Brzozowa Górka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzozowa Górka

Post »

Witaj, Jolu w moim wątku. :D Mam nadzieję, dziewczyny, że macie rację i liście zakryją donice. ;:65 ;:65 Zaczęłam dosadzać w większe przerwy żurawki, tawułki, paprocie, posadziłam dzięki Twojej radzie, Aniu, bez czarny Eva, ale z kolei pęcherzyca Diablo wydaje mi się być za duża i nie chcę, żeby przysłoniła mi hosty. Czy ją można dowolnie mocno ciąć? Kolor liści ma bosssski....
Zastanawiam się jeszcze, czy jeśli przestrzenie pomiędzy doniczkami wysypię np. szyszkami, to czy nie będą one stanowiły "drabiny" dla nornic, zwłaszcza zimą? Podobno one łażą wtedy pod śniegiem, po wierzchu ziemi. Aniu, co o tym sądzisz? Ty masz duże doświadczenie w tej kwestii :?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hosty robią wrażenie zarówno ilością, jak i kolorami, ale do kosiarki się nie umywają 8-)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Pawle, widziałam w Twoim wątku piękny wiąz Wredei. Zauroczona oczywiście musiałam go zakupić. Napisz, proszę, gdzie lepiej go posadzić - w pełnym słońcu czy może w lekkim cieniu, gdzieś w okolicy modrzewi czy klonu?
Kosiarka to spełnione marzenie mego M .... :;230 :;230 Zawsze marzył o ... traktorze.... ;:224 :;230 :lol:
X_r-o
---

Post »

Czuję pokrewną duszę w Twoim M :lol: Mi też marzy się taki traktorek, tylko teraz nie bardzo miałbym nim co ścinać :;230
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

muchazezlotym pisze:Witaj, Jolu w moim wątku. :D Mam nadzieję, dziewczyny, że macie rację i liście zakryją donice. ;:65 ;:65 Zaczęłam dosadzać w większe przerwy żurawki, tawułki, paprocie, posadziłam dzięki Twojej radzie, Aniu, bez czarny Eva, ale z kolei pęcherzyca Diablo wydaje mi się być za duża i nie chcę, żeby przysłoniła mi hosty. Czy ją można dowolnie mocno ciąć? Kolor liści ma bosssski....
Zastanawiam się jeszcze, czy jeśli przestrzenie pomiędzy doniczkami wysypię np. szyszkami, to czy nie będą one stanowiły "drabiny" dla nornic, zwłaszcza zimą? Podobno one łażą wtedy pod śniegiem, po wierzchu ziemi. Aniu, co o tym sądzisz? Ty masz duże doświadczenie w tej kwestii :?
Elu, pęcherznicę możesz dowolnie ciąć. Nawet jest to zalecane. :D
Z szyszkami to akurat nie mam doświadczenia ;) U mnie najwięcej tej zimy buszowały pod łętami piwonii i stroiszem, którym przykryłam koszyki z tulipanami, żeby uchronić je przed ptakami... no i jak nie urok, to...
... wiesz, że mysz polna jak będzie chciała, to wlezie i po murze i po szybie? ;:224
Zasadniczo, najlepszą ochroną przed nornicami zimą jest zmarznięta na kość ziemia. Wszelkie przykrycia izolują od mrozu, ułatwiają roślinom przeżycie zimy, ale niestety ułatwiają też nornicom buszowanie :(
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł, moi Panowie mają jakieś 2000 metrów dzikiej trawy do koszenia i trwa zacięta walka którego teraz kolej - męża czy 14-letniego syna.... :;230
zanna pisze:... wiesz, że mysz polna jak będzie chciała, to wlezie i po murze i po szybie? ;:224
Aniu, sugerujesz, że nornica także? :shock: Czyli chyba jednak zrezygnuję z tych szyszek ;:223 ;:223
Pęcherzycę Diablo w takim razie posadzę. ;:136

Zastanawiam się jeszcze, czym zabezpieczyć małe iglaki po posadzeniu, żeby trawa rosnąca jak szalona ich nie zagłuszyła. Chyba zamówię wywrotkę kamieni...
X_r-o
---

Post »

Nie dziwię się bitwie o koszenie :lol: Dobrze, że nie mam syna :;230
Zpomniałem dopisać o wiązie. Z tym Wredei nie jest niestety prosto przez pierwsze lata. Posadzisz go w słońcu to będzie się przypalał, posadzisz w cieniu to liście zzielenieją. Póki dobrze się nie przekorzeni to chyba trzeba przeboleć uszkodzenia słoneczne. Zauważ, że wielkie okazy nie przypalają się :roll: Może właśnie w lekkim półcieniu będzie mu w sam raz?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Piękna kolekcja host! Nie wiem tylko, czy nie za gęsto posadzone? No, ale może jak w donicach, to się tak nie rozrosną. Zastanawiam się tylko, jak będzie na jesieni - jeśli liście już oklapną, te te donice nieciekawie będą wyglądały... może coś tam dosadzic? I jeszcze jedno przyszło mi do głowy - jak moje hosty zamierają, to wystarczy je grabiami przeczesac i ściągam te liście, jakby były w donicach, to byłoby to trudne - w końcu sporo u Ciebie tych donic wystaje, chyba będziesz musiała ręcznie wszystko wybierac.
Co do pęcherznicy - potwierdzam - lubi cięcie.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

muchazezlotym pisze: Zastanawiam się jeszcze, czym zabezpieczyć małe iglaki po posadzeniu, żeby trawa rosnąca jak szalona ich nie zagłuszyła. Chyba zamówię wywrotkę kamieni...
A na przykład sadzić w kółkach z agrowłókniny, a na nią kora albo kamienie? Weź jeszcze pod uwagę, żeby Twoi Panowie w zapale koszenia, iglaczków nie przycięli nisko przy ziemi :;230
Też bym sobie chętnie takim pojazdem pojeździła ;:224
Niedawno uznałam, że sadzenie w donicach ma jeszcze jedną zaletę: jaki ci się kompozycja nie podoba, albo liściorami jedna drugą zagłuszają - to donicę z ziemi wyciągnąć łatwiej niż wykopywać hostę z korzeniami :idea: :;230
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Pawle za radę - WREDA posadziłam ... w słońcu.... ;:224 - to ten olbrzym w centrum zdjęcia :uszy A co, niech się uodparnia! :;230
Obrazek

Paweł, syn czasem się przydaje, mówię Ci, np. do ... skoszenia trawy .... ;:224

Kasiu, oczywiście, że hosty są posadzone za gęsto! :;230 Ale jak inaczej zasłonię donice? :lol: Poza tym ciągle jeszcze mi się zdaje, że będę miała za mało miejsca :twisted: - pomimo posadzenia tylu doniczek - ilość funkii pod klonem czekająca na swoją kolej wcale nie maleje :?
Obrazek

Zeschłe liście host jesienią zawsze zbieram ręcznie. Trochę miejsca musiałam więc zostawić na stopy... :lol:

Aniu, a jak myślisz, kto wykonał pierwszą jazdę traktorkiem? :;230 Przecież nie mogłam odmówić sobie tej frajdy. ;:170 Właśnie o to niskie skoszenie iglaczków najbardziej się obawiam. Agrowłókniny dziś nie miałam, a iglaki musiałam posadzić ;:108 - na razie te dorodniejsze, odsadzone z Iglakowa:
Obrazek

Kamienie dołożę ... kiedyś tam... Mikrusy na razie stoją bezpieczne w skrzynkach:
Obrazek

Korzyść z host w donicach także mi przyszła do głowy - zawsze jedną donicę można wykopać i w to miejsce posadzić coś innego - jaka zmienna rabata powstanie, no nie? :;230

Wtaszczyłam ;:213, a raczej wtoczyłam też na szczyt górki 2 pnie - będą służyć jako siedziska, coby było skąd podziwiać hostowisko. Tylko jeszcze przydałby się stolik na kawkę ;:24
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liściastych drzewek też parę posadziłam, żeby nie było, że tylko iglaki i hosty :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

O rany, ale masz jeszcze roślin do posadzenia :shock: ale wiesz co, cudnie to już wygląda, aż poczułam taki przyjemny chłodek w tym cieniu :lol: Przepiękny ten pieniek obrośnięty mchem ;:108
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Piękne masz już hostowisko...a "kosiara" :)lux
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Elu, pięknie u Ciebie :heja
Sprawiedliwość widzę jest: Ty masz działkę i miejsce na swoje hosty, a Twój M wspaniały traktor :D
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

muchazezlotym pisze:.. Jak myślicie, czym zapełnić przestrzenie między funkiami? ..
Elu przecież to chyba jasne między funkiami posadź hosty :;230
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

ale hostowisko .W następnym sezonie to dopiero będzie efekt .A czemu hosty posadziłaś w doniczkach.Jak ci ich nie ubywa to do mnie je wyśłij :;230 miejsce się znajdzie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”