Kaktusy - NINa
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowe kaktusy mam.. ale nie wiem jakie :(
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To jest Echinopsis obrepanda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po prostu Aleksander lub AlekNINa pisze:@moritius
Jak końcówka słupka rozchyli się na końcu to nakładasz pyłek i albo się uda, albo się nie uda. Ja osobiście bym pyliłpylił w celu nasion? Hmm, u mnie szczerze mówiąc żadna z hybryd nie zawiązała jeszcze owoców. Na pyleniu się nie znam, jakaś fachowa porada? ;)
A co do hybrydki 'Yellow Bird' to też bym się z chęcią wymienił, nie wiem tylko na co
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Końcówka słupka nie musi być rozchylona. Zwyczajnie nanosi się na nią pyłek i to wszystko.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Takie małe rośliny, a "produkują" tak wspaniałe kolorowe i duże kwiaty - gratuluję
.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- NINa
- 200p

- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki za ID! Czyli, z chytrości mam już dwa.blabla pisze:To jest Echinopsis obrepanda.
@banditoo, @Sebek87, @Akwelan_2009 -dziękuję! Odwiedzę wasze wątki w najbliższym czasie
Alek - wymiana na PM, nie ma problemu, ale mam tylko 2 kaktusy do podziału w tym momencie. Może wymień na PM te, które masz podwójne, do podziału czy na zbyciu ;) Zbieram kaktusy z dużymi kwiatami (czerwone, ciemno różowe, pomarańczowe): od Lobivii i Echinopsisów (w tym hybryd), przez Rebutie do Trichocereusów. Sulcorebutie i mediolobivie nie, bo marnie kwitną ;) Od szczepionych trzymam się z daleka, bo lubię harmonijny wygląd korpusu ;) Mam też parę kaktusów na wymianę w całości, takie 4-5 letnie.
A teraz pytanie. Czy ten Trichocereus poniżej:
2011 r.

2010 r.

zapowiada się jak T. grandiflorus?
Dla porównania, foty czyjeś np. tutaj http://www.exoten-forum.de/vb/showthrea ... s-Red-Star
lub tu http://www.flickr.com/photos/pr_foto/535740112/
Kupowałam w ciemno, jako pierwszy kaktus w zakładanej trzy lata temu (mini)kolekcji. Te plamki, to ślady po wodzie. Sorki za obskurną doniczkę
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Atrakcyjnie kwitnie ta twoja hybryda Chamaecereus... a nawet bardzo.NINa pisze:Dzisiaj kwitnie Lobivia hybrid 'Yellow Bird'
- moritius

Kasiu, aktualnie mam (jeszcze nieukorzenione, około 1cm) odrosty pomarańczowo- i czerwonokwiatowej Rebutia minuscula, pełno Chamaecereus silvestrii (mam 3 niespokrewnione rośliny z mnóstwem pędów, będą bazą do krzyżówek ;)), znajdzie się też odrost E. eyriesii i E. multiplex. Oprócz tego opuncje, odrost Mammillaria zielmaniana. Ewentualnie kiedyś w przyszłości (ale nie wcześniej niż za 2-3 lata) siewki E. ancistrophora, E. obrepanda biały kwiat, L. chrysantha, L. aurea v. quinesensis i v. shaferi, A. asterias cv. Superkabuto. Nie masz nic przeciwko, że listę umieściłem tu, no nie? Resztę uzgodnimy na PW, jak coś ;).
PS. Może zwróciłaś uwagę, że wszyscy tu zwracają się do siebie po imieniu. Uwierz, tak jest łatwiej, dodatkowo zacieśniają się przyjacielskie więzy ;). Dlatego chyba wszyscy mają w podpisach imiona. Dlatego też zacząłem się zwracać do ciebie po imieniu i oczekiwałem, że zrobisz to samo :P.
Pozdrawiam - Aleksander ;)
PS. Może zwróciłaś uwagę, że wszyscy tu zwracają się do siebie po imieniu. Uwierz, tak jest łatwiej, dodatkowo zacieśniają się przyjacielskie więzy ;). Dlatego chyba wszyscy mają w podpisach imiona. Dlatego też zacząłem się zwracać do ciebie po imieniu i oczekiwałem, że zrobisz to samo :P.
Pozdrawiam - Aleksander ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- NINa
- 200p

- Kontakt:
Alek, nie mam nic przeciwko Twojej liście tutaj, bo jest krótka ;) R. minuscula przydałabym mi się, bo widziałam w necie, że potrafi bujnie kwitnąć. Ch. silvestrii mam 2 różne odmiany, ale kiepsko mi przeżyły zimę. Za 2-3 lata to pewnie zrobimy następny deal, będę miała więcej odmian ;) Szczegóły uzgodnimy na PM.
Btw. jedne z dwóch Ch. silvestrii, ale stan zaraz po zakupie. W zimie bardzo się wysuszył, cała skórka żółta i twarda, człony łamliwe, ale wypuszcza sobie jakieś nowe odgałęzienia, więc może da radę. Kwiaty miał jasno czerwone, człony bardziej zielone niż podstawowy.

Mam jeszcze 2 inne Lobivie hybrydy (Chamaelobivie), ale w złym stanie, więc nie pokazuję ;)
PS. Imiona i nicki - po nickach mi łatwiej, bo mam już nawyk z forów, ale jak ktoś chce po imieniu, to pisać od razu.
Btw. jedne z dwóch Ch. silvestrii, ale stan zaraz po zakupie. W zimie bardzo się wysuszył, cała skórka żółta i twarda, człony łamliwe, ale wypuszcza sobie jakieś nowe odgałęzienia, więc może da radę. Kwiaty miał jasno czerwone, człony bardziej zielone niż podstawowy.

Mam jeszcze 2 inne Lobivie hybrydy (Chamaelobivie), ale w złym stanie, więc nie pokazuję ;)
PS. Imiona i nicki - po nickach mi łatwiej, bo mam już nawyk z forów, ale jak ktoś chce po imieniu, to pisać od razu.
- moritius

Jakiś specjalny kolor kwiatu u tych chamelobiwek?
Aha, zapomniałem jeszcze wspomnieć o grudnikach i ukorzenionym odroście Trichocereus tarijensis v. poco ;). Jak rebucje zaczną się ukorzeniać to dam ci znać ;)
Aha, zapomniałem jeszcze wspomnieć o grudnikach i ukorzenionym odroście Trichocereus tarijensis v. poco ;). Jak rebucje zaczną się ukorzeniać to dam ci znać ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- NINa
- 200p

- Kontakt:
A nie wiem nawet, miały być czerwone, ale jeszcze nie kwitły. Jedna to jest Chamaelobivia x cv. Rita z postrzępionymi płatkami, a druga nieokreślona.moritius pisze:Jakiś specjalny kolor kwiatu u tych chamelobiwek?
- moritius

O ile pamiętam to 'Rita' kwitnie takim dość intensywnie czerwonym kolorem. Ja po wakacjach - jak będę miał robotę - kupuję Chamaelobivia (Chamaecereus) hybrid 'Unikum', 'Fire Chief' i jeszcze kilka innych
.
Pozdrawiam, Aleksander
- NINa
- 200p

- Kontakt:
Osz ty. A gdzie masz to źródło dostawy? eB-a-y?
- moritius

Nie, nie eBay. Jak jesteś ciekawa to na drugiej stronie działu jest temat 'Hybrydy' i tam na ostatniej stronie w temacie Paweł (echinopsis) podał link do sklepu. Ale ceny mi się podobają
. Za hybrydki 3?/3.5? ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- NINa
- 200p

- Kontakt:
OK znalazłam już ;)Nie znalazłam linka :/, poza fajnym wątkiem @echinopsisa. Możesz mi podać linka na PM? Kupujesz nasiona czy gotowe rośliny?