W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

7 stycznia 2007 musieliśmy uśpić labkę.
Zakład weterynarii, nie ma własnej spalarni, więc zwłoki należy samemu " zagospodarować".
Można oddać do zakładu utylizacji ( Bakutilu) lub...nielegalnie pogrzebać z całą wielką, odchodzącą miłościa...

Główny Lekarz Weterynarii - Iwona Zawinowska:

"(..)Biorąc pod uwagę, że zwłoki zwierzęce stanowią w krajach UE ok. 15% ogółu surowca można przypuszczać, że w Polsce występuje niekontrolowany obrót tym rodzajem odpadów najczęściej - wywożone do lasu, grzebane w przypadkowych miejscach itd. Jest to ewidentne zanieczyszczanie środowiska przyrodniczego i stanowi potencjalne zagrożenie epidemiologiczne. Wynika to z nieświadomości rolników, braku zainteresowania tym problemem władz samorządowych i wojewódzkich.
(..) Z punktu widzenia bezpieczeństwa kraju najważniejsze są zakłady przetwarzające odpady wysokiego (zwłoki zwierzęce) i tzw. materiały szczególnego ryzyka. W Polsce do przetwarzania takich odpadów wyznaczono 9 zakładów. Otrzymana mączka i tłuszcz muszą być spalane.(...)

Istotnym jest uregulowanie sprawy odpłatności za utylizację zwłok zwierzęcych. Obecnie za odbiór i przetwarzanie zwłok obciążany jest rolnik. Biorąc pod uwagę stan polskiego rolnictwa każde dodatkowe obciążenie finansowe powoduje ucieczkę od problemu nawet gdyby to miało być niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem. Rozwiązaniem, które próbowały zastosować niektóre zakłady było podpisanie umów z gminami i na zasadzie opłaty ryczałtowej obsługa terenu.(..)"
http://www.halat.pl/environment.html

Padlina - zwłoki zwierzęce - zwierzęta padłe lub zabite nie w celu spożycia przez ludzi. Utylizacja padliny uregulowana jest w przepisach ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369).

Cena utylizacji padliny ok.350-400zł/t.

A w górach, najczęsciej jest tak:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Nalewko, jedyny sposób to nasza obecność przy spopielaniu zwłok naszych zwierzaczków :cry: cmentarze dla zwierząt są ale niestety zbyt mało, by wszystkich zaspokoić, takie krematorium zwierzęce na podobieństwo ludzkiego krematorium byłoby rozwiązaniem, przyznam szczerze, ze po tym, jak uśpiłam Duśkę to interesowałam się tym tematem, ale przyznam szczerze, że przeraziły mnie wszystkie przepisy, by otworzyć takie usługi, a dodatkowo wysokie koszty na uruchomienie, a czy byłby zysk, bo z całą miłością do zwierząt, ale nie stać nie na działalność charytatywną. Znajomi mający zwierzaki mówili, że to dobry pomysł, ale pomysł pomysłem, a życie swoje :roll:
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu - dziewczyno z gór, zmienił się kolor Twojej karty czy mnie wzrok zawodzi...

Jeżeli tak, to - !
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff...

Postaram się - bardzo delikatnie - zmienić temat utylizacji i Rozporządzenia 1774/2002 Parlamentu Europejskiego - bardzo delikatnie...

Gustaw potrafi zrobić tak :

Obrazek

Pochwalcie się co potrafią Wasze łobuzy !
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adamie, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi ;:180 Tam jeszcze nie dotarłam, a powinnam była od Europy zacząć :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Niedawno pisałem o serii encyklopedia z dziennikiem. Cena była zachęcająca, bo tylko ok 6 złotych za twardą oprawę i ok 60 stron. Ale ostatnio dowiedziałem się od redaktorki dziennika, że następny tom będzie kosztować aż 20 złotych. Myślę, że taka polityka cenowa nie pomoże w sprzedaży tych dobrych poradników...
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romanie, jakiś czas temu jedno z wydawnictw zachęciło mnie do zakupu prawie profesjonalnego modelu samochodu rajdowego. Cudeńko mieliśmy składać razem z synem. W pierwszym nr opona + felga, za jakieś tam parę złotych. Ale... w nr drugim chyba kawałek amortyzatora za jakieś szalone pieniądze. Jak policzyłem ile będzie kosztowało całe autko, to można było za to kupić podniszczony - ale jeszcze na chodzie - samochód osobowy.

Gustaw potrafi pod nieobecność domowników zrobić również tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Adamie, nie mam sfotografowanych takich "pamiątek" ale tu Dusia miała inną wizję na ogród i teraz odpoczywa po wykopywaniu roślinki Obrazek a ostatnio Kefir uczył się czytać Obrazek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O to jest stary numer z tymi cenami pierwszych numerów. Jak sie potem policzy ogólną cenę takiej kolekcji to rzeczywiście można zdębieć. :shock:
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogrodniczka i filozof :D :D :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Adam, normalnie nie mogę ogrodniczka i filozof :;230 ale wszystko się zgadza, Dusia lubiła niszczyć roślinki w ogrodzie, a filozof już kilka gazet ma przeczytanych, jedno dobre, że za książki się nie bierze ;:191 ale z tego co widzę to z Gustawa też niezły filozof, a i do tego kartke chciał komus wysłac i nr telefonu jakiegoś szukał ;:112
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Szkoda że nie mogę znaleść zdjęcia jak Figa któryś raz przesdziła nam kawę :P
Jak była mała to bardzo lubiła kopać w doniczkach stojących na podłodze :P a najbardziej upodobała sobie kawę i któregoś razu wykopała pół donicy :twisted:
wiecie jak wyglądał pokój :P później zamykaliśmy pokój :arrow: żeby ograniczyć zapał ogrodniczki :P
Teraz jest już ok :P
Jak tylko znajdę fotki to zamieszczę :arrow: zawsze jak chce się coś znaleść to tak się zchowa że można szukać i szukać :oops:
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

FIGA szukaj fotek, bo to ciekawe musiało być ;:183
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słyszałem kiedyś :
"szukam i szukam, znaleść nie mogę, jakby diabeł ogonem nakrył..."
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

No właśnie :cry: :arrow: już wcześniej chciałam Wam pokazać jaka z niej ogrodniczka :P
Muszę kiedyś na spokojnie usiąść i wszystko po kolei przejrzeć :arrow: może szukam nie tam gdzie trzeba :oops:
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”