szkoda mi sie zrobiło rozstawać z moimi kaktuskami

Jak duża jest roślinka? L.glauca nie rośnie zbyt wielka, max. to 4cm średnicy. L.jajoiana v. elegans rośnie nieco większa, tak do 5cm średnicy. Z rysunku żeber Twoja lobiwka bardziej przypomina L.j.v.elegans. Ostatecznie rozstrzygnąć może pochodzenie roślin. L.j.v.elegans rośnie na zachód od Tilcara, L.glauca na zachód od PurmamarcaNINa pisze:Doczekałam się!Ale i tak nie wiem, co to za odmaina Lobivii jajoiany. Glauca? Elegans? Ktoś wie?
![]()
To raczej dwa Echinopsis obrepanda. Nie wyglądają one typowo. Taki rasowy E.obrepanda ma grubsze żebra, jest bardziej płaski i jego żebra czasem dzielą się na wzgórki jak u lobiwii. Obie roślinki wyglądają jak E.obrepanda lekko maźnięty z L.calorubra/L.pojoensis. Pewnie w naturze spokojnie można znaleźć takie formy. To w przyrodzie generalnie kundli się na potęgę i nigdy nie wiadomo czy to jeszcze Echinopsis czy już Lobivia.NINa pisze:Czy to są te same odmiany? Lobivia obrepanda po lewej to wiem, ale to po prawej też? Jeszcze nie kwitł. Chyba ma inne ciernie i areole...
Tutaj brak słów... Wygląda genialnie i tyleNINa pisze: