Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Wiesiu piwonie drzewiaste z parku równie piękne co w Twoim ogródku... ;:108
Moje bordowe zwykle wypuściły już pączka ,ale nie będzie ich wiele...a to z racji przesadzania,a różowe,mają same liście...znowu rok czekania... :roll:
Róża przepiękna...pierwsze kwiaty tylko u Ciebie,moje ledwo listeczki dopiero wypuszczają,ale nie można się dziwić ,gdy noce chłodne,ziemia nie nagrzana ,a dzisiaj zrobiło się nareszcie ciepło... ;:3
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie kochani,
Mało teraz bywam na forum bo ogród wciągnął mnie zupełnie. I do tego ta piękna letnia pogoda która ma się utrzymywać jeszcze do końca
miesiąca. Marzenie nie wiosna.

Dzidziu, teraz tak pędzą rośliny z kwitnieniem że się zastanawiam co pozostanie do lata? Jak tak dalej pójdzie to kwiatowy spektakl
się skończy w czerwcu a później to tylko pustynia.
Buziaczki :wit
Aga, witaj po wakacyjnej przerwie. U Ciebie pewnie wiosna tez już poszła do przodu w czasie Twojej nieobecności ;:108 ;:138
Pozdrowionka ;:196
Krysiu, w Bagateli tym razem poza tradycyjnym zachwytem nad piwoniami wpadłam w niesamowity zachwyt nad drzewem chusteczkowym
Jest wspaniałe. I te kwiaty takie niespodziewane i takie zwiewne. Nigdy go nie widziałam na żywo do tej pory tylko na zdjęciach w necie.
Ale niesamowity widok :shock: takie chusteczki wiszące na drzewie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i opadła na trawnik chusteczka

Obrazek

Milutkiego wieczora :wit
Loki, brawa za powojniki. One bardzo dobrze nadają się na balkon. A w ogrodniczych zawsze na nas czychają chciejstwa,
nie do odpędzenia. Szczególnie jak cena taka atrakcyjna. Na karpy dalii też zaklinałam się że nie kupię a jednak nie dałam rady
wyjść bez choćby jednej karpy, ale nie będę jej wykopywać. Będzie robić za jednoroczną.
Pozdrowionka :wit
Pivoy Piotrze witaj bardzo serdecznie. Tyle pochwał :oops: :oops: :oops: cieszę się bardzo że mój skromny ogródek Ci się spodobał, choć
do irysów nie mam zbytnio ani dobrej ziemi ani dobrej ręki. Jakoś te nowo posadzone rasowe, niezbyt kwitną i niezbyt dobrze rosną
Tylko te standartowe Irysy pallida bardzo dobrze się u mnie czują. Jakoś do tej pory nie opuścił mnie zachwyt nad irysami i chyba dalej
będę próbować. O znowu kupiłam jednego co jeszcze nie miałam. Cayeux jest niesamowity w ilości odmian i własnych irysowych
odmianach. Ale oni są chyba bardziej na południu Francji jeśli mnie pamięć nie myli, więc u nich też powinny irysy kwitnąć szybciej niż
u nas. Moje niedługo już się otworzą, ale w okolicznych ogrodach są już kwitnące odmiany.
Za to w Parku Bagateli gdzie jest irysarium jeszcze ani jeden nie miał pąka. Będą na pewno dużo później niż u nas.
Serdecznie zapraszam na następne wizyty. :wit
Neluś, piwonie kapryśniaczki nie lubią zdecydowanie przesadzania, ale cóż dla ogrodnika jeden rok więcej, albo jeden rok mniej, to
niczego nie zmieni. Na moich bylinowych, które podsadziłam płycej w zeszłym roku bo nie chciały kwitnąć chyba też w tym roku nie zobaczę
kwiatów. Może za rok?
Dobrze że już ciepło doszło do Polski to teraz wszystko ruszy z kopyta i dogonicie nas w kilka dni. ;:108 ;:65
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, świetnie Cię rozumiem, bo ja też mam teraz mało czasu na forum - praktycznie każdą wolna chwilę spędzam w ogrodzie...A pogoda jest piękna i roślinki kwitną na wyścigi :P
Dawidia to przepiękne drzewko - od dawna się nią zachwycam, a na żywo widziałam dwa lata temu we Włoszech. W polskim klimacie chyba byłyby z nia kłopoty...Ta na Twoich fotkach jest olśniewająco piękna!
Ja kupiłam sobie ostatnio derenia kousa, który też pięknie kwitnie na biało...Może niebawem się przekonam :D
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Ale wspaniała ta dawidia, wiem że ludzie u nas próbują ją uprawiać z niezłym skutkiem. Może i sam się kiedyś skuszę, w polskim klimacie nie osiągnie na pewno takich rozmiarów, więc może by mi się gdzieś zmieściła ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Och Wiesiu po wizycie u Ciebie mam naładowane akumulatory ;:112
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu dawidia jest wspaniałym drzewem. Niesamowicie oryginalna i piękna.....pierwszy raz widzę takie kwiaty :D
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uffff..............to jest cudne.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

abeille pisze: .....i opadła na trawnik chusteczka

Obrazek
Wiesiu, ;:196 sama poezja w tym obrazku. :wink:

Ciekawa jestem, czy zakwitnie mi w tym roku moja piwonia drzewiasta.
Kiedy było w lutym chwilowe ocieplenie to ona ruszyła, a później mróz trochę jej uszkodził te pierwsze pąki.
Teraz jednak znowu powoli się budzi , a czy z tego będzie jakiś kwiat ?
Jednak takie ogródkowanie to jest to ciągłe czekanie. :wink:
Miłego dnia Ci życzę . ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Tak wczoraj wieczorem z Żoną przysiedliśmy nad tym sklepikiem internetowym Cayeux, o którym mówił Piwoy, i już mamy pomysł na balkonową kompozycję na rok następny... :;230

To się nazywa już uzależnienie od roślin ? myśleć o tym, co się posieje i posadzi w roku następnym w momencie gdy tegoroczne rośliny w znacznej części są jeszcze tylko w stadium siewek... ROTFL!!!

@ Abeille ? Zamiast bać się pustyni w środku lata, dosiej jakichś jednorocznych. ;-) Wypełnią swoim bujnym kwieciem potencjalną kwiatową ?dziurę?. :-D Tak czy siak ? całkowicie się z Tobą zgadzam, że ta wiosna to nie wiosna, ale marzenie. Chyba to taka forma wynagrodzenia za zimę, która była w tym roku wyjątkowo paskudna we Francji.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Nigdy nie widziałam drzewa chusteczkowego ! A wygląda niezwykle ciekawie i uroczo !!! I nietypowo ! Przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zobaczyłam koło mojego postu wpisy Grażynki-Księgowej i Krysi-Ignis - to sobie pomyślałam -"istny desant z Trójmiasta" :;230

Wiesiu cały dzień miałam pod powiekami obrazy z Twojego wątku, zwłaszcza piwonie... Och to uczta dla oczu i duszy :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie kochani ;:7
W dzień jest czas na ogród więc pozostaje noc na forum ;:108 szczególnie że u nas dalej letnia pogoda i cały dzionek spędzam w
ogródku.

Daluś, dereń kousa tez podobnie kwitnie i dawno juz na niego zwróciłam uwagę. Jest chyba łatwiejszy w uprawie i można go
łatwiej spotkać w ogrodach. W prywatnych ogródkach jakoś nigdy nie natknełam sie na dawidię, albo nie zwróciłam na nią uwagi
bo jest dyskretna poza okresem kwitnienia. Czekam na kwitnienie Twojego derenia. ;:65
Piterku, myślę że warto spróbować bo dawidia jest przepiękna i warto się pomęczyć dla jej kwiatów :shock: i na pewno się
jeszcze zmieści u Ciebie.
Marysiu, taki piękny czas jest teraz i tyle kwiatów na raz kwitnie, do tego codziennie jakies nowe, To jest właśnie to na co
wszystkie tygrysy czekały całą zimę. Prawdziwa eksplozja ;:138 Zakwitł u mnie pierwszy mak wschodni, to jest najprawdopodobniej
odmiana 'Helen Elisabeth' uwielbiam jej kolor i kwiaty prawie takie same duże jak u piwoni drzewiastej. Niestety w tym roku mam tylko
jednego kwiata bo liczne pączki albo uschły albo zostały wyżarte przez robaki. Muszę chyba go trochę popryskać profilaktycznie na
przyszłą wiosnę bo to nigdy nie wiadomo. Ale nawet jednym kwiatem można się pozachwycać.

Obrazek

Obrazek

Aguś, dawidię widziałam do tej pory tylko na zdjęciach i nie wiedziałam że kwiaty sa naprawdę takie duże i powiewne.
Prześliczne jednym słowem. Sama jestem pod ich ogromnym urokiem. ;:108
Grażynko, prawda, szczera prawda ;:108
Krysiu, jestem bardzo ciekawa Twojej piwoni drzewiastej. Mam nadzieję że nie wszystkie pąki kwiatowe zostały zniszczone
przez te późne przymrozki. U nas ona startuje bardzo wcześnie, jak jest jeszcze zimnica na dworze, więc nie jest znowu taka bardzo
wrażliwa na mrozy. To czekanie na kwiaty jest bardzo ekscytujące nieprawdaż? Moja drzewiasta juz na dobre przekwitła w takich
wysokich temperaturach więc dla Ciebie jeszcze kilka fotek tych pięknotek z Parku Bagateli. Na przykład w takim kolorku bardzo mi
się podobają.

Piwonia drzewiasta 'Hana Hasobi'

Obrazek

A biała 'Haku Unkaku' tez jest prześliczna.

Obrazek

A ta z koleji najbardziej podobała sie mojej córze. 'Shin Koku Shoku'

Obrazek

One mają w sobie tę dostojność i piękno księżniczek.
Milutkiego dnia :wit
Loki, to jest właśnie najciekawsze że można planować na lata i zawsze coś odkrywamy czego nie znaliśmy by dodać do
naszych już posadzonych albo posianych i marzyć o tym jaki będzie cudny efekt. Wiosna nam naprawdę wynagrodziła to zimowe
czekanie na każdy promyk słonka. A jednorocznych mam trzy palety posianych, koleusy, amaranty, heliotropy i cynie to pewnie
sie znajdzie z czego wypełniać dziury w zielonych rabatach. Jedyny problem, że nie ma miejsca na ich sadzenie bo bylinki są bardzo
gęsto posadzone na rabatach. Muszę coś wymyslić na przykład jakieś podstawki na podwyższone donice uzupełniające tą ogółną
letnia zieleninę.
Serdeczne pozdrowionka :wit
Aga, ile mamy jeszcze cudnych roślin do odkrycia i to jest właśnie najfajniejsze ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze:[
......ile mamy jeszcze cudnych roślin do odkrycia i to jest właśnie najfajniejsze ;:138
Wiesiu - to zabrzmiało jak wspaniałe motto.......
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
Dzięki za pokazanie zdjęć piwonii drzewiastych :D Zawsze czekam na ich kwitnienie w moim ogrodzie z wielką niecierpliwością. Są przepiękne!
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu drzewo duchów zachwycilo mnie kilka lat temu i było jednym z pierwszych nabytków. opatulone przetrwało zimę, nawet pączuszki były ;:224 Niestety za wcześnie odkręciłam wisnąi przemazrło zupełnie ;:223 Musiałam się z nim pożegnać ;:145
Powiedz proszę, czy to ubiegłoroczny maczek, mój żaden nie zakwitł w pierwszym roku :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”