Rondo aspirynowo-renesansowe wyglada obłędnie
Różany ogród Moniki
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Monia, ja nie mam Leonarda, ale zastanawiam się nad nim..Jak wysoki rośnie z niego krzaczek? czy nie jest chorowity u Ciebie? Wszystkie przezimowaly ok?
W dzien i w nocy 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tam O'Shanter - fajna róza, o pięknym kolorze, ktorego mój aparat nie łapie. U mnie pierwszy sezon, więc jeszcze nie jest zbyt mocno rozbudowana i złapała pierwsze plamki. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie mocniejsza.

Kwiatów ma za to tyle, że mogłaby nimi obdzielić inne róże

Kwiatów ma za to tyle, że mogłaby nimi obdzielić inne róże

- Alania

I kilka liliowców

-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Dziękuję za fotkę białego ronda, choć tylko mały wycinek ale oddaje klimat całego.
Efekt jest rzeczywiście fajny, białe róże w zielonej obwódce.
Te białe koło róż to jest biała lawenda
Mam Rosarium Uetersen i u mnie ona nigdy nie zmarzła, teraz po zeszłorocznym przesadzeniu powoli odbudowuje się a jet to dość leciwy krzaczek. U mnie nigdy nie była pnąca, raczej wysoko-krzaczasta i te kwiaty na końcach troszkę wkurzające ale pewnie dostanie teraz jakąś pod nogi i będą stanowiły jedno.
Efekt jest rzeczywiście fajny, białe róże w zielonej obwódce.
Mam Rosarium Uetersen i u mnie ona nigdy nie zmarzła, teraz po zeszłorocznym przesadzeniu powoli odbudowuje się a jet to dość leciwy krzaczek. U mnie nigdy nie była pnąca, raczej wysoko-krzaczasta i te kwiaty na końcach troszkę wkurzające ale pewnie dostanie teraz jakąś pod nogi i będą stanowiły jedno.
Witam Moniko!
Po raz pierwszy mam okazję zwiedzać Twój ogród i stwierdzam, że za rzadko schodzę z utartych forumowych szlaków... To, co obejrzałam u Ciebie jest piękne! Elegancki dom i jego otoczenie, które podkreślają bliskie memu sercu odmiany róż... Masz we mnie już regularnego gościa
Pozdrawiam serdecznie!
Po raz pierwszy mam okazję zwiedzać Twój ogród i stwierdzam, że za rzadko schodzę z utartych forumowych szlaków... To, co obejrzałam u Ciebie jest piękne! Elegancki dom i jego otoczenie, które podkreślają bliskie memu sercu odmiany róż... Masz we mnie już regularnego gościa
Pozdrawiam serdecznie!
- Alania

Kasiu, Leon jest bardzo fajną różą. Mam ich kilka posadzonych w różnych miejscach ogrodu. Wszystkie dobrze przezimowały, ładnie kwitną i rozrastają się. Czasami łapie jakieś plamki, ale nie jest to jakiś koszmar - troszkę tylko. Ma trwałe kwiaty, warto mieć tę różę.robaczek_Poznan pisze:Monia, ja nie mam Leonarda, ale zastanawiam się nad nim..Jak wysoki rośnie z niego krzaczek? czy nie jest chorowity u Ciebie? Wszystkie przezimowaly ok?
Rondo aspirynowo-renesansowe wyglada obłędnieW dzien i w nocy

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś Twój ogród dosłownie tonie w różach....cudowne różane bukiety zapierają dech....wszędzie gdzie nie spojrzysz kolorowo i pięknie.....liliowce też śliczne . Wspaniały czas teraz w ogrodach. Wielka obfitość kwiecia, bujnie i kolorowo, tylko napawać się tym pięknem, żeby tylko nie było tak gorąco....
- Alania

Udało mi się uchwycić białe rondoedulkot pisze:Dziękuję za fotkę białego ronda, choć tylko mały wycinek ale oddaje klimat całego.![]()
Efekt jest rzeczywiście fajny, białe róże w zielonej obwódce.Te białe koło róż to jest biała lawenda
![]()

Niestety nie widać tego w gąszczu roślin, ale jest jeszcze wewnętrzna obwódka z bukszpanu, tuż za Aspirynami. Zimą bardziej widoczna na fotkach, a latem z bliska, bo na zdjęciach gąszcz.
Białe byliny między różami to biała szałwia omszona. Roślnie pomiędzy Aspirynami. Chcę ją jeszcze posadzić dookoła cisowego stożka na środku, żeby tworzyły taką lekką chmurkę.
- Alania

Witaj, Agaaguniada pisze:Witam Moniko!![]()
Pozdrawiam serdecznie!
Masz rację - to jakoś tak jest, że zaglądamy do zaprzyjaźnionych ogródków, a inne zostają na boku. Wszystko z ograniczeń czasowych ;)
Pozdrawiam również
- Alania

Dzięki, AgniesiuAGNESS pisze:Moniś Twój ogród dosłownie tonie w różach....cudowne różane bukiety zapierają dech....wszędzie gdzie nie spojrzysz kolorowo i pięknie.....liliowce też śliczne . Wspaniały czas teraz w ogrodach. Wielka obfitość kwiecia, bujnie i kolorowo, tylko napawać się tym pięknem, żeby tylko nie było tak gorąco....

- Alania

Ach, co za upalne lato
. Właśnie przed momentem jakiś wróbelek postanowił się ochłodzić w naszym domu - wleciał przez drzwi tarasowe, pofrunął przez salon, zwiedził parter i chyba jednak stwierdził, że tu nie czuje się najlepiej, bo wyfrunął na zewnątrz.
A ja leżę na sofie i nie mam ochoty ruszyć ani ręką ani nogą, a tu po wczorajszej burzy ziemia namoknięta i pewnie dobrze by się odchwaszczało rabaty... Trudno, nie mam na to dzisiaj ochoty.

A ja leżę na sofie i nie mam ochoty ruszyć ani ręką ani nogą, a tu po wczorajszej burzy ziemia namoknięta i pewnie dobrze by się odchwaszczało rabaty... Trudno, nie mam na to dzisiaj ochoty.

- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładnie kwitną - Monia odpowiedziałam u siebie o Myriam ale musisz jeszcze podpytać się AniDS i kilku innych osób - DanusiaB też ją ma. To róża wielkokwiatowa więc zwykle ma 1 kwiat na gałęzi i choruje na plamistość ale z powodu zapachu jej to wybaczam.
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moni klomb już okazały, myślę, ze jesteś bardzo zadowolona. Co do odchwaszczania - niestety za gorąco
i ciągle mówię może jutro....na razie trzeba się cieszyć
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Z daleka może nie widać ale z bliska było i jak te bukszpany podrosną to będą i w lecie widoczne. Za tę informację o szałwii dzięki, już sobie poczytałam i koniecznie muszę ją sobie kupić i to w większych ilościach bo wytrzymała i ładna to krzewinka.vertigo pisze:
Niestety nie widać tego w gąszczu roślin, ale jest jeszcze wewnętrzna obwódka z bukszpanu, tuż za Aspirynami. Zimą bardziej widoczna na fotkach, a latem z bliska, bo na zdjęciach gąszcz.
Białe byliny między różami to biała szałwia omszona. Roślnie pomiędzy Aspirynami. Chcę ją jeszcze posadzić dookoła cisowego stożka na środku, żeby tworzyły taką lekką chmurkę.
Pogoda powoli się poprawia na znośniejszą więc chwasty niedługo się doczekają na swoje wyrwanie, na razie odpoczywajmy i cieszmy się że ładnie kwitną.