga23
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 15:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy - NINa

Post »

:wit Po obejrzeniu takich fotek
szkoda mi sie zrobiło rozstawać z moimi kaktuskami :(
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@raflezja - Twoja Lobivia jest bardziej ocierniona, a kwiat nie ma pomarańczowych przebarwień na płatkach ;)

Z innej beczki, czy ktoś z was nie ma na wymianę Opuntia ficus-indica albo tej z ciemnymi, czerwonymi owocami? Szukam niedużej, ukorzenionej sadzonki do kolekcji, mam parę innych małych kaktusów na wymianę. Jak ktoś jest chętny, albo znacie kogoś, kto ma takie cudo, to proszę o prywatną wiadomość.
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Ładne lobiwie. Kolor kwiatu przypomina mi modny kiedyś "Bahama yellow"
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, były kiedyś takie kanciaki w tym kolorze. To znaczy fiaty 125p, ale pewnie niewiele osób je pamięta. :D
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Doczekałam się! :tan Ale i tak nie wiem, co to za odmaina Lobivii jajoiany. Glauca? Elegans? Ktoś wie? ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parodia aureispina (bedzie na sprzedaż na Al)
Obrazek

Lobivia hybrid kolejne kwitnienie w 2012
Obrazek

Lobivia obrepanda, też kolejne kwitnienie, bez zapachu, niestety mój aparat nie odwzorowuje ciemno-różowego i fioletowego.
Obrazek

Czy to są te same odmiany? Lobivia obrepanda po lewej to wiem, ale to po prawej też? Jeszcze nie kwitł. Chyba ma inne ciernie i areole...
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

NINa pisze:Doczekałam się! :tan Ale i tak nie wiem, co to za odmaina Lobivii jajoiany. Glauca? Elegans? Ktoś wie? ;:173
Jak duża jest roślinka? L.glauca nie rośnie zbyt wielka, max. to 4cm średnicy. L.jajoiana v. elegans rośnie nieco większa, tak do 5cm średnicy. Z rysunku żeber Twoja lobiwka bardziej przypomina L.j.v.elegans. Ostatecznie rozstrzygnąć może pochodzenie roślin. L.j.v.elegans rośnie na zachód od Tilcara, L.glauca na zachód od Purmamarca
NINa pisze:Czy to są te same odmiany? Lobivia obrepanda po lewej to wiem, ale to po prawej też? Jeszcze nie kwitł. Chyba ma inne ciernie i areole...
To raczej dwa Echinopsis obrepanda. Nie wyglądają one typowo. Taki rasowy E.obrepanda ma grubsze żebra, jest bardziej płaski i jego żebra czasem dzielą się na wzgórki jak u lobiwii. Obie roślinki wyglądają jak E.obrepanda lekko maźnięty z L.calorubra/L.pojoensis. Pewnie w naturze spokojnie można znaleźć takie formy. To w przyrodzie generalnie kundli się na potęgę i nigdy nie wiadomo czy to jeszcze Echinopsis czy już Lobivia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moja L. jajoiana jest posadzona w doniczce 5x5 cm czyli będzie miała średnicę ok. 4 cm. Bardzo wolno rośnie, ale zaczyna się wyciągać w pion mimo, że posadzona jest dosyć głęboko. Kupiłam jako L. j. elegans, ale kwiat jest jak widzę trochę za mały (oczko) i płatki trochę jakby tylko jedna warstwa, stąd moje pytanie o odmianę :) Nie miała oznaczonego numeru polowego.

Co d L. obrepanda to kwiat faktycznie wygląda jak u L. calorubra (nie mam, ale patrzyłam na foty), bardzo intensywnie wybarwiony między czerwienią a ciemnym różem, bez zapachu, trzyma się na roślinie bardzo krótko. Czyli ogólnie mówiąc, psiora ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ta jajoianka to będzie elegans.

Jeśli chodzi o echinopsa to raczej nie będzie to Echinopsis/Lobivia calorubra ponieważ ten gatunek jest zaliczany raczej do lobiwek niż echinopsów a zwłaszcza jego miniaturowe odmiany. Główną różnicą między Echinopsis a Lobivia jest długość kwiatu. Jeśli kwiat jest długi naokoło 10cm lub mniej to raczej jest lobiwka, jeśli jest dłuższy to bardziej jest to echinops. Dodatkową cechą rozgraniczającą te dwa rodzaje jest tworzenie w kwiecie u echinopsów czegoś na kształt jęzora z pręcików. Widać to dokładnie na fotce zarówno Echinopsis obrepanda jak i wcześniejszego Echinopsis eyriesii. U lobiwek pręciki praktycznie zawsze są symetrycznie ułożone wokół słupka. U echinopsów na dole kwiatu jest ich dodatkowe zagęszczenie, coś na kształt lotniska dla zapylających je owadów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Kontakt:

Post »

@blabla No to super, dzięki za identyfikację i wyjaśnienia. Tak mi się właśnie wydawało, że Echinopsisy mają te jak je określiłeś jęzory z pręcików, a Lobivie nie.
A co do mojego E. hybrid to może być hybryda z E. eyriesii, bo jest bardziej różowy i ma wydłużone, wywinięte płatki niż ta czysta odmiana. Czy E. oxygona różni się czymś od E. eyriesii? Odrostami?

Tu jest fajne wideo o tym, jak rozkwita E. obrepanda i hybrydy (wg. autora), w przyspieszonym tempie.

http://www.youtube.com/watch?v=l-0Erw29R_I

A tak btw. powinniście nagrywać i publikować jakieś naukowe filmiki na YouTube o kaktusach, z chęcią bym oglądnęła, z wystaw lub wyjazdów, albo np. nowe odmiany czy nawet zwykłe podstawy 'jak przesadzać siewki' itp. Schemat czy opis to nie to samo co wideo. W Krakowie oddziału PTMK nie ma :/
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Z filmami o kaktusach jest ten problem, że są to rośliny i zwyczajnie nie ruszają się. Ponieważ są stabilne to filmy z nimi są nudne jak flaki z olejem.

Czym różni się E.eyriesii od E.oxygona? Najpewniej nazwą. Poza tym trzy taksony E.eyriesii, E.oxygona i E.multiplex wydają się być jednym gatunkiem, który jest dość zmienny i potrafi mieć raz dłuższe, raz krótsze ciernie, daje więcej lub mniej odrostów. Nie byłem w rejonach występowania tych roślin więc za wiele napisać nie mogę. Nie mam też zbyt wiele tych roślin w kolekcji. Raptem z 3-4 różne stanowiska.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Kontakt:

Post »

A prelekcje ze slajdów nie są nudne? ;) Chodzi mi o krótki filmik typu wywiad, z dialogami, muzyczką itp. Tak jak w PRLu na TV! :)) Montaż dużo daje dla statycznych obiektów, zbliżenia, perspektywa, kąt nachylenia, kolory itd.

Właśnie, jeszcze jest E. multiplex, widziałam na Al, ale białe kwiaty mnie nie kręcą.

Na razie nic nowego mi nie kwitnie, więc będę za jakiś czas i dzięki jeszcze raz za wszystkie porady ;)
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Czy taki nudny ten filmik to nie wiem :) Dość fajnie pokazuje piękno ulotnej chwili jaką jest kwitnienie kaktusów :)
NINa pisze:Obrazek
Tutaj brak słów... Wygląda genialnie i tyle :D

Tym oto krótkim postem wpisuję się na listę "widocznych obserwatorów" :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Kwiatek cudeńko i super jakość zdjęcia ;:224
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Faktycznie! Zjawiskowy!
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Kontakt:

Post »

@nyskadu, @raflezja @ abaddon1986 - dzięki! :) Robię z reguły kilkanaście ujęć, a potem kasuję te nieostre czy nieciekawe co do proporcji, a aparat nawet nie lustrzanka, bo mnie nie stać, ale wyciągam z Fuji to, co może.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”