Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Wandziu :wit

Ja dalie też podziwiam w innych forumkowych ogrodach ! Sa pieknę.... ale nie mam dla nich miejsca u siebie :wink:
Nie bardzo mam nawet miejsce na przechowywanie dali - w drewniej altanie jest zbyt duża wilgotność. Zgniły mi cebule eukomisów :roll: Wiec też szukam kwiatów których nie trzeba wykopywac i przechowywać :)
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

śliczne begonie moja stoi na oknie i ciągle kwitnie czy powinnam ją obciąć wykopać mam taką żółtą - próbowałam ukorzenić z liścia nowe sadzonki ale nie wyszło ....co do prymulek to ciężka sprawa one mają cieszyć teraz a jak dotrzymają do wiosny to dobrze :wink: piękne dalie z tego co piszesz dobrze Ci zimują :heja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGUNIA, ale pisałaś wcześniej, że chciałabyś mieć begonie w donicach, a bulwy begonii także się przecież zimą przechowuje. Jeśli więc nie będziesz miała gdzie ich zimą trzymać, to co zrobisz z nimi? :wink: Ty w ogóle nie masz żadnej piwniczki?

BEATKO, ja bym tę twoją begonię zostawiła tak jak jest. Skoro kwitnie, to niech sobie spokojnie rośnie. Tylko gdy wiosną będziesz wystawiać na dwór, daj jej odpowiednio nawozu do roślin kwitnących i może trzeba będzie trochę wymienić ziemię na wierzchu ;:108
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

I tak zrobię jak radzisz - bo to moja pierwsza begonia a szkoda było wywalać- może coś z niej będzie w tym roku :wit
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wanda7 pisze:AGUNIA, ale pisałaś wcześniej, że chciałabyś mieć begonie w donicach, a bulwy begonii także się przecież zimą przechowuje. Jeśli więc nie będziesz miała gdzie ich zimą trzymać, to co zrobisz z nimi? :wink: Ty w ogóle nie masz żadnej piwniczki?
Niestety Wandziu - nie mam nawet najmniejszej piwniczki czy innego nieogrzewanego pomieszczenia. Szkoci są oszczędni w budowaniu :uszy
Begonie mnie uwiodły ;:167 i kupię jakieś na próbę. Jak wytrzymają szkocka pogodę to najwyżej będę kupować bulwy co sezon :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu begonie są śliczne moje ulubione kolory to białe i żółte, w ub.roku nie miałam bo M delikatnie mówiąc przechował mi wiele bulw które oczywiście nie przetrwały w tym niestety canny i begonie, jakos dałam sobie spokój nie kupiłam nowych, ale................w tym roku nie daruję.
Mam kamienne donice lubię begonie pełne, duże jakoś drobnych nie bardzo nie mam z nimi wielkiego doświadczenia ale możesz mi podpowiedzieć coś nt.zwisających czy jak to się mówi.Mam pewne obawy bo begonie są z reguły bardzo kruche, co mi doradzisz? ;:196,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Taro-Aniu, ja także preferuję białe i żółte begonie, choć białych nigdy nie miałam, dopiero tearz zamówiłam z katalogu dwie różne białe odmiany: strzępiastą i gładką. I także wolę te wielkokwiatowe, pełne, tak jak ty. Ja tam nie jestem znawczynią, ale jakieś doświadczenie z nimi już mam. Pytasz o odmiany zwisające. Otóż mam jedną - ta, którą pokazałam na zdjęciu: żółta z czerwonym. Dostałam ją trzy lata temu w prezencie i wielkośc kwiatów byla raczej średnia. Poza tym koleżanka, która mi ją dała, powiedziała, że ona nie jest z tych bulwiatych. Ja jednak jesienią ją wyjęłam z doniczki i zobaczyłam dwie małe bulwki, wielkości wiśni. Przechowałam przez zimę i ponownie wsadziłam do ziemi. I okazało się, że wydała o wiele większe kwiaty. A więc pewnie co roku te bulwy rosną i begonie stają się coraz większe.
Cóż mogłabym ci doradzić? Trzeba donice ustawiać pod zadaszeniem, w cieniu albo półcieniu. Te wielkokwiatowe są bardzo kruche, zarówno ich pędy, jak kwiaty, wiec nalezy chronić przed deszczem i potrąceniami. Te o mniejszych kwiatach radzą sobie podobno nieźle na deszczu i na słońcu. Tak piszą dziewczyny. Zresztą te drobnokwiatowe sadzi się na klombach miejskich, ale mnie one nie bardzo się podobają.
Jeżeli możesz swoim begoniom zapewnić warunki, o jakich piszę, to bardzo ci polecam te wspaniałe rośliny. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Smutno, szaro, zimno. Gości brak. Chyba wszyscy powyjeżdżali, czy co? Pora zamknąć wątek aż do wiosny :(

Letnie wspomnienie.
Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Puk,puk,przyszłam na kawę ;:136
Zawsze chciałam mieć naparstnice,no i na jesieni dostałam od Tosi,już czekam na kwiaty :heja
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
x-d-a

Post »

Wandziu, koniec stycznia to nie jest dobra pora...Do wiosny jeszcze daleko, dzień nadal krótki, pogoda taka sobie, więc o różne doły, chandry, depresje nie jest trudno :(
Już nawet nie pomagają sprawdzone sposoby - wiosenne fotki na forum, a w domu kwitnące hiacynty ;:224
No, cóż, trzeba sobie jakoś radzić :P Ja zajęłam się pracą charytatywną i to pozwala mi ze spokojem i poczuciem pożytecznego spędzania czasu czekać na wiosnę.
Pozdrawiam Cię cieplutko, bo zima wróciła :wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu z tymi warunkami trochę u mnie nie tak, donice wmurowane są na stałe z przewagą słońca, pozostanę chyba przy dużych kwiatach, odpuszczę sobie zwisające, nie wiedziałam ze begonie jak dzieci rosną, widać moło jeszcze wiem, dzięki
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Pora zamknąć wątek aż do wiosny
Wandziu nie zamykaj wątku, wiosna tuż, tuż..... U nas w tegionie trochę chłodniej jest, ale nie aż tak źle, przyuważyłem dziś u siebie wchodzące krokusy, a poza tym super pogoda do niektórych prac ogrodowych. Ziemia u mnie rozmarzła, więc wczoraj i dziś usypywałem skalniak.

Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu ja poprawiłam sobie zimowy nastrój bo poszłam do obi a tam bardzo dużo ozdób ogrodowych na piku , takie śliczne latarenki- świeczniki (kupiłam białą do białego zakątka) ale są w trzech kształtach i nie mogłam się zdecydować więc pewnie będę sukcesywnie sobie dokupować , są jeszcze takie jakby zardzewiałe ozdoby z wiatraczkiem w środu też ładne i mnóstwo prymulek po 2,99
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze:Smutno, szaro, zimno. Gości brak. Chyba wszyscy powyjeżdżali, czy co? Pora zamknąć wątek aż do wiosny :(
<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/FadFEvxvMfc" frameborder="0"></iframe>
chyba źle wkleiłem...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu proszę o uśmiech i smutek pierzchnie ;:196 Dni coraz dłuższe, wczoraj było piękne słoneczko, wiosna zbliża się wielkimi krokami :D Styczeń się kończy, luty króciutki i za chwilę marzec 8-) :lol:
Letnia fotka pogodna i piękna, jeszcze troszkę i będziemy cieszyć się takimi widokami za oknem 8-) :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”