Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Jolu, ;:136

Aniu,ja mam gorzej.Niedziela lub święto, piękna pogoda, południe, a sąsiedzi palą liście. A goście chcą skorzystać z "powietrza". :( U mnie też wiele roślinek
przyklapniętych . :?

Dalu, prawda, od razu lepiej. Tylko skąd się to wszystko bierze? Było wysprzątane. U nas prawie cały czas mżawka.
Ale cieplej. Mam nadzieję, że roślinki tego nie zauważą. ;:223

Ewo,a nie jest miło czasem trochę zaszokować? :;230

Asiu, też lubię to przysłowie. :D

Mariola - święte słowa. ;:180

Dziewczyny, czy już planujecie wiosenne zakupy? Ja narzekałam na zaopatrzenie centrów u nas, a teraz,
jak odkrywam możliwości forumowo - internetowe , normalnie mi odbija. Dużo za dużo mi się podoba.
Jeszcze się nie martwię o kasę, bo m. nie dał ogłoszenia, że nie odpowiada za moje długi. Nie wiem natomiast,
czy sąsiedzi zgodzą się na przesunięcie płotów. :roll:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jakie wiosenne? :;230
my robimy już....zimowe....
trza się śpieszyć żeby forum nie wykupiło wszystkiego :;230
Adrianno ja tam w tyle Twojego ogrodu widzę wieeeeele możliwości :wink:
i obejdzie się bez przestawiania sztachetek :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bez obaw :lol:
Dopóki M nie zaciągnie Cię do notariusza celem ustanowienia rozdzielności majątkowej, możesz spać (a właściwie nie spać - a klikać :wink: ) spokojnie :;230
Taksa notarialna jest przecież na tyle wygórowana, że po prostu Mu się to nie opłaci...
A może nie doceniam Twoich możliwości? :roll: :;230

A miejsce? Taka lilia na przykład: rośnie sobie badyl w górę, liście nawet miejsca nie zajmują, bo zaraz je poskrzypka zeżre :twisted:
Nie ma nad czym się zastanawiać!
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Adrianno, kwiecień i maj to pora rododendronów i azalii, na kamelie to raczej póżno, ale wszystko zależy od pogody. Zaczynają zwykle kwitnąć w lutym, czyli bardzo wcześnie. W tym roku styczeń jest ciepły, nie ma dużych różnic w temperaturach między nocą a dniem i pewnie dlatego tak się pośpieszyły. Niedługo pewnie zakwitną mimozy i wszędzie będzie? się unosił ich zapach, a złote korony kwiatów zastąpią słońce, zwłaszcza, w podobnie pochmurne dni jak dzisiaj. Doskonała pogoda na oglądanie fotek z cudzych podróży. Ciekawa jestem jakie miejsca odwiedzałaś w Bretanii?
Dziś uszczykiwałam przekwitłe kwiatki azalii. Podpędzono ją w sklepie ogrodniczym, dlatego tak wcześnie kwitła. Wyczytałam też, że trzeba im usuwać krzyżujące się gałązki. Jest ich jednak taka ilość, że na takie radykalne cięcie nie mam odwagi. Powiedz Adrianno, czy Ty przycinasz swoje azalie? W jakim celu się je przycina? Bardziej dla regularnego pokroju, czy dla pobudzenia wzrostu?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Adrianno ;:196
odnosnie zakupów p.Pajda wystawił juz kolejne lilie ;:224
i aż mnie skręca żeby choć kilka.... :;230

Czy mogłabym cię prosić, abyś zapytała Ewę, czy kwitnie juz jej zimokwiat? Bo oczar wystartował :shock:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Oj, tak. Lilie wszędzie dadzą się wcisnąć. Na tle iglaczków także świetnie wyglądają ich wielkie kwiaty ;:108
A pan Pajda już rozpoczął kuszenie ;:224
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Zaglądam po raz pierwszy. Zauważyłam, ze masz w ogrodzie dużo traw i że bardzo ładnie przetrwały pod śniegiem. Moje wyłoniły się trochę pogniecione, może dlatego, ze młode były? Widzę, ze nie wiążesz miskantów na zimę, nie ma problemów z gniciem?

p.s. śliczna kocica! :d
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Adrianko u mnie w markecie pojawiły sie pierwsze nasionka i z pączkami pierwsze wiosenne hiacynty, narcyzy i pierwiosnki, moje pierwsze kroki od razu kat ogrodniczy ale jeszcze sie na nic nie skusiłam :wink:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu, ;:132

Gorzatko, dzięki za wsparcie. :D A na " liliówkę" już zapadłam. ;:223

Felu, ;:167 przecież u Ciebie palmy rosną.Rzeczywiście inny klimat. Porównuje z Abeille i aż takich różnic nie ma.
Pytasz o Bretanię. Jechaliśmy głównie wzdłuż wybrzeża do Finistere i z powrotem południem. Właśnie w tych dniach wpadła
mi w ręce książka Marka Greenside : I`ll never be French. Dopiero czytam. Relacja z wakacji w Plobien, Finistere.
Jest w necie filmik - wywiad z autorem i fotki.
Azalie pędzone dostaję zawsze w marcu, ale kiepsko się u mnie sprawdzają w ogrodzie. W tym roku wyrzuciłam. Dobrze znoszą
przesadzanie, nawet stare egzemplarze.
Nie bardzo wiem, o jakich gałązkach mówisz. U mnie się w zasadzie nie krzyżują. RH nie ma potrzeby ciąć, ale można. Nawet
odmładzać. Dobrze znoszą.Dotyczy to wszystkich gatunków. Ja tylko raz radykalnie przyciełam rh repens, bo b.chorował.
Prawie nic nie zostało (3 lata temu) , a teraz wygląda tak:

Obrazek

Ewo, ;:167 Krysia-Ada obiecała mi pożyczyć katalog i chętnie bym coś zamówiła. A Ciebie tylko skręca, czy zamawiasz?
Ewa mówi, że zimokwiat zakwitnie za parę lat. Jest za wcześnie i muszą być takie grube pąki. ;:223

Olu jestem podatna. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Agato.. Te trawy, które były całkowicie przykryte śniegiem-oklapły. Ale to nic nie szkodzi, bo przecież
na wiosnę i tak zetniemy. Nie widzę potrzeby wiązania miskantów, tym bardziej, że stanowią ozdobę w zimie.
Kocica niestety mało przystępna (przytulanie się), ale chodzi za mną jak piesek.
Dzisiejsza fotka miskanta.

Obrazek

Isiu, mnie kiepsko wychodzi sianie, ale jszcze bedę próbować. ;:223

Już nie ma śladu śniegu, więc poszłam z aparatem obejrzeć krajobraz po ... pierwszym ataku zimy.

Ophir i Wintergold ładnie się przebarwiły

Obrazek Obrazek

Rybki na razie żywe. Nandinka też

Obrazek Obrazek

Cyklamenik przetrwał- ze względu na maskujący kolor, a żurawki w niezłej kondycji, ta w najlepszej
Obrazek Obrazek

"prosty" pierwiosnek, ale pierwszy, śnieżyca już spora

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Rany, u Ciebie prawdziwa wiosna. Ja mam pokrywę śniegu na 30 cm, moje małe roślinki sa prawie calkiem przykryte. Wyjrzało tylk proso rózgowate Heavy Metal, ale trochę się ufaflunilo pod tym śniegiem... a z miskantow mam malutkie Zebrinusy, tez malusie... :)

(okazuje się, ze ocieplający wpływ morza na klimat to ściema)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

No i proszę,jaka piękna nagroda za cierpliwość. ;:63
U mnie na razie tylko ciemierniki podnoszą pełne główki.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Agata, Ty się ciesz, że masz jeszcze śnieg. Od środy zapowiadają powrót zimy, ale nie wiadomo czy popada śnieg. Jeżeli nie, to nasze roślinki będą biedne.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko u ciebie to już wiosna, rośliny dobrze przetrwały i są w bardzo dobrym stanie, cyklamen żurawka wyglądają tak jakby zimy nie widziały. Nie wiem jak u mnie wygląda, dość dawno nie byłam, muszę najpierw ze zdrowiem dojść do formy.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

To bardzo zabawna książka Adrianno. Dobrze, że mi ją przypomniałaś. Zaczęłam ją dziś czytać po raz drugi. Moja książka jest w polskim tłumaczeniu. Pan Mark Greenside był zaskoczony jej sukcesem w Polsce i sekretu tego powodzenia upatrywał w tym, że jesteśmy frankofilami. Natomiast ja, jestem pełna uznania dla Twojej znajomości angielskiego Adrianno. Właściwie to nie wiadomo gdzie osiedlił się autor książki, wiemy jedynie, że w Finistere. Samo Plobien nie istnieje, to nazwa fikcyjna chroniąca anonimowość mieszkańców, tymbardziej, że autor poświęca wiele uwagi ich codzienności. Kilka dni temu oglądałam komedię ?Doc Martin?. Film kręcony był w Doëlan, maleńkim miasteczku portowym. To urocze miejsce jest dość znane, ale i w tym wypadku, z podobnych powodów zmieniono jego nazwę.
Bardzo ciekawa jestem jakie miejsca odwiedzałaś w Bretanii. Jeśli dobrze zrozumiałam, to jechaliście północnym wybrzeżem, a potem zachodnim ku południu. Byłoby miło gdybyś zechciała wrzucić trochę zdjęć w Twoim watku albo w naszym wątku o Francji.
?...Azalie pędzone dostaję zawsze w marcu, ale kiepsko się u mnie sprawdzają w ogrodzie. W tym roku wyrzuciłam...? No nie wierzę...Co Ty piszesz Adrianno? Ze zdumienia oczy przecieram. Czyzby zima była zbyt surowa dla nich?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”